produkty "light"
produkty "light"
Co myślicie o tego typu produktach? czy to zdrowsze? czy raczej bardziej szkodliwe?
Re: produkty "light"
Jak dla mnie te produkty szkodzą jeszcze bardziej. Jeżeli coś jest 'light' to znaczy, że ma dużo chemii w sobie.mala pisze:Co myślicie o tego typu produktach? czy to zdrowsze? czy raczej bardziej szkodliwe?
Wczoraj był program na ten temat- przykład majonez: domowy posiada tylko 2-3 składniki, sklepowy ok 6-8, zaś lista tego w wersji light ciągnie się i ciągnie- nawet do 16 składników. Faktycznie nie jest to smaczne- ta chemię się wyczuwa.
Na którym programie oglądałaś ten program? Czyli pewnie z coca cola light jest podobniemala pisze:Wczoraj był program na ten temat- przykład majonez: domowy posiada tylko 2-3 składniki, sklepowy ok 6-8, zaś lista tego w wersji light ciągnie się i ciągnie- nawet do 16 składników. Faktycznie nie jest to smaczne- ta chemię się wyczuwa.

- madziulka34
Chyba też zacznę to oglądać bo na pewno dowiem się czegoś nowego co na bank mi się przyda.
madziulka34 pisze:Chyba też zacznę to oglądać bo na pewno dowiem się czegoś nowego co na bank mi się przyda.
polecam:) Autorka programu dostała ostatnimi czasy wiele nagród- programy są prowadzone pod kątem uświadomienia konsumentom z czym maja do czynienia, jeśli zechcą skorzystać z rad to tylko na plus dla nich ( czyli nas) samych

Swoją drogą dobrze, że ktoś chce kręcić taki program. Bo w dzisiejszym świecie bardzo mało jest podobnych transmisji w telewizji.mala pisze:madziulka34 pisze:Chyba też zacznę to oglądać bo na pewno dowiem się czegoś nowego co na bank mi się przyda.
polecam:) Autorka programu dostała ostatnimi czasy wiele nagród- programy są prowadzone pod kątem uświadomienia konsumentom z czym maja do czynienia, jeśli zechcą skorzystać z rad to tylko na plus dla nich ( czyli nas) samych
Produkty light powinny być mniej kaloryczne od swoich odpowiedników. Żeby zmniejszyć ich wartość energetyczną producenci zmieniając ich składniki na zamienniki które nie są na pewno zdrowsze np cukier na słodzik. Ciężko mówić o efektach ubocznych można tylko wspomnieć że produkty light nie są specjalnie kontrolowane pod względem jakości ich produkcji dlatego to powinno dać do myślenia przed zakupem.
Ludzie poszukują specjalnych sposobów i diety aby schudnąć lub polepszyć swoje zdrowie. Często wybierają krótką dietę zamiast zmienić styl własnego wygodnego życia.
moglibyśmy zapytać producentów czemu taka żywnośc jest wprowadzona na rynek skoro jest mniej zdrowa? bo daje alternatywę?