Dieta przeciw przeziębieniom
: 20 sty 2016, 20:42
Często dopada nas przeziębienie, lecz większość z nas połyka wielkie ilości tabletek, które to niby uodparniają nas na ujemne temperatury. Mało, kto wie, że wystarczy wzbogacić naszą dietę o witaminę C oraz cynk a zima nie będzie już taka straszna dla naszego organizmu.
Okres wiosenno – zimowy jest najbardziej niebezpieczny dla naszego organizmu i może położyć nawet najsilniejszego do łóżka natomiast szczepionki nie dają żadnego zabezpieczenia przed katarem czy też przeziębieniem a łykanie tabletek lub innych suplementów bardzo obciąża naszą wątrobę. Dlatego należy zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne witaminy naturalnymi sposobami poprzez dobranie odpowiedniej diety, wysypianie się, częste spacery.
Jak już wiadomo najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa, nać pietruszki, kiwi, papryka oraz cytrusy. Należy pamiętać o spożywaniu surowych owoców i warzyw gdyż witamina C jest krótkotrwała, co oznacza, że podczas gotowania ulegnie szybkiemu ulotnieniu się, a nasza potrawa będzie uboga w mikroelementy.
Okres wiosenno – zimowy jest najbardziej niebezpieczny dla naszego organizmu i może położyć nawet najsilniejszego do łóżka natomiast szczepionki nie dają żadnego zabezpieczenia przed katarem czy też przeziębieniem a łykanie tabletek lub innych suplementów bardzo obciąża naszą wątrobę. Dlatego należy zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne witaminy naturalnymi sposobami poprzez dobranie odpowiedniej diety, wysypianie się, częste spacery.
Jak już wiadomo najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa, nać pietruszki, kiwi, papryka oraz cytrusy. Należy pamiętać o spożywaniu surowych owoców i warzyw gdyż witamina C jest krótkotrwała, co oznacza, że podczas gotowania ulegnie szybkiemu ulotnieniu się, a nasza potrawa będzie uboga w mikroelementy.