Oliwki

zawyja
Posty: 1
Rejestracja: 15 maja 2018, 14:18

Oliwki

Post autor: zawyja » 15 maja 2018, 14:33

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal.
Zawierają kwas oleinowy - zmniejsza on aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Bogate są w witaminy z grupy B , prowitaminy A, witaminy C i E . Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Oliwki kupowane w słoiczkach to najczęściej kiszonki, więc także poprawiają odporności, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz działanie przeciwdepresyjne. zastanawiam się tylko czy obróbka termiczna? gotowanie w sosach powoduje utratę części wartości ?
Mary1960
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2018, 14:25

Re: Oliwki

Post autor: Mary1960 » 25 cze 2018, 14:32

nie wiedziałam, że oliwki są tak bogate w witaminy... a do tego niskokaloryczne są. Chyba muszę je polubić, bo szukam jakiejś przekąski - czegoś nowego, ciekawego. A które są lepsze zielone czy czarne?
konEWKA
Posty: 50
Rejestracja: 15 lip 2018, 17:48

Re: Oliwki

Post autor: konEWKA » 15 sie 2018, 18:32

hmmmm a ja zawsze jakoś myślałam ze jest to produkt kaloryczny....w sumie sama nie wiem czemu....tak czy siak dobra informacja bo wyjątkowo przepadam za oliwkami a lepsza to przekąska na zachciankę na słone niż czipsy :P
ODPOWIEDZ