Zdrowe zupy
Re: Zdrowe zupy
Zupa dyniowo-jabłkowa 202
Składniki, 6 porcji:
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżeczki startego imbiru
• 1 mała papryczka chili
• 2 mniejsze lub średnie jabłka (zwykłe, deserowe)
• 500 g upieczonej dyni bez skóry (ewentualnie dyni świeżej)*
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• sól i pieprz
• około 1,25 litra bulionu warzywnego
do podania: np. świeżo mielony kolorowy pieprz lub gorgonzola (czy roquefort ewentualnie inny ser z niebieską pleśnią) i orzechy włoskie podprażone na suchej patelni; a także chleb pieczony w żaroodpornym garnku z grubą i chrupiącą skórką z dodatkiem gorgonzoli (z tego przepisu).
Przygotowanie:
Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, starty imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć przez minutę.
Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka (oraz surową dynię pokrojoną w kosteczkę - jeśli jej używamy). Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 - 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękkie. Zmiksować na gładkie puree dodając w razie potrzeby więcej zagotowanego bulionu.
Podawać np. z niewielką ilością pokruszonego sera gorgonzola i orzechami włoskimi lub z chlebem z garnka z dodatkiem gorgonzoli.
Składniki, 6 porcji:
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżeczki startego imbiru
• 1 mała papryczka chili
• 2 mniejsze lub średnie jabłka (zwykłe, deserowe)
• 500 g upieczonej dyni bez skóry (ewentualnie dyni świeżej)*
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• sól i pieprz
• około 1,25 litra bulionu warzywnego
do podania: np. świeżo mielony kolorowy pieprz lub gorgonzola (czy roquefort ewentualnie inny ser z niebieską pleśnią) i orzechy włoskie podprażone na suchej patelni; a także chleb pieczony w żaroodpornym garnku z grubą i chrupiącą skórką z dodatkiem gorgonzoli (z tego przepisu).
Przygotowanie:
Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, starty imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć przez minutę.
Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka (oraz surową dynię pokrojoną w kosteczkę - jeśli jej używamy). Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 - 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękkie. Zmiksować na gładkie puree dodając w razie potrzeby więcej zagotowanego bulionu.
Podawać np. z niewielką ilością pokruszonego sera gorgonzola i orzechami włoskimi lub z chlebem z garnka z dodatkiem gorgonzoli.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa dyniowo-paprykowa 283
z pieczonej dyni i pieczonej papryki
Składniki:
• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
• 5 czerwonych papryk
• 1 papryczka chili
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 2 łyżki listków tymianku
• 2 szklanki (500 ml) bulionu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do podania: ser feta, oliwa extra vergine
Do dekoracji: listki świeżego tymianku, płatki chili, kawałek pieczonej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine.
z pieczonej dyni i pieczonej papryki
Składniki:
• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
• 5 czerwonych papryk
• 1 papryczka chili
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 2 łyżki listków tymianku
• 2 szklanki (500 ml) bulionu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do podania: ser feta, oliwa extra vergine
Do dekoracji: listki świeżego tymianku, płatki chili, kawałek pieczonej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa dyniowa 167
z pieczonych warzyw
Składniki:
• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
• 5 pomidorów
• 1 cebula
• 4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
• około 2 szklanek (500 ml) bulionu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 60 ml śmietanki kremówki (lub mleka kokosowego)
• sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub mniej jeśli wolimy łagodny smak)
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Propozycja podania: pieczona kukurydza z masłem chili
Do dekoracji: listki świeżego oregano
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Pomidory umyć i przekroić poziomo na pół. Cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory (rozcięciem do góry), cebulą i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona (zachować sok), cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.
