Jabłko
Re: Jabłko
Jabłko jest jednym z lepszych produktów, na które można sobie pozwolić. Najlepiej spożywać krajowe jabłka. Te z zieloną skórką są najczęściej sprowadzane z daleka, co wiąże się z większym konserwowaniem.
Najcenniejsze składniki znajdują się bezpośrednio pod skórką, dlatego warto jeść jabłka nieobrane, ale dokładnie umyte.
W jabłku zawarte są np pektyna (jedna z frakcji błonnika), która pomaga zapobiegać zaparciom, obniżać poziom cholesterolu we krwi, z kolei flawonoidy (antyoksydanty) zwalczają wolne rodniki - pomagają zapobiegać nowotworom.
Co do ilości jabłek jakie można spożyć w ciągu dnia to jest to kwestia indywidualna. Uogólniając rzeczywiście można powiedzieć, że najlepiej spożywać jedno średniej wielkości jabłko dziennie. Oczywiście należy uwzględnić ilość innych owoców spożywanych w ciągu dnia, i ilość glukozy (potocznie cukru), które dostarczają.
Najcenniejsze składniki znajdują się bezpośrednio pod skórką, dlatego warto jeść jabłka nieobrane, ale dokładnie umyte.
W jabłku zawarte są np pektyna (jedna z frakcji błonnika), która pomaga zapobiegać zaparciom, obniżać poziom cholesterolu we krwi, z kolei flawonoidy (antyoksydanty) zwalczają wolne rodniki - pomagają zapobiegać nowotworom.
Co do ilości jabłek jakie można spożyć w ciągu dnia to jest to kwestia indywidualna. Uogólniając rzeczywiście można powiedzieć, że najlepiej spożywać jedno średniej wielkości jabłko dziennie. Oczywiście należy uwzględnić ilość innych owoców spożywanych w ciągu dnia, i ilość glukozy (potocznie cukru), które dostarczają.
Gdzieś czytałam że jedno jabłko dziennie to źródło młodości i pieknej skóry
Od tamtej pory wcinam jabłko dziennie ale najbardziej lubie te kwaśne, twarde - a mniam mniam 

-
Jabłka to moje ulubione owoce. Kiedyś jadłam ich naprawdę spore ilości. Dziś troszkę przystopowałam. Niemniej jednak polecam, ze względu na dużą ilość pektyn - rozpuszczalnego błonnika, który fantastycznie oczyszcza jelita.
Jabłka dodaję starte do porannej owsianki (bez dodatku mleka). Do tego orzechy i odrobina miodu. Pyszna sałatka młodości.
Dodam jeszcze, że owoce warto jeść do 15-tej. W późniejszych godzinach metabolizm owocowych cukrów w naszym organizmie zwalnia. Cukry przekształcają się w tłuszcze.
Jabłka dodaję starte do porannej owsianki (bez dodatku mleka). Do tego orzechy i odrobina miodu. Pyszna sałatka młodości.
Dodam jeszcze, że owoce warto jeść do 15-tej. W późniejszych godzinach metabolizm owocowych cukrów w naszym organizmie zwalnia. Cukry przekształcają się w tłuszcze.
Uwielbiam jabłka 
Oprócz tego, że są smaсzne, są bardzo zdrowe. Najcenniejsze w tych owoсaсh jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substanсji trująсyсh. Opróсz tego, Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki сzemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.

Oprócz tego, że są smaсzne, są bardzo zdrowe. Najcenniejsze w tych owoсaсh jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substanсji trująсyсh. Opróсz tego, Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki сzemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
Polecam spożywanie jabłek, tak jak i innych polskich owoców. Najlepiej sezonowych. Będą one zdrowsze niż owoce importowane.
Przypominam, że racjonalna dieta powinna zawierać jedną porcję owoców dziennie. Czyli tyle ile mieści się w otwartej garści. Ważne jest, aby więcej jeść warzyw niż owoców ze względu na naturalny cukier zawarty w owocach.
Ale wracając do tematu: dla jabłek duże TAK.
Przypominam, że racjonalna dieta powinna zawierać jedną porcję owoców dziennie. Czyli tyle ile mieści się w otwartej garści. Ważne jest, aby więcej jeść warzyw niż owoców ze względu na naturalny cukier zawarty w owocach.
Ale wracając do tematu: dla jabłek duże TAK.
- martynaly1991
Codziennie staram się do mojej diety dołączyć jakiś owoc . Bardzo lubię jeść jabłka , często je kroje na plasterki i zabieram do pracy jako przekąskę . Również uwielbiam jeść placek z jabłek .
„Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens, jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy Metronidazol .”
Bardzo lubię jabłka ! Praktycznie zawsze u mnie w domu są jabłka . Jako przekąskę lubię zjeść całe lub pokrojone jabłko . Albo robię sobie mus jabłkowo malinowy , jest przepyszny .
Nowy produkt Doxycyclin. Więcej o mnie na blogu.
- olaskibb22
Jabłko to kopalnia witamin. Jak mówi Polskie przysłowie kto je dziennie jedno jabłko ten nigdy nie zachoruje