Forumdieta.pl na Facebook

Gorzka pomarańcza

Gorzka pomarańcza

Postautor: malutkaala » 08 sie 2014, 11:52

Witam wszystkich użytkowników forum :) Jestem mamą rocznej córeczki i postanowiłam nieco pozbyc isę pozostałości po ciąży :) szukam alternatywnych, naturalnych metod na to, bym mogła poprawić wygląd mojego brzuszka :) Szukałam różnych produktów to kaszy mannej, to innych produktów pełnoziarnistych, to znowu warzyw, ryby - do tego dokładam też drób. Jednak ostatnio spotkałam się z dwoma tematami, pierwszy to ocet jabłkowy a drugi to gorzka pomarańcza. Właśnie na temat pomarańczy chciałam was podpytać, znalazłam info o tym owocu tutaj: http://www.biomedical.pl/rosliny/gorzka ... antium_45/ to tylko ogólne informacje, pisze jedynie, że słuzy do odchudzania. No właśnie moi mili, czy znacie jakieś ciekawe rozwiązania gorzkiej pomarańczy? Jakieś przepisy, moze soki, moze dodatek do sałatki czy coś? Bo tak po śniadaniu, przykładowo - jajko na miękko i herbata bez cukru, a potem gorzka pomarańcza... to już zbronia :P aż tak dobra nie jestem, ale jak by było to inaczej rozwiazane to bym spróbowała :) Ogólnie jakie sa wasze opinie na temat gorzkiej pomarańczy?
malutkaala
 
Posty: 1
Rejestracja: 08 sie 2014, 11:46

Re: Gorzka pomarańcza

Postautor: Dietetyk94 » 04 sty 2018, 22:56

Jeżeli chodzi o gorzką pomarańczę to nie trzeba jeść jej samej. Polecam na przykład przetwory, dżemy: Składniki: 1,9kg gorzkich pomarańczy, 1,7kg cukru, sok z 2 cytryn

Pomarańcze zalać wodą w dużym garnku/garnkach (wody ma być tyle, by mogły się unosić), zagotować, skręcić ogień na średni i gotować 2h. W razie konieczności wodę uzupełnić. Owoce odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania, lekko wystudzić i drobno posiekać całość, wybierając jednocześnie pestki, które odkładamy do małego rondelka.

Pokrojone owoce umieścić w dużym garnku o grubym dnie. Pestki zalać wodą z gotowania, zagotować, gotować 5 minut. Odcedzony płyn z pestek dodać do pomarańczy, razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać całość na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, potem podkręcić ogień i zagotować. Gotować na średnim ogniu 25-30 minut. W połowie czasu gotowania sprawdzić stopień słodyczy. Gotowy dżem powinien być szklisty i dość gęsty.

Przekładać do czystych, wyparzonych słoików i spasteryzować (u mnie 15 minut w piekarniku włączonym na 160 st. C + drugie tyle w wyłączonym, potem słoiki odwrócone do góry dnem do zassania).
Ostatnio próbowałam robić i naprawdę jest świetny
Dietetyk94
 
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2018, 22:44


Wróć do WARZYWA I OWOCE



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
phpBB SEO
Theme based on madevo theme by StylerBB.net | GFX & style by forumdieta.pl
cron