Dieta cukrzycowa
Dieta cukrzycowa
Do podstawowych zasad diety cukrzycowej należą:
*przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Oznacza to, że pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem;
*dieta musi być oparta o dzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie;
*posiłki powinny zawierać każdą jedną grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd.;
*produkty najbardziej zalecane, zawierające białko to ryby i chude mięsa. Oczywiście również można zastosować rośliny strączkowe, a także chudy nabiał;
*źródłami tłuszczu w diecie mogą być oleje roślinne, orzechy;
*stosować możemy wszystkie warzywa z wyłączeniem ziemniaków, buraków, a także kukurydzy. Te należy spożywać jak najrzadziej, max. 2 razy w tygodniu;
*należy spożywać napoje bez dodatku cukru, oczywiście najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, lub też kawa bez cukru;
Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Na ogół przy tej diecie zaleca się 3 główne posiłki, tj. śniadanie, obiad, kolacja oraz 2 przekąski w trakcie dnia, tj. II śniadanie i podwieczorek. Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (50-60%), tłuszczy (30%), a także białka (10-15%).
*przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Oznacza to, że pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem;
*dieta musi być oparta o dzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie;
*posiłki powinny zawierać każdą jedną grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd.;
*produkty najbardziej zalecane, zawierające białko to ryby i chude mięsa. Oczywiście również można zastosować rośliny strączkowe, a także chudy nabiał;
*źródłami tłuszczu w diecie mogą być oleje roślinne, orzechy;
*stosować możemy wszystkie warzywa z wyłączeniem ziemniaków, buraków, a także kukurydzy. Te należy spożywać jak najrzadziej, max. 2 razy w tygodniu;
*należy spożywać napoje bez dodatku cukru, oczywiście najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, lub też kawa bez cukru;
Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Na ogół przy tej diecie zaleca się 3 główne posiłki, tj. śniadanie, obiad, kolacja oraz 2 przekąski w trakcie dnia, tj. II śniadanie i podwieczorek. Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (50-60%), tłuszczy (30%), a także białka (10-15%).
- madziulka34
- Posty: 50
- Rejestracja: 08 lut 2013, 19:33
Re: Dieta cukrzycowa
Dieta cukrzycowa.. Co rozumieć mam pod tym pojęciem? Czy ta dieta jest przeznaczona dla osób, które mają cukrzycę?
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
- Posty: 453
- Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49
Re: Dieta cukrzycowa
Znam osobę, chora na cukrzycę, szczerze mówiąc jej dieta jest bardzo restrykcyjna- tylko raz z tygodniu pozwala sobie na normalny obiad.
Zawsze uważałam, ze ludzie chorzy maja swoją dietę wyznaczoną przez swojego lekarza, ale skoro sie pojawił taki temat więc może są jakieś ogólne założenia. Poza tym czytałam że stosowanie diety leczniczej kiedy organizm nie jest chory działa zapobiegawczo na te chorobę, więc jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia to powinien uważniej się temu przyjrzeć.
Zawsze uważałam, ze ludzie chorzy maja swoją dietę wyznaczoną przez swojego lekarza, ale skoro sie pojawił taki temat więc może są jakieś ogólne założenia. Poza tym czytałam że stosowanie diety leczniczej kiedy organizm nie jest chory działa zapobiegawczo na te chorobę, więc jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia to powinien uważniej się temu przyjrzeć.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Re: Dieta cukrzycowa
Moja babcia też ma cukrzycę. Musi bardzo uważać na to co je a je niewiele bo była blisko śpiączki cukrzycowej. Dlatego teraz uważa co spożywa.WOMAN IN BLACK pisze:Znam osobę, chora na cukrzycę, szczerze mówiąc jej dieta jest bardzo restrykcyjna- tylko raz z tygodniu pozwala sobie na normalny obiad.
Zawsze uważałam, ze ludzie chorzy maja swoją dietę wyznaczoną przez swojego lekarza, ale skoro sie pojawił taki temat więc może są jakieś ogólne założenia. Poza tym czytałam że stosowanie diety leczniczej kiedy organizm nie jest chory działa zapobiegawczo na te chorobę, więc jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia to powinien uważniej się temu przyjrzeć.
Re: Dieta cukrzycowa
Moja ciocia też ma cukrzyce w lodówce połowę miejsca zajmuje insulina ale ona nie przestrzega chyba żadnej diety oczywiście uważa na słodkie produkty ale nie oszczędza na jedzeniu tych trochę mniej słodkich na pewno nie dla cukrzyków. Dieta podana w pierwszym poście jest raczej dla ludzi którzy chcą zmniejszyć swój poziom cukru we krwi.
Wszystko elegancko wymyka się spod kontroli
- madziulka34
- Posty: 50
- Rejestracja: 08 lut 2013, 19:33
Re: Dieta cukrzycowa
Wszystko zależy od tego, jaką cukrzycę ma Twoja ciocia. Jeżeli jest ona nie zaawansowana to rygorystyczna dieta nie będzie potrzebna.Msiolek pisze:Moja ciocia też ma cukrzyce w lodówce połowę miejsca zajmuje insulina ale ona nie przestrzega chyba żadnej diety oczywiście uważa na słodkie produkty ale nie oszczędza na jedzeniu tych trochę mniej słodkich na pewno nie dla cukrzyków. Dieta podana w pierwszym poście jest raczej dla ludzi którzy chcą zmniejszyć swój poziom cukru we krwi.
Re: Dieta cukrzycowa
To głupie pytanie ale od czego zależy ryzyko cukrzycy? Bo chyba nie od genetyki tylko od środowiska czyli co jemy tak?
I jak można się przed tym strzec?
I jak można się przed tym strzec?
Re: Dieta cukrzycowa
Ryzyko cukrzycy zależy od stopnia jej zaawansowania, jak każdej zresztą choroby. Nie wiem czy to chciałeś usłyszeć, bo nie bardzo zrozumiałem pytanie.
Re: Dieta cukrzycowa
Nie chodzi mu o to skąd się bierze ta choroba tak to odczytuję. Są dwa typy cukrzycy i typ jeden ma podłoże genetyczne, a typ drugi wynika z nieprawidłowego działania insuliny w tkankach. W typie numer jeden podobno znaczenie mają uwarunkowania środowiskowe, ale nie są zidentyfikowane jakie czynniki są przyczyną rozwoju tej choroby, ale jak ktoś z was wie coś więcej to proszę pisać zrobimy wątek o tym.