Forumdieta.pl na Facebook

Oliwki

Oliwki

Postautor: zawyja » 15 maja 2018, 14:33

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal.
Zawierają kwas oleinowy - zmniejsza on aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Bogate są w witaminy z grupy B , prowitaminy A, witaminy C i E . Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Oliwki kupowane w słoiczkach to najczęściej kiszonki, więc także poprawiają odporności, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz działanie przeciwdepresyjne. zastanawiam się tylko czy obróbka termiczna? gotowanie w sosach powoduje utratę części wartości ?
zawyja
 
Posty: 1
Rejestracja: 15 maja 2018, 14:18

Wróć do WARZYWA I OWOCE



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
phpBB SEO
Theme based on madevo theme by StylerBB.net | GFX & style by forumdieta.pl
cron