Forumdieta.pl na Facebook

Opakowania produktów żywnościowych

Opakowania produktów żywnościowych

Postautor: admin » 01 maja 2013, 20:03

W tym temacie pragnę poruszyć kilka kwestii, a w trakcie wypowiedzi pojawią się zapewne takie, których nie brałem pod uwagę.

Przepisy, które regulują jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniach produktów żywnościowych
Jakich informacji brakuje na opakowaniach producentów żywności, napojów
Jakich informacji jest za dużo na opakowaniach
Co mnie denerwuje na opakowaniach
Marketing, a etyka producentów
Miejsca pracy
Zdrowie Społeczeństwa i negatywne zjawiska
Pazerność czy ekonomia
Rola Państwa - nie tylko w aspekcie kombinatoryki stosowanej przez producentów
Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
 
Posty: 378
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: Opakowania produktów żywnościowych

Postautor: admin » 01 maja 2013, 20:54

Zacznę od siebie. Często robiąc zakupy szczególnie w sklepach i marketach zwracam uwagę na informacje umieszczone na opakowaniach i to, co widzę pozwala mi to przełożyć na dyskusję, którą chcę tutaj rozwinąć, ale nie tylko.

Mi osobiście denerwuje kilka rzeczy:

1) Robiąc zakupy w marketach, stacjach benzynowych, małych sklepach spotykam się z tym, że nie od razu można natrafić na informacje w ojczystym języku ! Wiele produktów jest importowanych do nas i wiele firm nie przykłada wagi do tego, aby język Polski był natychmiast zidentyfikowany, a wielkość czcionki jest tragicznie mała. Jedni uznają to za czepialstwo, ale skoro produkt jest sprzedawany w Polsce nie powinno być takich problemów.

2) Skład produktów: Wiele Rodzin nie stać na zakup produktów ekologicznych, ale społeczeństwo musi zdawać sobie sprawę, że obecnie ilość chemii w pożywieniu jest zatrważająco wysoka. Świadomie bądź nie decydując się na zakup chemii trujecie siebie i bliskich.

Tu ważna jest edukacja i poziom wykształcenia, wykonywany zawód: Jak to wpływa na decyzje zakupowe. Może ktoś robił badania, które można udostępnić, ewentualnie przymierza się do takich badań?

Pośpiech: Często pracoholizm, obowiązki domowe oraz zmęczenie powodują, że wstaje się w ostatniej chwili do pracy i łapie do jedzenia to, co jest pod ręką, czyli parówki itd.

3) Pazerność przedsiębiorców czy koszty i nadmierny fiskalizm Państwa - zamiast oferować pełnowartościowy produkt to zadajemy sobie pytania:

- ile czekolady w czekoladzie? Czekolady przeważnie zawierają procentową ilość miazgi kakaowej, mleko w proszku, a jak jest pełnowartościowe mleko w proszku to brzmi już jak sukces, ładowanie glutenu do czekolady, barwników, poprawiaczy smaku, a liczba E jest zastraszająca. Można zadać pytanie gdzie jeszcze kupimy pełnowartościową czekoladę - może w Pewex ? :roll:

- ile ryby w puszce? przejaskrawiam ten punkt, ale aktualnie w puszkach są procentowe ilości śledzi, makreli itd. Im większy udział ryby w puszce tym droższy produkt. Ale chemii przy okazji nie brakuje w pakiecie. To jak ta ryba ma się przełożyć na nasze zdrowie?

- Ryby mrożone - trzeba chodzić z encyklopedia do sklepu, a nie długo nie tylko ryb z naszych rzek, ale tych z Ameryki Południowej pływających w ściekach np. Panga. A może ktoś chce zepsuć Pangom dobre imię ;-)? np. konkurencja.

Z kolei biorąc pod uwagę konieczność zadbania o równowagę ekosystemu to czy to wynika waszym zdaniem z powodów ekologicznych czy też macie inne zdanie.

4) Sok naturalny i zdrowy czy jednak niezdrowy? Okazuje się, że poruszana jest tematyka soków w kontekście szkliwa na zębach, a mało pisze się o niezdrowych syntetycznych procesach produkcji cukru. Jego zawartość w niektórych sokach to 10-10,8 g, co daje 4-5 łyżek na 100 ml soku .

Powstaje pytanie kto czuwa nad bezpieczeństwem żywności ? i reaguje na prawidłowość zamieszczanych tam informacji albo ich brak. Czy jakaś instytucja to monitoruje i reaguje z wyprzedzeniem? czy dopiero jak jest krzyk na sali? Sok z nadmierną ilością cukru nie może być zdrowy, więc to, że konsument nie wie często o tym, że opakowanie zawiera niezdrowy cukier nie powinno chronić producenta przed odpowiedzialnością finansową i prawną.

5) Ile serów w serze i jogurtu w jogurcie? Spotykam się, że skład serów jest podobny. Różnią się aromatami, polepszaczami smaku? W jogurtach daje się jakiś wsad? Brzmi bardziej jak termin z koszykówki albo.... :roll:

6) Ile dżemu w dżemie - zalew żelatyny jest imponujący

Uważam, że przed wejściem do UE nie mieliśmy takiego zalewu "świństwa" , bo czasem i pies albo kot tego nie tknie. Korzyści korzyściami, ale o negatywnych aspektach trzeba głośno to pisać.

Mógłbym tak jeszcze tworzyć, ale czekam na wasze wypowiedzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
 
Posty: 378
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: Opakowania produktów żywnościowych

Postautor: WOMAN IN BLACK » 25 maja 2013, 12:58

Niestety jest wiele nieścisłości w tym co na etykiecie a tym co w środku opakowania i to jest przerażające- bo jeśli coś jest dobrze oznakowane to jest świadomy wybór co kupujemy, natomiast jeśli jesteśmy nabijani w butelkę to niestety fajnie nie jest :(
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
 
Posty: 444
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: Opakowania produktów żywnościowych

Postautor: TomekM » 08 wrz 2013, 16:30

Zgadzam się opisy są małe nieczytelne, wartości odżywcze mylące, składniki - poukrywane nazwy.
Obrazek
TomekM
 
Posty: 1
Rejestracja: 08 wrz 2013, 16:09


Wróć do ŻYWNOŚĆ



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
phpBB SEO
Theme based on madevo theme by StylerBB.net | GFX & style by forumdieta.pl