Warzywa wraz z sokiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać bulion (można dodać na początek mniej bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej), oliwę, śmietankę oraz przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować
z pieczonych warzyw
Składniki:
• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
• 5 pomidorów
• 1 cebula
• 4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
• około 2 szklanek (500 ml) bulionu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 60 ml śmietanki kremówki (lub mleka kokosowego)
• sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub mniej jeśli wolimy łagodny smak)
• 1 łyżeczka mielonej kurkumy
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Propozycja podania: pieczona kukurydza z masłem chili
Do dekoracji: listki świeżego oregano
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Pomidory umyć i przekroić poziomo na pół. Cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory (rozcięciem do góry), cebulą i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona (zachować sok), cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.
Warzywa wraz z sokiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać bulion (można dodać na początek mniej bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej), oliwę, śmietankę oraz przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą
Pyszna i łatwa!
Składniki, 4 porcje:
• 2 pojedyncze piersi kurczaka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/2 łyżeczki chili w proszku
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1/2 papryczki chili
• 2 średnie pomidory (poza sezonem 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub 3 pomidory z puszki)
• 2 kukurydze (poza sezonem 1 puszka kukurydzy)
• 1 i 1/4 litra bulionu (wywaru) drobiowego
• świeża kolendra (1/2 szklanki listków)
Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć.
Zagotować bulion w średnim garnku i trzymać go na minimalnym gazie pod przykryciem. Kukurydzę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie obkroić nożem z ziaren, kolby wyrzucić (kukurydzę z puszki wyłożyć na sitko i przepłukać wodą).
Pomidory sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, usunąć pestki a miąższ zmiksować (pomidory z puszki zmiksować). Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać dużą i głęboką patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez około 1 i 1/2 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 3 minuty.
Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Gotować przez 2 minuty.
Pyszna i łatwa!
Składniki, 4 porcje:
• 2 pojedyncze piersi kurczaka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/2 łyżeczki chili w proszku
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1/2 papryczki chili
• 2 średnie pomidory (poza sezonem 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub 3 pomidory z puszki)
• 2 kukurydze (poza sezonem 1 puszka kukurydzy)
• 1 i 1/4 litra bulionu (wywaru) drobiowego
• świeża kolendra (1/2 szklanki listków)
Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć.
Zagotować bulion w średnim garnku i trzymać go na minimalnym gazie pod przykryciem. Kukurydzę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie obkroić nożem z ziaren, kolby wyrzucić (kukurydzę z puszki wyłożyć na sitko i przepłukać wodą).
Pomidory sparzyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne, usunąć pestki a miąższ zmiksować (pomidory z puszki zmiksować). Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać dużą i głęboką patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez około 1 i 1/2 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 3 minuty.
Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Gotować przez 2 minuty.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
upa z jarmużem, ziemniakami i chorizo
Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka masła
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 por
• 300 g ziemniaków
• 2,5 litra bulionu lub rosołu
• 100 g jarmużu
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 100 g kiełbaski chorizo
• 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku, na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasno zielone części). Dusić przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż por zmięknie.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą i podgrzewać przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. Gotować przez 15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucić) i gotować przez około 10 minut, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka masła
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 por
• 300 g ziemniaków
• 2,5 litra bulionu lub rosołu
• 100 g jarmużu
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 100 g kiełbaski chorizo
• 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku, na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasno zielone części). Dusić przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż por zmięknie.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą i podgrzewać przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. Gotować przez 15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucić) i gotować przez około 10 minut, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa z zielonym groszkiem, boczkiem i ziemniakami 92
Zupa groszkowa po florencku
Składniki, 4 porcje:
• około 500 g mięsa na wywar: np. 4 podudzia z kurczaka, kawałek wołowiny jak na rosół (np. szponder), może być skrzydło indyka
• 50 g pokrojonego w kosteczkę lub paski boczku (suszonego - pancetty lub lekko wędzonego)
• włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, selera, cebula, 3 łodygi natki)
• 300 g ziemniaków
• 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
• 4 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub 2 łyżki mascarpone lub serka Philadelphia)
• liście bazylii i natki pietruszki
Przygotowanie:
Do średniego garnka włożyć opłukane mięso, zalać wodą (około 2,5 litra), posolić i zagotować. Gotować przez około godzinę, na początku szumując wywar.
