Składniki: 8 mlecznych kanapek
Ciasto:
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
250 g serka homogenizowanego
1 łyżeczka słodziku
3 łyżki odtłuszczonego kakao
1 jajko
1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-twarożkowa:
300 g jogurtu naturalnego (można użyć serka homogenizowanego)
100 g twarożku 0%
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
kropelka aromatu waniliowego
słodzik do smaku
Wykonanie:
Do naczynia dodajemy jajko, serek, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao, słodzik i całość miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.
Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego.
Wystudzony placek kroimy na pół tak żebyśmy otrzymali 2 placki. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 h.