Forumdieta.pl na Facebook

Dieta Lekkostrawna

Dieta Lekkostrawna

Postautor: admin » 28 lut 2014, 9:26

Nie wiem kto wymyśla te nazwy, ale może nazwa ciężkostrawna albo niestrawna ;)? jak myślicie warto ją stosować ? odpowiedź nasuwa się sama...eh :)
Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
 
Posty: 377
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: Natalia9568 » 05 mar 2014, 13:49

Dieta lekkostrawna powinna być stosowana przez wszystkich ;P

Można ją stosować od czasu do czasu, ale także i w przypadku chorób, na przykład wtedy, gdy mamy gorączkę, stany zapalne żołądka, choroby wątroby, dróg żółciowych, itd. Dzięki zaproponowanemu lekkostrawnemu menu nasz organizm będzie lepiej pracował, nasze trawienie się polepszy, a także wspomożemy procesy myślowe.

W przypadku tej kuracji zalecana ilość posiłków to przedział między 5, a 6 w ciągu dnia. Głównym założeniem jest jedzenie małych porcji w równych odstępach czasu. Jednym z najistotniejszych zaleceń, o których wato pamiętać, to to dotyczące kolacji – ją najlepiej zjeść nie później aniżeli dwie godziny przed snem.

W przypadku stosowania tej diety pamiętaj również o tym, aby najczęściej wybierać gotowanie na wodzie lub parze. To sprawia, iż produkty są bardziej strawne.
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
 
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: Natalia9568 » 05 mar 2014, 13:50

Poniżej przedstawiam listę produktów, z których warto skorzystać w trakcie przygotowywania posiłków, stosowania diety lekkostrawnej:
-Masło,
-Oleje roślinne,
-Oliwa,
-Jogurt,
-Maślanka,
-Jajka (w różnych postaciach, w tym i omlety),
-Chude mięsa (te najlepiej w małych ilościach),
-Ryby (sola, szczupak, sandacz, dorsz, leszcz),
-Owoce dojrzałe bez skórki i pestek (banany, truskawki, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze),
-Warzywa gotowane (dynia, marchewka, buraki, kabaczek, groszek i fasolka szparagowa),
-Warzywa surowe (pomidory bez skórki, marchew tarta z jabłkiem, sałata, cykoria),
-Dżemy bez pestek,
-Miód,
-Kompoty owocowe,
-Kisiele,
-Przyprawy (cukier, koperek, kminek, cynamon, sól, sok z cytryny),
-Napoje (soki owocowe rozcieńczone, warzywne, woda niegazowana mineralna).

Wystrzegaj się produktów, które sprzyjają powstawaniu wzdęć, są to przede wszystkim:
-Groch,
-Kalafior,
-Kapusta,
-Brukselka,
-Soczewica,
-Soja,
-Pszenica,
-Grzyby,
-Cebula,
-Czosnek,
-Grube kasze,
-Mocna kawa,
-Napoje gazowane,
-Pieczywo pełnoziarniste.
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
 
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: Natalia9568 » 05 mar 2014, 13:51

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: wafle ryżowe z dżemem, słaba herbata 250ml, banan
II śniadanie: dwa wafle ryżowe, 1 szklaka soku pomarańczowego,
Obiad: zupa jarzynowa (składniki dowolne z jadłospisu), ziemniaki puree, filet z piersi kurczaka ugotowany na parze, gotowana marchew, liść sałaty, szklanka wody niegazowanej mineralnej
Podwieczorek: 1 szklanka kompotu z jabłek, cztery herbatniki, trzy truskawki, jabłko
Kolacja: ryba ugotowana na parze, sałatka z tartej marchwi i jabłka, szklanka słabej herbaty.
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
 
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: IwonaSz » 07 kwie 2014, 19:37

Dieta łatwostrawna to jedna z diet objętych systemem dietetycznym i jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego. Polega na wyeliminowaniu takich produktów spożywczych , potraw i technologii ich przyrządzania, które drażnią przewód pokarmowy. Jej celem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy maksymalnym oszczędzeniu przewodu pokarmowego oraz poprawa stanu zdrowia przez zapewnienie lepszego trawienia i wchłaniania.