Boczek podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący i złoty, dodać do wywaru.
Dodać obrane warzywa z włoszczyzny i gotować wszystko przez pół godziny, pod koniec dodać łodygi natki pietruszki.
Wyjąć ugotowaną cebulę, pora i liście natki. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można też dodać kilka ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Marchewki wyjąć i pokroić na plasterki, dodać do zupy. Pietruszkę można wyrzucić. Mięso wyjąć, obrać od kości i ładne kawałki dodać do zupy.
Zupa groszkowa po florencku
Składniki, 4 porcje:
• około 500 g mięsa na wywar: np. 4 podudzia z kurczaka, kawałek wołowiny jak na rosół (np. szponder), może być skrzydło indyka
• 50 g pokrojonego w kosteczkę lub paski boczku (suszonego - pancetty lub lekko wędzonego)
• włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, selera, cebula, 3 łodygi natki)
• 300 g ziemniaków
• 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
• 4 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub 2 łyżki mascarpone lub serka Philadelphia)
• liście bazylii i natki pietruszki
Przygotowanie:
Do średniego garnka włożyć opłukane mięso, zalać wodą (około 2,5 litra), posolić i zagotować. Gotować przez około godzinę, na początku szumując wywar.
Boczek podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący i złoty, dodać do wywaru.
Dodać obrane warzywa z włoszczyzny i gotować wszystko przez pół godziny, pod koniec dodać łodygi natki pietruszki.
Wyjąć ugotowaną cebulę, pora i liście natki. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Można też dodać kilka ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Marchewki wyjąć i pokroić na plasterki, dodać do zupy. Pietruszkę można wyrzucić. Mięso wyjąć, obrać od kości i ładne kawałki dodać do zupy.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa rybna z mlekiem kokosowym, dorszem i owocami morza 111
Składniki, 2 porcje:
• 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
• 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (użyłam czerwonej)
• 1 łyżeczka tartego imbiru
• 250 ml bulionu (np. z tych przepisów)
• 200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego
• 200 g filetu z dorsza (może być mrożony) lub innej ryby o białym mięsie bez skóry i ości
• opcjonalnie - 150 g mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub wybranych np. krewetek, małży lub pierścieni kalmarów
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• sól do smaku
• opcjonalnie: 1 czerwona papryczka chili świeża lub suszona + mielona papryka ostra do smaku
do podania:
• ryż jaśminowy, ugotowany w osolonej wodzie
• kolendra do posypania
Przygotowanie:
Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli były zamrożone. W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 - 2 minuty (garnek można przykryć aby nie pryskało). Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotować przez 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku. Możemy dodać papryczkę chili i mieloną chili do smaku. Podawać z ryżem i kolendrą.
Składniki, 2 porcje:
• 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
• 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (użyłam czerwonej)
• 1 łyżeczka tartego imbiru
• 250 ml bulionu (np. z tych przepisów)
• 200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego
• 200 g filetu z dorsza (może być mrożony) lub innej ryby o białym mięsie bez skóry i ości
• opcjonalnie - 150 g mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub wybranych np. krewetek, małży lub pierścieni kalmarów
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• sól do smaku
• opcjonalnie: 1 czerwona papryczka chili świeża lub suszona + mielona papryka ostra do smaku
do podania:
• ryż jaśminowy, ugotowany w osolonej wodzie
• kolendra do posypania
Przygotowanie:
Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli były zamrożone. W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 - 2 minuty (garnek można przykryć aby nie pryskało). Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotować przez 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku. Możemy dodać papryczkę chili i mieloną chili do smaku. Podawać z ryżem i kolendrą.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa z Luizjany z krewetkami i kukurydzą
Składniki, 4 porcje:
• 2 litry bulionu jarzynowego/drobiowego (np. z tych przepisów)
• 2 łyżki masła
• 1 pełna łyżka mąki
• 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1/2 małego pora, pokrojonego na plasterki
• 200 g piersi kurczaka (opcjonalnie)
• 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona na paseczki
• 1 puszka (ok. 200 g) kukurydzy (lub jeśli mamy możliwość ziarna z 2 kolb, świeżych lub mrożonych)
• 200 g krewetek dowolnej wielkości (rozmrożone, oczyszczone)
• świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)
oraz:
• natka pietruszki
• 1/2 łyżki oliwy extra vergine (opcjonalnie)
• szczypiorek
• sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
• limonka
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki. Bulion przecedzić i zagotować.
Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3 - 4 minuty aż będzie złocista. Wlewać po łyżce gorący bulion (w sumie około pół szklanki) cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Odstawić.
W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora i smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Przesunąć warzywa na bok, a w środek włożyć pierś kurczaka (jeśli jej używamy). Obsmażyć mięso z dwóch stron.
Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2 - 3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1 - 2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 4 minuty.
Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki, oliwę extra vergine a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo zagęścić zupę częścią zmiksowanej kukurydzy wyłowionej z zupy.
Składniki, 4 porcje:
• 2 litry bulionu jarzynowego/drobiowego (np. z tych przepisów)
• 2 łyżki masła
• 1 pełna łyżka mąki
• 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1/2 małego pora, pokrojonego na plasterki
• 200 g piersi kurczaka (opcjonalnie)
• 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona na paseczki
• 1 puszka (ok. 200 g) kukurydzy (lub jeśli mamy możliwość ziarna z 2 kolb, świeżych lub mrożonych)
• 200 g krewetek dowolnej wielkości (rozmrożone, oczyszczone)
• świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)
oraz:
• natka pietruszki
• 1/2 łyżki oliwy extra vergine (opcjonalnie)
• szczypiorek
• sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
• limonka
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki. Bulion przecedzić i zagotować.
Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3 - 4 minuty aż będzie złocista. Wlewać po łyżce gorący bulion (w sumie około pół szklanki) cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Odstawić.
W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora i smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Przesunąć warzywa na bok, a w środek włożyć pierś kurczaka (jeśli jej używamy). Obsmażyć mięso z dwóch stron.
Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2 - 3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1 - 2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 4 minuty.
Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki, oliwę extra vergine a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo zagęścić zupę częścią zmiksowanej kukurydzy wyłowionej z zupy.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Grochówka na chorizo z soczewicą i pomidorami 135
W wersji wegetariańskiej pomijamy chorizo i dodajemy 1 łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz czosnek, reszta jak w poniższym przepisie.
W wersji light dodajemy mniej chorizo, np. 50 g.
Jeśli chcemy aby zupa była łagodna, użyjmy łagodnego chorizo.
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1 szklanka grochu żółtego łuskanego, połówki
• około 100 g suszonej kiełbaski chorizo (np. paprykowej, pikantnej)
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• około 2 litrów wody
• włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałeczek pora, gałązka natki pietruszki, łodyga selera naciowego (opcjonalnie, ale warto dodać)
• 1 łyżeczka soli
• 1 puszka obranych pomidorów, zmiksowanych
• 2 ziemniaki
• 1 szklanka czerwonej soczewicy
• 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Groch opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić. Kiełbaskę chorizo pokroić na plasterki, włożyć do większego garnka i mieszając co chwilkę smażyć przez około 4-5 minuty aż się trochę wytopi i będzie zrumieniona. Kiełbaskę wyjąć na talerz a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek (około 3 minuty), pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek.
Dodać groch i wlać wodę, zagotować. Dodać oskrobaną marchewkę pokrojoną na plasterki, oskrobaną pietruszkę w całości, umyty por, gałązkę natki, przepołowionego selera naciowego. Dodać sól i po zagotowaniu przykryć garnek. Gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu (zupa ma lekko bulgotać). W połowie gotowania (po pół godzinie) wyłowić z zupy pora, natkę i selera naciowego a dodać zmiksowane pomidory.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w małą kosteczkę i zalać zimną wodą. Soczewicę dokładnie opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić.
