Strona 1 z 2

Parówki

: 11 maja 2013, 0:16
autor: FankaFajnegoUbranka
Obiecałam na FB, że napiszę kilka zdań po obejrzeniu programu poświęconemu parówkom, więc nie będę z tym zwlekać, bo całkiem zapomnę, co tam mówili :P

Dobre parówki to takie, które zawierają minimum 70% mięsa- niestety nie jest takich zbyt dużo na półkach sklepowych, większość parówek jest robionych z MOMu, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie (a w zasadzie czegoś, co mięsem nie jest, bo w skład tej mieszanki wchodzą wszelakie odpady: skórki, tłuszcz, pazury, flaczki itp.)lub mają tylko dodatek mięsa w swoim składzie. Dlatego najlepiej patrzeć na etykiety i wybierać produkt, który jest jakościowo dobry.

Mimo, że cena parówek może być bardzo różna, bo od kilku do kilkudziesięciu złotych to dla zdrowia nie powinniśmy kupować parówek, których cena jest niższa od 10 zł. Ponadto zwracając uwagę na skład parówek oprócz mięsa lista pozostałych składników powinna być jak najmniejsza.

Najlepiej wybierać parówki bez Momu- a jeśli już to należy wybierać te. w których tej mieszanki nie ma więcej niż 15%. Kolejna rada to taka, ze lepiej nie kupować parówek smakowych: z serem czy papryką- producenci tymi dodatkami mogą chcieć ukryć gorszą, jakość parówek.

Parówka to kiełbaska, która musi zawierać mięso i wodę, bo w odróżnieniu od kiełbasy odróżnia się miękkością-, dlatego musi zawierać środki zapobiegające szybkiemu psuciu- inaczej mielibyśmy do czynienia z groźnym jadem kiełbasianym.

Groźne natomiast w parówkach są fosforany- oznaczane symbolami E451,E452,E450 - są to składniki powodujące pęcznienie mięsa, dzięki czemu można do składu dodać więcej wody. Łatwo tez zauważyć gołym okiem czy parówka zawiera fosforany, bowiem następnego dnia po włożeniu do lodówki parówka taka będzie mokra. Ważną tez informacja jest fakt, że fosforany sprawiają, ze nie przyswajamy wapnia.

Parówki nie powinny długo leżeć w lodówce- po otwarciu opakowania powinny być możliwie jak najszybciej zjedzone.

Dużo o parówkach mówią tez ich osłonki, których jest kilka rodzajów:

-najlepsze jelita kolagenowe, których się nie zdejmuje tylko zjada razem z parówką- zazwyczaj maja je dobrej, jakości parówki cielęce- parówka w takiej osłonce po przełamaniu wydaje charakterystyczny dźwięk- trzask
- osłonki celulozowe- sztuczne osłonki przepuszczające dym wędzarniany, dzięki czemu parówki są smaczniejsze a po odwinięciu mają brązowawy kolor

-poliamidowe- sztuczne osłonki nieprzepuszczające dymu wędzarnianego, przez co producenci dla poprawienia smaku parówek muszą dorzucać do ich składu przyprawy- stosowane zazwyczaj do niskiej, jakości parówek, które po odwinięciu są blade.

Re: Parówki

: 12 maja 2013, 10:02
autor: WOMAN IN BLACK
jeśli ktoś kupuje parówki na wagę również może poprosić ekspedientkę o skład kupowanego produktu.
FankaFajnegoUbranka pisze: Ważną tez informacja jest fakt, że fosforany sprawiają, ze nie przyswajamy wapnia.


zapewne nie jest to jedyny taki przypadek kiedy zjadamy coś myślac że dostarczymy cennych składników organizmowi a w gruncie rzeczy zawarte poprawiacze w żywności zabijają to co cenne w innym produkcie...


idąc tym tropem może się okazać że jeśli jest taka blokada to pół biedy bo w gorszych przypadkach może mogą powstać związki szkodliwe :o :o

Re: Parówki

: 02 cze 2013, 14:02
autor: Saya78
Może i można a może i nie ale tak czy siak ja nie jadam parówek. Według mnie są tłuste i niszczące organizm.

Re: Parówki

: 02 cze 2013, 14:11
autor: Jancia
Od czasu do czasu się zje,ale bez przesady :)

Re: Parówki

: 18 cze 2013, 23:25
autor: mala
ja juz ladnych kilka miesięcy nie jadłam parówek

Re: Parówki

: 19 cze 2013, 0:50
autor: Cherry_Lejdi
parówka i np. gołąbki w obecnych czasach to jak "kot w worku", a tego się nie kupuje. Pseudo-przedsiębiorcy i niektórzy leniwi urzędnicy, którzy siedzą za biurkiem czekając na donosy skutecznie pracują na jeszcze lepsze afery. Często trzeba oglądać prowokacje dziennikarskie, bo inaczej problemu nie ma. Sam do biurka nie przyleci !

Re: Parówki

: 22 lis 2013, 19:59
autor: imagination
A zastanawialiście się, które parówki są zdrowsze? Osobiście albo je gotuję, albo wsadzam do mikrofali i ogrzewam i nie wiem, która metoda lepsza.

Re: Parówki

: 23 lis 2013, 3:54
autor: admin
Swoją mikrofalówkę oddałem w " dobre ręce". Jedzenie z tego urządzenia jest bezwartościowe dla naszego organizmu. Druga pozytywna rzecz z takiej decyzji to mniejsze rachunki za prąd, który obecnie potrafi się zrównać z czynszem za osobę dla osoby prywatnej.

Re: Parówki

: 23 lis 2013, 10:04
autor: WOMAN IN BLACK
zdecydowanie lepsza jest wersja gotowana , choć w mikrofali tez nie jest tak złe jakby się wydawało, najgorsza z możliwości to smażenie parówek

a co do mikrofali to ostatnio czytałam ze nie jest to najgorsza obróbka więc może nie warto było się pozbywać sprzętu??

Re: Parówki

: 23 lis 2013, 17:36
autor: admin
Gdzie to napisali ? Ja nie żałuję mam więcej miejsca i zdrowsze jedzenie :)