Metody słodzenia

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator

Metody słodzenia

Post autor: admin » 30 sty 2013, 5:28

Postanowiłem stworzyć oddzielny dział kawa i herbata, ponieważ to dotyczy zdrowego trybu życia. Jest też motyw osobisty - przejdę do meritum. Otóż słodziłem wcześniej herbatę i tu przyznam się, że korzystałem z cukru białego. Słodziłem 3 łyżeczki, a jeśli herbatę robiłem w kubku to łyżeczek było odpowiednio więcej.

Za namową podjąłem próbę rezygnacji z cukru całkowicie, jednak po szczęśliwym dotarciu do terminu, w którym mogłem znowu słodzić doszedłem do wniosku, że "gorzka herbata" to nie dla mnie. Ograniczyłem słodzenie do dwóch łyżeczek, z tym, że używam teraz cukru trzcinowego, który jest nierafinowany. Kłopot to koszt takiego cukru, więc siłą rzeczy trzeba się wstrzymywać z nadmiernym słodzeniem ;-)

Cukier Trzcinowy w sanskrycie nazywał się siakkar lub sarkar, czyli piasek, żwir. Produkcję cukru, jako środka spożywczego rozpoczęto po raz pierwszy w Indiach ok. 3000 tys. p.n.e Ale wracając do tematu faktycznie cukier trzcinowy kojarzy się z piaskiem lub żwirem.

Wersja A - zdjęcie z Wikipedia.org - Trzcina w wersji live....

Obrazek

Wersja B - Zdjęcie produktu :) z mojej cukierniczki

Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator

Re: Kawa i Herbata

Post autor: admin » 30 sty 2013, 5:37

Kiedyś modny był słodzik, który jest naszpikowany różny substancjami - próbowałem, ale współczuję tym, którzy go stosowali regularnie. Czym słodzicie herbatę i co polecacie?
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 30 sty 2013, 16:05

temat miał dotyczyc kawy/ herbaty a nie cukru :P

osobiście herbaty nie słodzę i dobrze mi z tym, kawe zaś od pewnego czasu staram sie pić bez mleka- wtedy na szklanke słodze łyżeczkę, kawę z mlekiem raczej piłam bez cukru.

Cukru trzcinowego nigdy nie uzywałam... a odnośnie słodzików, to najlepiej kupowac je w aptece, wybierac te z aturalnych produktów a nie sztuczne słodziki z marketów w których masa chemii.

Ale jeszcze mi sie przypomniało, że kiedyś z przyjaciółką nabrałyśmy się na reklame w gazecie- kupiłyśmy sobie słodzik, który miał w cudowny sposób spowodowac że stracimy zbędne kg- kosztowało to sporo kasy- ok 300zł więc stwierdziłyśmy, że kupimy na pół, wypróbujemy i ocenimy- był to normalny słodzik sklepowy tyle, że z inna nalepką- no ale za głupote sie płaci :oops: oczywiście efektu żadnego nie było.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 30 sty 2013, 20:00

WOMAN IN BLACK pisze: a odnośnie słodzików... sztuczne słodziki z marketów w których masa chemii.
takie słodziki dobrze mieć na randkę w ciemno -będziecie mieć pewność ze jest chemia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a teraz poważniej :)
tak na dobra sprawę cukier jest nam zbędny, jest on niezdrowy i nie ma znaczenia czy jest to cukier biały, trzcinowy, w kostkach, puder czy jeszcze inny- każdy z nich jest przemysłowym produktem, który powstał po obróbce buraka bądź trzciny cukrowej. Wszelakie procesy oczyszczania, filtracji, krystalizacji zabierają wszelkie cenne składniki odżywcze a pozostają nam tylko kalorie i energia. Poza tym, że nie jest zdrowy to uzależnia- łatwo to zauważyć podczas diety odchudzającej kiedy zrezygnujemy ze słodyczy i nas do nich nie ciągnie, a każde sięgniecie po ciastko zazwyczaj nie jest jednokrotne, poza tym Niektórzy twierdza, że nagłe odstawienie cukru może powodować zmęczenie, znużenie i rozdrażnienie.
A co do słodzików, to owszem maja bardzo mało kcal ale nie jest tak ze mogą być używane przez wszystkich. Dosyć znany aspartam nie może być stosowany przez chorych na fenyloketonurie dlatego jeśli znajduje się w jakiś produktach powinno być to jasno oznaczone na etykiecie- są też pogłoski, że jest on rakotwórczy.
Awatar użytkownika
Atacama

Re: Metody słodzenia

Post autor: Atacama » 02 lut 2013, 0:54

A co myślicie o Stewii? To taka roślina z ameryki południowej ... wielokrotnie słodsza od sacharozy. Przy tym mało kaloryczna. Słyszałam o niej wiele dobrego. Używał jej ktoś z was?
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator

Post autor: admin » 02 lut 2013, 1:08

Tak miałem przyjemność - jak zwykle jest to "inna słodycz", wystarczy wrzucić listek do herbaty i tym samym jak ktoś jest smakoszem herbat i ich znawcą to szybko oskubie tą drogą roślinkę :) Wkrótce zamieszczę więcej konkretnych informacji na jej temat.
Awatar użytkownika
Paula914

Post autor: Paula914 » 03 lut 2013, 13:47

Chyba nie wypiłabym herbaty bez posłodzenia jej. A czy ten cukier rafinowany jest mniej słodki od białego?
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 04 lut 2013, 19:47

zamiast cukru można stosować miodek, ale tez trzeba uważać bo uczula a druga sprawa to zbyt gorąca herbata nim posłodzona nic nie da, bo najlepsze dobro zniknie
Awatar użytkownika
pawciok

Post autor: pawciok » 15 lut 2013, 13:11

mala pisze:zamiast cukru można stosować miodek, ale tez trzeba uważać bo uczula a druga sprawa to zbyt gorąca herbata nim posłodzona nic nie da, bo najlepsze dobro zniknie
Miodek owszem ale po miodku herbata na przykład nie ma już takiego smaku.
Awatar użytkownika
Msiolek

Post autor: Msiolek » 03 kwie 2013, 19:33

W słodzeniu herbaty używam w trakcie zimy miodu czyli aktualnie, mam też w domu trochę cukru trzcinowego nikt nim nie słodzi bo z wyglądu przypomina taki żwirek dla kota. Najwięcej używam białego cukru 2łyżeczki ale nie czubate i herbata nabiera smaku:)
Wszystko elegancko wymyka się spod kontroli
ODPOWIEDZ