Po godzinie gotowania zupy dodać odcedzone ziemniaki, soczewicę i w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Przykryć garnek i gotować przez około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodać kiełbaskę, świeżo zmielony pieprz i gotować jeszcze przez około 2 minuty, sprawdzić doprawienie. Można podawać z posiekaną natką i szczypiorkiem
W wersji wegetariańskiej pomijamy chorizo i dodajemy 1 łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz czosnek, reszta jak w poniższym przepisie.
W wersji light dodajemy mniej chorizo, np. 50 g.
Jeśli chcemy aby zupa była łagodna, użyjmy łagodnego chorizo.
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1 szklanka grochu żółtego łuskanego, połówki
• około 100 g suszonej kiełbaski chorizo (np. paprykowej, pikantnej)
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• około 2 litrów wody
• włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałeczek pora, gałązka natki pietruszki, łodyga selera naciowego (opcjonalnie, ale warto dodać)
• 1 łyżeczka soli
• 1 puszka obranych pomidorów, zmiksowanych
• 2 ziemniaki
• 1 szklanka czerwonej soczewicy
• 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Groch opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić. Kiełbaskę chorizo pokroić na plasterki, włożyć do większego garnka i mieszając co chwilkę smażyć przez około 4-5 minuty aż się trochę wytopi i będzie zrumieniona. Kiełbaskę wyjąć na talerz a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek (około 3 minuty), pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek.
Dodać groch i wlać wodę, zagotować. Dodać oskrobaną marchewkę pokrojoną na plasterki, oskrobaną pietruszkę w całości, umyty por, gałązkę natki, przepołowionego selera naciowego. Dodać sól i po zagotowaniu przykryć garnek. Gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu (zupa ma lekko bulgotać). W połowie gotowania (po pół godzinie) wyłowić z zupy pora, natkę i selera naciowego a dodać zmiksowane pomidory.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w małą kosteczkę i zalać zimną wodą. Soczewicę dokładnie opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić.
Po godzinie gotowania zupy dodać odcedzone ziemniaki, soczewicę i w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Przykryć garnek i gotować przez około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodać kiełbaskę, świeżo zmielony pieprz i gotować jeszcze przez około 2 minuty, sprawdzić doprawienie. Można podawać z posiekaną natką i szczypiorkiem
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Wegańska zupa z soczewicy --> http://www.krosagro.pl/przepisy/wegansk ... icy,9.html Potrawa jest bogata w błonnik, witaminę A oraz cenne makro i mikroelementy.
Składniki:
30 dag zielonej soczewicy,
2 cebule,
3 marchewki,
koncentrat pomidorowy,
kostka rosołowa,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
sól i pieprz.
Soczewicę należy opłukać, włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu, a gdy na wierzchu powstaną szumowiny, usunąć je. Wywar doprawiamy kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę, a pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę i przez chwilę smażymy. Następnie łączymy z koncentratem pomidorowym, a potem dusimy jeszcze przez kilka minut. Całość przelewamy do garnka z soczewicą i gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę najlepiej podawać z chlebem lub grzankami.
Składniki:
30 dag zielonej soczewicy,
2 cebule,
3 marchewki,
koncentrat pomidorowy,
kostka rosołowa,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
sól i pieprz.
Soczewicę należy opłukać, włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu, a gdy na wierzchu powstaną szumowiny, usunąć je. Wywar doprawiamy kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę, a pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę i przez chwilę smażymy. Następnie łączymy z koncentratem pomidorowym, a potem dusimy jeszcze przez kilka minut. Całość przelewamy do garnka z soczewicą i gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę najlepiej podawać z chlebem lub grzankami.