Marchewka
Re: Marchewka
jadłem takie coś jak byłem mały, do obiadu bardzo częstoDavczo pisze:Często jadam potarte marchewki z potartym jabłkiem

- Cherry_Lejdi
Chcesz powiedzieć, że marchewka jest dobra tylko dla Bobasków ?
a propos może stereotyp odstrasza niektóre osoby od marchewki ? Przyznać mi się tu do swoich oporów ...

Też to uwielbiam, często jeszcze dodaję cynamon. PolecamDavczo pisze:Często jadam potarte marchewki z potartym jabłkiem

-
Kiedyś bardzo często piłam sok marchwiowy, faktycznie moja cera wyglądała po nim rewelacyjnie! Przyznam, że obecnie już mi się nieco znudził, jego charakterystyczny słodko-mdły posmak. Znalazłam jednak na to sposób. Do świeżo wyciskanego soku marchewkowego dodaję w proporcji 1:1 sok grejpfrutowy. Zupełnie inne doznania smakowe. Dzięki wyciskarce mam teraz ogromne pole do popisu, a że soki pić uwielbiam, to urządzenie jest dla mnie idealne. Polecam np. sok wyciskany z korzenia pietruszki z jabłkiem. Ummm - pycha!
Sam bardzo polecam marchewki w ramach przekąski lub próby opanowania odruchu podjadania.
Osobiście doceniłem bardzo te warzywo gdy rzucałem palenie - polecam świetne zajęcie dla ręki i ust by nie myśleć o paleniu.
Osobiście doceniłem bardzo te warzywo gdy rzucałem palenie - polecam świetne zajęcie dla ręki i ust by nie myśleć o paleniu.
-
Jeżeli mowa o ewentualnej toksyczności to chodzi o to, że nadmiar witaminy A nie jest wydalany z organizmu tylko jest gromadzony w wątrobie, dlatego jest toksyczny.
Witamina A to grupa związków wykazujących aktywność biologiczną retinolu. Związki te i ich prekursory występują w produktach roślinnych i zwierzęcych. Karotenoidy - prowitaminy A - występują głównie w produktach roślinnych. Największą spośród nich aktywność biologiczną wykazuje beta karoten. Np marchew zawiera 9938 mikrogramów beta karotenu na 100g produktu jadalnego. Zawartość w żywności związków o właściwościach witaminy A podaje się w mikrogramach równoważnika retinolu. Przyjmuje się, że 1 mikrogram retinolu to 6 mikrogramów beta karotenu. Według norm żywienia np dla dorosłej kobiety zalecane dzienne spożycie witaminy A to 800 mikrogramów, a dla mężczyzny 1000 mikrogramów. podaje się, że toksyczne dawki wynoszą ponad 15000 mikrogramów dla dorosłych, a dla dzieci 6000 mikrogramów witaminy A. Ponadto kobiety ciężarne, które spożywają ponad 3300 mikrogramów witaminy A dziennie narażają noworodki na wystąpienie wad wrodzonych.
Zaznaczam, że są to dosyć duże dawki, i absolutnie nie należy rezygnować z marchwi i innych produktów zawierających prowitaminy i witaminy A. Należy po prostu racjonalnie się odżywiać, a o ewentualne zagrożenia zapytać dietetyka i wspólnie zanalizować sposób żywienia.
Witamina A to grupa związków wykazujących aktywność biologiczną retinolu. Związki te i ich prekursory występują w produktach roślinnych i zwierzęcych. Karotenoidy - prowitaminy A - występują głównie w produktach roślinnych. Największą spośród nich aktywność biologiczną wykazuje beta karoten. Np marchew zawiera 9938 mikrogramów beta karotenu na 100g produktu jadalnego. Zawartość w żywności związków o właściwościach witaminy A podaje się w mikrogramach równoważnika retinolu. Przyjmuje się, że 1 mikrogram retinolu to 6 mikrogramów beta karotenu. Według norm żywienia np dla dorosłej kobiety zalecane dzienne spożycie witaminy A to 800 mikrogramów, a dla mężczyzny 1000 mikrogramów. podaje się, że toksyczne dawki wynoszą ponad 15000 mikrogramów dla dorosłych, a dla dzieci 6000 mikrogramów witaminy A. Ponadto kobiety ciężarne, które spożywają ponad 3300 mikrogramów witaminy A dziennie narażają noworodki na wystąpienie wad wrodzonych.
Zaznaczam, że są to dosyć duże dawki, i absolutnie nie należy rezygnować z marchwi i innych produktów zawierających prowitaminy i witaminy A. Należy po prostu racjonalnie się odżywiać, a o ewentualne zagrożenia zapytać dietetyka i wspólnie zanalizować sposób żywienia.
Sok marchewkowy równie jest prawdziwym źródłem witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz pomagają zachować młody wygląd. Ponadto systematyczne spożywanie przyczynia się do wzmocnienia układu nerwowego. Najlepiej smakuje zrobiony ze świeżej marchwi z własnego ogródka 

Uwielbiam świeży sok marchewkowy zrobiony z własnych marchewek
Chyba nie ma nic lepszego
Jużnie moge sie doczekać aż zrobie sobie pierwszą porcję 

Wybierasz się do łazienek królewskich w Warszawie? Wpadnij do nas na obiad Bestseller restauracjaŁazienkowska 7 obok stadionu Legii Warszawa.