autor: IwonaSz » 06 maja 2014, 18:08
Pamiętajcie o tym, że produkty zbożowe, tj chleb, kasze, ryż, makarony, płatki zbożowe powinny stanowić podstawę naszej diety. Wynika to z zaleceń żywieniowych. Ważne tylko, aby wybierać produkty pełnoziarniste, a to znaczy, wypiekane z mąki pełnoziarnistej – nieoczyszczonej. Będą one miały ciemniejszy kolor, a w składzie nie znajdziemy np. karmelu, który służy do zabarwienia zwykłego białego pszennego pieczywa z mąki oczyszczonej.
Pieczywo pełnoziarniste zawiera większe ilości składników mineralnych oraz błonnika.
W tym miejscu muszę wspomnieć, że błonnik reguluje pracę naszych jelit, chłonie wodę przez co daje uczucie sytości, opóźnia wchłanianie glukozy tj potocznie mówiąc cukru, zmniejsza wartość energetyczną (kaloryczność) diety.
Najlepiej wybierać chleb razowy i graham.
Dobrze jest odróżniać pieczywo pełnoziarniste od wieloziarnistego. W drugim przypadku nazwa może oznaczać tyle co „z ziarnami”. Oczywiście pieczywo z dodatkiem ziaren też znajdzie swoje miejsce w diecie, ale pamiętajcie, że najprawdopodobniej jest to zwykłe pieczywo pszenne z mąki oczyszczonej, a dodatkiem ziaren, często barwione.
W dyskusji wspomniano też, że pieczywo pełnoziarniste jest bardziej sycące od pieczywa chrupkiego. Weźcie to pod uwagę i nie spożywajcie wyłącznie pieczywa chrupkiego. Przy podobnej kaloryczności będziecie bardziej syci po spożyciu chleba pełnoziarnistego.
Podobnie będzie z pieczywem wypiekanym w domu. Jeżeli użyjemy do wypieku mąki pełnoziarnistej to możemy być pewni, że nasz chleb będzie zdrowszy.