Jak napisano wyżej, z tego typu diety wyklucza się produkty i potrawy powodujące wzdęcia, ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku. W diecie łatwostrawnej stosuje się techniki kulinarne, które zmniejszają zawartość błonnika pokarmowego i sprawiają, że jest on delikatniejszy i mniej drażni przewód pokarmowy. Mianowicie oddziela się skórkę i pestki, przedłuża się czas gotowania, używa się drobnych kasz (np. manna, krakowska, jęczmienna), pieczywa głównie pszennego.
Błonnik jest to naturalny składnik żywności pochodzenia roślinnego, będący niestrawną częścią ich tkanek, ważny pod względem żywieniowym, ponieważ wpływa na wiele funkcji organizmu.
W diecie łatwo strawnej stosuje się różnego rodzaju techniki rozdrabniania i przecierania podając, soki, przeciery, puree. Tłuszcz do potraw dodaje się w małych ilościach i po przyrządzeniu potrawy. Potrawy nienasiąknięte tłuszczem są łatwiej strawne, a tłuszcz nie poddany obróbce termicznej nie podrażnia przewodu pokarmowego. Stosuje się gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii aluminiowej i pergaminie.

Z uwagi na powyższe dieta ta ma zastosowanie głównie dla osób z chorobami czy stanami zapalnymi przewodu pokarmowego, poleca się ją też w żywieniu dzieci i osób starszych, a także chorych wymagających długiego leczenia.
Awatar użytkownika
IwonaSz
Dietetyk
Dietetyk
 
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2014, 22:03

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: pool123 » 20 sie 2014, 18:19

Nie można jeść tylko takich produktów... to może mieć dopiero złe skutki wśród naszej diety... i organizm nieprzyzwyczajony jest do tego...
pool123
 
Posty: 7
Rejestracja: 20 sie 2014, 18:02

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: FankaFajnegoUbranka » 31 sie 2014, 22:03

niema diety cud, dlatego ja również uważam, że najlepiej jeść wszystko tylko w zmiejszonych ilościach
nie chudnie się od niejedzenia
Awatar użytkownika
FankaFajnegoUbranka
 
Posty: 63
Rejestracja: 31 sty 2013, 23:34

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: IwonaSz » 05 wrz 2014, 17:49

oczywiście, że nie można bazować na takiej czy innej diecie w 100%,
tak jak napisałam wyżej dieta łatwostrawna stosowana jest najczęściej u osób z chorobami przewodu pokarmowego
jeszcze raz podkreślam jak ważna jest w naszym codziennym sposobie odżywiania skład posiłku i ilość produktu
Awatar użytkownika
IwonaSz
Dietetyk
Dietetyk
 
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2014, 22:03

Re: Dieta Lekkostrawna

Postautor: Dorek27 » 02 gru 2014, 11:22

Ale i tak lepiej stosować lekkostrawną niż ciężkostrawną :) Ja jestem za tym, żeby stosować lekkostrawną a ciężkostrawne produkty traktować jako zachcianki, urozmaicenie.
Dorek27
 
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2014, 15:12

Dieta lekkostrawna - jak działa.

Postautor: Doktor » 29 sty 2016, 0:41

Każdy chyba z nas podczas stosowania diety lekkostrawnej miał bóle żołądka, biegunkę czy też zgagę. Niestety typowym błędem jest łykanie tabletek lub innych suplementów podczas takich objawów, zamiast tego zalecana jest po prostu zmiana diety. Najczęstszymi problemami zdrowotnymi są choroby żołądka, biegunka czy też mocne stany niestrawności. Z pomocą przychodzi dieta łatwostrawna.
Zacznijmy od początku, czyli od samej nazwy – dieta lekkostrawna wywodzi się od tego, że wszystkie potrawy są łatwo przyswajalne przez nasz organizm, natomiast trawienie ich nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Dieta łatwostrawna przeznaczona jest dla osób z wszelakimi stanami chorobowymi, u których to ze względu na osłabienie narządu bądź całego organizmu konieczne jest zastosowany tryb „oszczędny”. Dietetycy zalecają stosowanie tej diety w przypadkach: stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, choroby infekcyjnej przebiegającą wraz z wysoką gorączką, w owrzodzeniu żołądka, dwunastnicy i jelit, zapalnych chorobach płuc, zaburzeniach krążenia płucnego, przy biegunkach.
Doktor
 
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2016, 20:38


Wróć do POPULARNE DIETY



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
phpBB SEO
Theme based on madevo theme by StylerBB.net | GFX & style by forumdieta.pl
cron