
Dobre parówki to takie, które zawierają minimum 70% mięsa- niestety nie jest takich zbyt dużo na półkach sklepowych, większość parówek jest robionych z MOMu, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie (a w zasadzie czegoś, co mięsem nie jest, bo w skład tej mieszanki wchodzą wszelakie odpady: skórki, tłuszcz, pazury, flaczki itp.)lub mają tylko dodatek mięsa w swoim składzie. Dlatego najlepiej patrzeć na etykiety i wybierać produkt, który jest jakościowo dobry.
Mimo, że cena parówek może być bardzo różna, bo od kilku do kilkudziesięciu złotych to dla zdrowia nie powinniśmy kupować parówek, których cena jest niższa od 10 zł. Ponadto zwracając uwagę na skład parówek oprócz mięsa lista pozostałych składników powinna być jak najmniejsza.
Najlepiej wybierać parówki bez Momu- a jeśli już to należy wybierać te. w których tej mieszanki nie ma więcej niż 15%. Kolejna rada to taka, ze lepiej nie kupować parówek smakowych: z serem czy papryką- producenci tymi dodatkami mogą chcieć ukryć gorszą, jakość parówek.
Parówka to kiełbaska, która musi zawierać mięso i wodę, bo w odróżnieniu od kiełbasy odróżnia się miękkością-, dlatego musi zawierać środki zapobiegające szybkiemu psuciu- inaczej mielibyśmy do czynienia z groźnym jadem kiełbasianym.
Groźne natomiast w parówkach są fosforany- oznaczane symbolami E451,E452,E450 - są to składniki powodujące pęcznienie mięsa, dzięki czemu można do składu dodać więcej wody. Łatwo tez zauważyć gołym okiem czy parówka zawiera fosforany, bowiem następnego dnia po włożeniu do lodówki parówka taka będzie mokra. Ważną tez informacja jest fakt, że fosforany sprawiają, ze nie przyswajamy wapnia.
Parówki nie powinny długo leżeć w lodówce- po otwarciu opakowania powinny być możliwie jak najszybciej zjedzone.
Dużo o parówkach mówią tez ich osłonki, których jest kilka rodzajów:
-najlepsze jelita kolagenowe, których się nie zdejmuje tylko zjada razem z parówką- zazwyczaj maja je dobrej, jakości parówki cielęce- parówka w takiej osłonce po przełamaniu wydaje charakterystyczny dźwięk- trzask
- osłonki celulozowe- sztuczne osłonki przepuszczające dym wędzarniany, dzięki czemu parówki są smaczniejsze a po odwinięciu mają brązowawy kolor
-poliamidowe- sztuczne osłonki nieprzepuszczające dymu wędzarnianego, przez co producenci dla poprawienia smaku parówek muszą dorzucać do ich składu przyprawy- stosowane zazwyczaj do niskiej, jakości parówek, które po odwinięciu są blade.