autor: Natalia9568 » 17 mar 2014, 14:06
W trakcie stosowania diety, jak już zostało wspomniane, istotne są limity. Na początku ustala się liczbę punktów, które można wykorzystać na jedzenie. Limity powinny uwzględniać: płeć, wiek, wagę, tryb życia, wzrost, a także aktywność fizyczną. Wygląda to w następujący sposób:
Wiek
od 16 do 20 roku życia: +5pkt.
Od 21 do 35 roku życia: +4pkt.
Od 36 do 50 roku życia: +3pkt.
Od 51 do 65 roku życia: +2pkt.
Od 66 roku życia wzwyż: +1pkt.
Płeć
Mężczyźni: +7pkt.
Kobiety : + 3pkt.
Waga
W przypadku wagi ilość punktów określa dziesiętna wagi. Oznacza to, że przy wadze 84kg dopisujemy 8pkt., natomiast przy 135kg – 13 pkt.
Tryb życia
Osoby wykonujące pracę w pozycji siedzącej: 0pkt.
Osoby pracujące w pozycji stojącej i częściowo siedzącej: +2pkt.
Osoby, które cały czas są w ruchu, częściowo stoją w pracy: +4pkt.
Osoby wykonujące bardzo ciężką pracę fizyczną: +6pkt.
Wzrost
Do 164cm: +1pkt.
Powyżej 164cm: +2pkt.
Reasumując wcześniej przedstawioną punktację możemy teraz obliczyć nasz dzienny limit punktowy, który możemy wykorzystać na jedzenie. Bardzo dużym plusem tejże diety jest możliwość tasowania punktami. Załóżmy, że w naszym życiu szykuje się jakieś wydarzenie, bądź też po prostu chcemy zaszaleć w przyszły weekend. Możemy wtedy „zaoszczędzić” w trakcie tygodnia dodatkową liczbę punktów, którą wykorzystamy na przykład podczas przyjęcia komunijnego, bądź weselnego. Są dwie istotne zasady. Po pierwsze w ciągu tygodnia możemy zaoszczędzić maksymalnie 12 pkt., które wykorzystamy w weekend. Po drugie w ciągu dnia nie możemy oszczędzić więcej aniżeli 4pkt.
Punkty zyskać można także dzięki aktywności fizycznej. Zdobędziesz je na przykład ćwicząc, uprawiając dowolną formę sportu. Tutaj jednak też obowiązuje zasada, iż nie można sobie „dodać” więcej aniżeli 12pkt. tygodniowo.