Strona 1 z 1

Oliwki

: 15 maja 2018, 14:33
autor: zawyja
Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal.
Zawierają kwas oleinowy - zmniejsza on aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Bogate są w witaminy z grupy B , prowitaminy A, witaminy C i E . Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Oliwki kupowane w słoiczkach to najczęściej kiszonki, więc także poprawiają odporności, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz działanie przeciwdepresyjne. zastanawiam się tylko czy obróbka termiczna? gotowanie w sosach powoduje utratę części wartości ?

Re: Oliwki

: 25 cze 2018, 14:32
autor: Mary1960
nie wiedziałam, że oliwki są tak bogate w witaminy... a do tego niskokaloryczne są. Chyba muszę je polubić, bo szukam jakiejś przekąski - czegoś nowego, ciekawego. A które są lepsze zielone czy czarne?

Re: Oliwki

: 15 sie 2018, 18:32
autor: konEWKA
hmmmm a ja zawsze jakoś myślałam ze jest to produkt kaloryczny....w sumie sama nie wiem czemu....tak czy siak dobra informacja bo wyjątkowo przepadam za oliwkami a lepsza to przekąska na zachciankę na słone niż czipsy :P