Dieta wątrobowa
Dieta wątrobowa
spotkałam się z taka w szpitalu, dziewczyna w pokoju obok miała taką dietę- może ktoś powiedzieć coś więcej na jej temat?
- paolina1234
- Posty: 39
- Rejestracja: 08 lut 2013, 19:30
Re: Dieta wątrobowa
Moim zdaniem to dieta, która nie obciąża wątroby. Przede wszystkim potrawy powinni być lekkostrawne, zawierające mało tłuszczu bo wątroba tego nie lubi.
Re: Dieta wątrobowa
To ciekawa dieta bo skupiona na jednym organie czyli wątrobie. Zazwyczaj stosowania jest przy schorzeniach takich jak marskość wątroby, toksyczne uszkodzenie i zapalenie wątroby. Jest to też łatwa dieta odchudzająca trzeba tylko unikać ciężkostrawnych potraw, dobry wstęp do odchudzania.
Ludzie poszukują specjalnych sposobów i diety aby schudnąć lub polepszyć swoje zdrowie. Często wybierają krótką dietę zamiast zmienić styl własnego wygodnego życia.
Re: Dieta wątrobowa
To nie jest dieta tylko terapia na chory narząd taka terapii nie jest dla ludzi którzy mają zdrową wątrobę no może dla tych co się trują alkoholem jest dobra.
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta wątrobowa
Dieta przy uszkodzeniu wątroby umiarkowanego stopnia ma na celu przede wszystkim wyrównanie niedoborów żywieniowych, ograniczenie czynników uszkadzających lub przeciążających wątrobę oraz usprawnienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, aby umożliwić regenerację miąższu wątroby.
Dieta powinna być lekkostrawna i zrównoważona z ograniczoną ilością tłuszczów, szczególnie zwierzęcych i cukrów prostych, oraz nieco zwiększoną ilością łatwostrawnego białka. Ponadto dieta w chorobach wątroby powinna być indywidualna, uwzględniająca aktualny status żywieniowy pacjenta, jego nawyki kulinarne i towarzyszące schorzenia. Poniższe wskazania dotyczą przeciętnych sytuacji i prawidłowego stanu odżywienia. Dieta powinna zawierać zwiększoną ilość energii i białka u osób niedożywionych. U pacjentów z nadwagą konieczne są ograniczenia. W okresie wydolności wątroby podaż energii powinna wynosić około 30-40 kcal na kilogram masy ciała należnej.
Dieta powinna być lekkostrawna i zrównoważona z ograniczoną ilością tłuszczów, szczególnie zwierzęcych i cukrów prostych, oraz nieco zwiększoną ilością łatwostrawnego białka. Ponadto dieta w chorobach wątroby powinna być indywidualna, uwzględniająca aktualny status żywieniowy pacjenta, jego nawyki kulinarne i towarzyszące schorzenia. Poniższe wskazania dotyczą przeciętnych sytuacji i prawidłowego stanu odżywienia. Dieta powinna zawierać zwiększoną ilość energii i białka u osób niedożywionych. U pacjentów z nadwagą konieczne są ograniczenia. W okresie wydolności wątroby podaż energii powinna wynosić około 30-40 kcal na kilogram masy ciała należnej.
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta wątrobowa
Przedstawię wam najważniejsze założenia, których należy przestrzegać w diecie wątrobowej.
1. Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia;
2. Posiłki spożywać o regularnych porach z 2 - 3 godzinnymi przerwami;
3. Między posiłkami można tylko pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne np. słabe niesłodzone napary herbaty;
4. Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu;
5. Ostatni posiłek należy spożywać około 2 - 3 godziny przed snem;
6. Należy spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia);
7. Potrawy należy bardzo dokładnie żuć;
8. Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek;
9. Nie należy pić w trakcie posiłku;
10. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie;
11. Tłuszcze dobrej jakości (olej, oliwa z oliwek, olej lniany) należy dodawać do gotowych potraw w ograniczonych ilościach;
12. Dozwolone warzywa należy spożywać w co najmniej 3-4 posiłkach w ciągu dnia;
13. Ilość spożywanych owoców należy ograniczyć do 2 porcji dziennie;
14. Powinno się spożywać 2 - 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie;
15. Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo;
16. Należy znacznie ograniczyć spożycie tłustego mięsa i tłustych wędlin;
17. Słodycze należy ograniczyć do 1 - 2 małych porcji w ciągu tygodnia;
18. Należy ograniczyć sól i ostre przyprawy;
19. Należy bezwzględnie unikać alkoholu.
Adnotacja Administratora 3.02.2015 Forumdieta PL - ten tekst został skopiowany z strony http://medox.org.pl/diety/wtrobowa.html . Proszę wszystkich o zamieszczanie źródeł i nie kopiowanie bez zgody autorów wszelkich zamieszczanych tu materiałów.
1. Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia;
2. Posiłki spożywać o regularnych porach z 2 - 3 godzinnymi przerwami;
3. Między posiłkami można tylko pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne np. słabe niesłodzone napary herbaty;
4. Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu;
5. Ostatni posiłek należy spożywać około 2 - 3 godziny przed snem;
6. Należy spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia);
7. Potrawy należy bardzo dokładnie żuć;
8. Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek;
9. Nie należy pić w trakcie posiłku;
10. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie;
11. Tłuszcze dobrej jakości (olej, oliwa z oliwek, olej lniany) należy dodawać do gotowych potraw w ograniczonych ilościach;
12. Dozwolone warzywa należy spożywać w co najmniej 3-4 posiłkach w ciągu dnia;
13. Ilość spożywanych owoców należy ograniczyć do 2 porcji dziennie;
14. Powinno się spożywać 2 - 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie;
15. Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo;
16. Należy znacznie ograniczyć spożycie tłustego mięsa i tłustych wędlin;
17. Słodycze należy ograniczyć do 1 - 2 małych porcji w ciągu tygodnia;
18. Należy ograniczyć sól i ostre przyprawy;
19. Należy bezwzględnie unikać alkoholu.
Adnotacja Administratora 3.02.2015 Forumdieta PL - ten tekst został skopiowany z strony http://medox.org.pl/diety/wtrobowa.html . Proszę wszystkich o zamieszczanie źródeł i nie kopiowanie bez zgody autorów wszelkich zamieszczanych tu materiałów.