Forumdieta.pl na Facebook

Pieczywo

Re: Pieczywo

Postautor: WOMAN IN BLACK » 23 lis 2013, 10:05

najlepsze jest razowe pieczywo, jest prawie tak samo kaloryczne jak tekturki a jednak bardziej sycące,

pszenne produkty są najgorsze dla ludzkiego organizmu
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
 
Posty: 444
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: Pieczywo

Postautor: imagination » 27 lis 2013, 22:57

A pieczywo, które pieczemy w domu? Czy jest ono zdrowe?
imagination
 
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2013, 19:52

Re: Pieczywo

Postautor: WOMAN IN BLACK » 27 lis 2013, 23:43

to zależy czego do wypieku używasz:)
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
 
Posty: 444
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: Pieczywo

Postautor: IwonaSz » 06 maja 2014, 18:08

Pamiętajcie o tym, że produkty zbożowe, tj chleb, kasze, ryż, makarony, płatki zbożowe powinny stanowić podstawę naszej diety. Wynika to z zaleceń żywieniowych. Ważne tylko, aby wybierać produkty pełnoziarniste, a to znaczy, wypiekane z mąki pełnoziarnistej – nieoczyszczonej. Będą one miały ciemniejszy kolor, a w składzie nie znajdziemy np. karmelu, który służy do zabarwienia zwykłego białego pszennego pieczywa z mąki oczyszczonej.

Pieczywo pełnoziarniste zawiera większe ilości składników mineralnych oraz błonnika.
W tym miejscu muszę wspomnieć, że błonnik reguluje pracę naszych jelit, chłonie wodę przez co daje uczucie sytości, opóźnia wchłanianie glukozy tj potocznie mówiąc cukru, zmniejsza wartość energetyczną (kaloryczność) diety.
Najlepiej wybierać chleb razowy i graham.

Dobrze jest odróżniać pieczywo pełnoziarniste od wieloziarnistego. W drugim przypadku nazwa może oznaczać tyle co „z ziarnami”. Oczywiście pieczywo z dodatkiem ziaren też znajdzie swoje miejsce w diecie, ale pamiętajcie, że najprawdopodobniej jest to zwykłe pieczywo pszenne z mąki oczyszczonej, a dodatkiem ziaren, często barwione.
W dyskusji wspomniano też, że pieczywo pełnoziarniste jest bardziej sycące od pieczywa chrupkiego. Weźcie to pod uwagę i nie spożywajcie wyłącznie pieczywa chrupkiego. Przy podobnej kaloryczności będziecie bardziej syci po spożyciu chleba pełnoziarnistego.
Podobnie będzie z pieczywem wypiekanym w domu. Jeżeli użyjemy do wypieku mąki pełnoziarnistej to możemy być pewni, że nasz chleb będzie zdrowszy.
Awatar użytkownika
IwonaSz
Dietetyk
Dietetyk
 
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2014, 22:03

Re: Pieczywo

Postautor: calineczka » 11 lut 2015, 14:43

Sama pałaszuje czasem pieczywo ale tylko ciemne z zbożami :)
calineczka
 
Posty: 7
Rejestracja: 11 lut 2015, 13:39

Re: Pieczywo

Postautor: Krosagro » 23 lut 2015, 10:51

Według przeprowadzonych badań, chleb stanowi podstawę piramidy zdrowego żywienia. Każdy człowiek powinien jeść go codziennie! Ponadto pieczywo jest źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie, daje uczucie sytości i pozwala zachować odpowiednią sylwetkę.

http://www.krosagro.pl
Krosagro
 
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2014, 14:16

Re: Pieczywo

Postautor: Klauten » 09 lip 2015, 1:54

Ja nie jadam czegoś takiego bo tym w ogóle nie da się najeść jak dla mnie... Kiedyś próbowałam, ale niestety nic z tego nie wyszło...
Wybierasz się do łazienek królewskich w Warszawie? Wpadnij do nas na obiad Bestseller restauracjaŁazienkowska 7 obok stadionu Legii Warszawa.
Klauten
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 lip 2015, 1:53

Re: Pieczywo

Postautor: Waleria » 06 sty 2016, 11:50

Lubię chleb razowy a zazwyczaj jak kupuję pieczywo to z dużą ilością różnych ziaren np.dyni,słonecznika.
Waleria
 
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2016, 11:36

Re: Pieczywo

Postautor: dietaBozena » 18 maja 2016, 19:38

Polecam chleb żytni na zakwasie. Im chlebek cięższy, tym lepszy - zawiera mniej spulchniaczy.
Dodatki w formie pestek z dyni, słonecznika, siemienia lnianego dodatkowo wzbogacają chleb.

Pozdrawiam!
Zapraszam na moją stronę http://www.dieta-4u.pl/ gdzie poznasz ciekawe przepisy na zdrowe posiłki
dietaBozena
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 lut 2016, 21:37
Lokalizacja: Katowice

Re: Pieczywo

Postautor: MarzenkaH » 14 cze 2016, 16:23

Ja pieczywo z piekarni odsunęłam w niepamięć. Osobiście jem tylko pieczywo chrupkie typu wasa oraz wafle ryżowe. To jest moją bazą na kanapki
MarzenkaH
 
Posty: 17
Rejestracja: 10 cze 2016, 13:41
Lokalizacja: Wrocław

Poprzednia

Wróć do ŻYWNOŚĆ



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group •
phpBB SEO
Theme based on madevo theme by StylerBB.net | GFX & style by forumdieta.pl
cron