MODA na EKO

Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

MODA na EKO

Post autor: WOMAN IN BLACK » 31 sty 2013, 0:03

Zasłużyć na miano żywności ekologicznej wcale nie jest łatwo. Jej producenci muszą przestrzegać rygorystycznych zasad, więc to jedzenie jest naprawdę najwyższej jakości. Jest wyprodukowana bez użycia nawozów i chemicznych środków ochrony roślin z zachowaniem żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej. Do nawożenia zazwyczaj stosuje sie kompost, obornik itp. Wybierając produkty EKO przysłużymy się nie tylko organizmowi ale również zadbamy o środowisko.
W sklepach często pojawiają się produkty oznaczone "zdrowa żywność" lub "bio"-często jest to żywność na bazie soi, wegetariańska, mogą to być probiotyki lub odżywki jednak nie jest to żywność ekologiczna- nie spełnia wszystkich wymogów i nie posiada certyfikatu. Żywność ekologiczna musi być zgodna z zasadami rozporządzenia Unii Europejskiej i musi być certyfikowana.Jeśli więc decydujemy się na zakup eko czytajmy uważnie etykiety, tam oprócz symbolu ( jest nim liść utworzony z białych gwiazdek na zielonym tle)
Obrazek
powinny pojawić się dokładne informacje przez kogo, gdzie i w jakich warunkach żywność ta została wytworzona, dzięki temu mamy pewność co do jakości produktu.

PAULA 914
Na jakich produktach można znaleźć takie znaczki? Może jakaś mała podpowiedź?

mala
Na różnych..., zazwyczaj w sklepach jest specjalna półka z ekologicznym jedzeniem warto poszukać/popytać.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Re: MODA na EKO

Post autor: WOMAN IN BLACK » 31 sty 2013, 0:13

troszkę namieszałam ale mam nadzieję, że jest ok, faktycznie w różnych sklepach czasem są specjalnie wydzielone miejsca na produkty ekologiczne, są też specjalne sklepy zielarsko medyczne, w których taką żywność można zakupić. Jest to żywność bez chemii- można nawet na próbę coś kupić by się przekonać czy rzeczywiście czuć w smaku tą różnicę ...
Awatar użytkownika
Paula914

Post autor: Paula914 » 03 lut 2013, 13:51

Szczerze mówiąc nie chodzę codziennie do sklepu ale jak już chodzę to nie widziałam nigdy półki z oddzielną żywnością ekologiczną.
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 04 lut 2013, 19:54

hmmm jeśli robisz zakupy w osiedlowych sklepikach to tam raczej ich nie znajdziesz...
Elena

Post autor: Elena » 07 lut 2013, 2:38

Raczej rzadko się z takim czymś można spotkac, aczkolwiek widziałam już w sklepach takie działy. Myślę, że ogolnie sama koncepcja jest całkiem znośna. Obawiam się tylko, że będzie miało miejsce to samo co przy sprzedawaniu produktów "light", że pod przykrywką dietetycznych produktów bedzie się sprzedawać badziewie... w cenach 2 krotnie wyższych.
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 07 lut 2013, 20:07

Faktycznie produkty light czasem malo maja z tym wspólnego, jednak jeśli mowa o produktach ekologicznych to wymagaja one certyfikatu spełnianych wymogów, więc tutaj nie da się nikogo oszukać, oczywiście jeśli wybierzemy produkt odpowiednio oznaczony.
Awatar użytkownika
Paula914

Post autor: Paula914 » 11 lut 2013, 12:03

WOMAN IN BLACK pisze:Faktycznie produkty light czasem malo maja z tym wspólnego, jednak jeśli mowa o produktach ekologicznych to wymagaja one certyfikatu spełnianych wymogów, więc tutaj nie da się nikogo oszukać, oczywiście jeśli wybierzemy produkt odpowiednio oznaczony.
Podsumowując jeżeli ludzie jedzą same produkty ekologiczne firmy mają na nich niezły zarobek bo podejrzewam, że koszt wyprodukowania czegoś ekologicznego jest wysoki.
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 11 lut 2013, 21:59

Za jakość się płaci- w każdym wypadku. Czy warto oszczędzać na zdrowiu- zapewne każdy odpowie, że nie, jednak pensje są jakie są i trzeba się jakoś z tego utrzymać. Świetnie by było gdyby można było sobie pozwolić na tak zdrowe jedzenie każdego dnia, choć z drugiej strony patrząc może to jedzenie jest droższe ale też na tyle zdrowsze że wszelakie ulepszacze, zagęszczacze i wszelkie E coś tam nie powodują zaburzeń organizmu, i nie mam na myśli tylko bólów żołądkowo jelitowych ale wręcz różnorakich chorób, których jakby nie patrzeć leczenie również wymaga nakładu pieniężnego i to nie małego.
Awatar użytkownika
AdamSz

Post autor: AdamSz » 18 lut 2013, 12:22

mala pisze:Za jakość się płaci- w każdym wypadku. Czy warto oszczędzać na zdrowiu- zapewne każdy odpowie, że nie, jednak pensje są jakie są i trzeba się jakoś z tego utrzymać. Świetnie by było gdyby można było sobie pozwolić na tak zdrowe jedzenie każdego dnia, choć z drugiej strony patrząc może to jedzenie jest droższe ale też na tyle zdrowsze że wszelakie ulepszacze, zagęszczacze i wszelkie E coś tam nie powodują zaburzeń organizmu, i nie mam na myśli tylko bólów żołądkowo jelitowych ale wręcz różnorakich chorób, których jakby nie patrzeć leczenie również wymaga nakładu pieniężnego i to nie małego.
W sumie sama sobie trochę zaprzeczyłaś. Właśnie ze względu na to, że pensje są jakie są i tylko liczymy by do kolejnej wypłaty nam wystarczyło zmuszeni jesteśmy aby kupować tańsze jedzenie. W tym przypadku nie patrzymy na to czy coś jest ekologiczne czy mniej ekologiczne tylko kupujemy z najtańszych półek.
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 18 lut 2013, 16:00

mogło to tak wyglądać, zawsze pisze to co myślę, odpowiadając najpierw pomyślałam, że niestety nie stać nas na tak zdrowe jedzenie, bo jest ono droższe, ale jakby podliczyć cenę tego jedzenia + koszta leków to chyba wyszedłby rachunek za jedzenie ekologiczne, tylko nie bylibyśmy obciążeni skutkami ubocznymi chemii jedzeniowej... i niestety medykamentów również, i faktem, że nie wszystko da sie doleczyć od ręki... to moje refleksje.... to trochę jak z na filmach... serce mówi jedno a rozum swoje... tym wypadku, rozsądek swoje a portfel swoje ;)
ODPOWIEDZ