Ananas
Ananas
Słyszałam, że ananas jest również wskazany przy dietach. Uwielbiam ananasy i chyba się na nie przerzucę.
Re: Ananas
Ananas pomaga przyspieszyć proces odchudzania. Przyspiesza spalanie tłuszczy dzięki zawartym w ananasach enzymach i obecności kwasów owocowych. Zawiera też dużo witamin z grupy C i B które skutecznie zwalczają cellulit dobry owoc jako dodatek do diety by szybciej zrzucić zbędne kilogramy.
Ludzie poszukują specjalnych sposobów i diety aby schudnąć lub polepszyć swoje zdrowie. Często wybierają krótką dietę zamiast zmienić styl własnego wygodnego życia.
Też słyszałam o diecie ananasowe w której skład wchodzą głównie ananasy ale myślę że była by to już przesada i lepiej po prostu dodać ten owoc podczas diety. Na pewno ważne jest żeby nie używać ananasa z puszki tylko świeże owoce.
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
-
A jak wybrać dojrzałego ananasa? Na co zwracać szczególną uwagę? Zawsze mam z tym problem, a nie chcę kupować byle czego.
Mi pomaga ochroniarz w sklepie
, ale jak ktoś nie ma doradcy stale na miejscu pozostaje wąchać wąchać
na dole ( u nasady rozety), wziąć w dłoń dwa egzemplarze i sprawdzić, który należy do wagi koguciej, a który jest cięższy. Cięższy będzie dojrzalszy niż z ten, co wróci do starej ligi 
W ostateczności zostaje Wujek Google, albo pomoc nieocenionej forumowiczki , która nam to kompleksowo zaprezentuje

W ostateczności zostaje Wujek Google, albo pomoc nieocenionej forumowiczki , która nam to kompleksowo zaprezentuje

-
Znalazłam coś takiego w internecie, więc poniekąd mój problem został rozwiązany:
Jak wybrać ananasa
Abyśmy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem ananasa musimy wybrać owoc dojrzały, ale nie gnijący. Podczas wybierania owoców należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
1. Gdy owoc jest miękki w dotyku (dodatkowo jego skóra może być wtedy wilgotna) - świadczy to o tym, że zaczyna gnić.
2. Kolor skórki o niczym nie świadczy – w zależności od gatunku ananasa jego barwa może przybierać różne odcienie.
3. Charakterystyczną cechą dojrzałego, dobrego ananasa jest słodki, przyjemny zapach wydzielany z jego dolnej części (u nasady rozety), natomiast zapach alkoholu wskazuje, że owoc zaczyna się psuć.
4. Inną cechą świadczącą o tym, że ananas jest dojrzały są łatwo dające się wyrwać liście ze środka pióropusza, przy czym liście te powinny mieć ładny zielony kolor i świeży wygląd.
5. Ponadto należy zwrócić uwagę na ciężar ananasa. Gdy weźmie się do ręki dwa ananasy o podobnej wielkości – to bardziej dojrzały będzie ten cięższy.