Re: jak nie przytyć w święta
: 30 gru 2012, 0:07
mala pisze:ja zawsze daję same warzywa z koncentratem pomidorowym a zamiast cebuli sparzony por , na talerz wykładam warzywa, póżniej rybę i ponownie przykrywam warzywami( nigdy nie wstawiam razem ryby i warzyw do duszenia)i jest pyyychaWOMAN IN BLACK pisze:potrawy z Bożonarodzeniowego menu
ryba po grecku
składniki: 1kg fileta z dorsza, 3marchewki, 2pietruszki, 1nieduży seler, 1 cebula, 3łyżki oleju, puszka pomidorów, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, bazylia, oregano, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
przygotowanie: rybę opłukać, posolić i pokroić na nieduże kawałki. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać a następnie wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą i dusić do miękkości( ok 20 min) na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów oraz sok z cytryny. Warzywa zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Następnie do warzyw dodać kawałki ryby i dusić razem pod przykryciem ok 15 min. Po przestudzeniu wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i warzyw.
szczerze mowiac ja tez-ale to byl przepis od dietetyczki- niestety nie wypróbowany, ale powinien byc zdrowszy ;p