Dieta Cytrusowa

Mises11

Dieta Cytrusowa

Post autor: Mises11 » 10 cze 2013, 21:33

Hej, jestem nowa ;)

I od razu mam dla was fajną dietkę kochane i ewentualni kochani :)

Dieta cytrusowa :D

Może nie jest to kolejny sposób, aby zrzucić 10 kg w 2 tygodnie, ale co nieco na pewno zrzucimy średnio te 2-3 kg spokojnie.
Więc do rzeczy:

Pierwsze 5 dni możemy, a nawet powinniśmy jeść owoce bez ograniczeń. Nie mamy się nimi opychać, mamy je jeść ;)
Same cytrusy polecane są na śniadanko, drugie śniadanko i podwieczorek, natomiast do obiadu i kolacji możemy dodać ich odrobinę, przy czym sam obiad bądź kolacja, powinny być dość lekkie. Dla przykładu jak powinien wyglądać obiad : chude mięso, jajka lub rybka, do tego 2 łyżki makaronu, kaszy lub ryżu.

Także cały dzień może wyglądać np. tak:

Rano śniadanie: Miseczka jogurtu naturalnego z pomarańczą, kilka łyżek płatków owsianych
2 Śniadanie: Szklanka świeżego wyciśniętego soku, kilka cienkich kromek chleba razowego np z plastrem łososia
Obiad: Ryba, 3-4 łyżki kaszy, ryżu lub makaronu, i oczywiście jakieś pomarańczki np lub grejpfrut, może być sok moze być dorodny okaz na żywo ;)
Podwieczorek: Znów jakiś owoc, np pomarańcza
Kolacja: Sałatka ryżowa z cytrusami np.

Owoce pomagają pozbyć się nadwagi, jaki i również są ważnym źródłem witamin np. witaminy C która opóźnia starzenie się, czy pomaga w stabilizacji poziomu cukru, ale także wit. A która pomaga w produkcji kolagenu. Są źródłem pektyny, która pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Na pewno warto spróbować jeśli się lubi dużo jeść, a zarazem chce się zrzucić na wadze. Owoce sycą ale nie tuczą, więc ta dieta będzie idealna dla łakomczuszków.

Po pierwszym tygodniu stosowania diety, cytrusy jedzmy na drugie śniadanie i podwieczorek, natomiast na śniadania, obiad, kolacje dalej utrzymujmy potrawy nie zbyt wysoko tłuszczowe, jedz razowy chleb, ryby, kasze. Postaraj się aby owoce mogły zdziałać swoje ;)

Pozdrawiam :D

Zapraszam do dyskusji, zadawanie pytań itp ;)
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Re: Dieta Cytrusowa

Post autor: WOMAN IN BLACK » 10 cze 2013, 22:40

niestety owoce zawieraja wiele cukrów więc jestem sceptycznie nastawiona do tej diety
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
MrBeauty

Post autor: MrBeauty » 11 cze 2013, 20:21

Liczne badania do­wo­dzą, że je­dze­nie owo­ców zmniej­sza ry­zy­ko nie­któ­rych typów raka, cho­ro­by serca, cu­krzy­cy i nad­ci­śnie­nia. Owoce za­wie­ra­ją dużo wody i błon­ni­ka, który wy­wo­łu­je uczu­cie sy­to­ści już po spo­ży­ciu nie­wie­lu ka­lo­rii, (to dlatego też jest to dieta dla małych łakomczuchów) - m.​in. dla­te­go owoce ko­ja­rzy się ze szczu­plej­szą syl­wet­ką. Mimo iż za­wie­ra­ją cukry, więk­szość owo­ców ma re­la­tyw­nie niski in­deks gli­ke­micz­ny. To ozna­cza, że po zje­dze­niu owocu po­ziom cukru we krwi pod­no­si się umiar­ko­wa­nie, zwłasz­cza w po­rów­na­niu z pro­duk­ta­mi za­wie­ra­ją­cy­mi cu­kier ra­fi­no­wa­ny i mąkę.

Niepodważalnym jest też fakt na ilość niezwykle potrzebnych witamin, która zawiera się w owocach w tym przypadku w cytrusach akurat m.in. C, A ale tez wiele innych. Zdrowszym jest jedzenie owoców niż łykanie setek tabletek z witaminami ;)

Przynajmniej, no ja osobiście wole naturalne produkty ;)
Awatar użytkownika
Cherry_Lejdi

Post autor: Cherry_Lejdi » 13 cze 2013, 0:18

no właśnie ! czemu niektórzy są na nie?? przecież zakazany owoc jest najlepszy 8-) , a tu w pakiecie ;-))
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 13 cze 2013, 9:05

Cherry jesteś niesamowita !!!
Mises11

Post autor: Mises11 » 13 cze 2013, 20:46

Jak dla mnie takie jedzenie to żadna dieta ( w sensie wyrzekania się) tylko sama przyjemność :D
Nie dość, że są owocki mega pycha, to i schudne do tego, no i jak wiemy są zdrowe dla naszego ciała i psychiki :D

Nic dodać, nic ująć :D Ja się tak "objadam" i czuje różnice ;) Szczególnie uwielbiam właśnie bananki :twisted:
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 14 cze 2013, 9:23

ja uważam, że monodieta nie jest dobra bo organizm potrzebuje wielu skladników, może to i wygodne tak jeść same owoce boi właśnie dobre, itp ale czy nie oszukujecie sami siebie? nie bez powodu dietetycy zalecają jeść właśnie taką a nie inną ilośc owoców, i kolejna sprawa- często jest tak że jak się myli że cos jest dietetyczne to ludzie potrafią to jeść megaporcjami- jaki w tym sens?
Awatar użytkownika
Paula914

Post autor: Paula914 » 24 cze 2013, 14:13

Każda dieta jest "podobno" dobra. Gdyby ludzie jedli tylko owoce to nie było by otyłości, bo owoce każdy lubi, więc dlaczego mimo tych diet cud, które są w sumie dopasowane do każdego jest nadal tyle nadwagi i otyłości?
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 24 cze 2013, 20:07

Paula914 pisze:Każda dieta jest "podobno" dobra.
zalezy pod jakim względem te diety rozpatrywać bo jesli pod kątem szybkiej redukcji wagi to może i owszem ale biorąc pod uwagę to co się dzieje po jej odstawieniu to już niekoniecznie- i nie mam na myśli tylko efektu jojo ale różne diety potrafią narobic niezłego szaleństwa w naszych organizmach, a póżniej bardzo trudno przywrócić równowagę
Awatar użytkownika
pawciok

Post autor: pawciok » 27 cze 2013, 15:32

WOMAN IN BLACK pisze:
Paula914 pisze:Każda dieta jest "podobno" dobra.
zalezy pod jakim względem te diety rozpatrywać bo jesli pod kątem szybkiej redukcji wagi to może i owszem ale biorąc pod uwagę to co się dzieje po jej odstawieniu to już niekoniecznie- i nie mam na myśli tylko efektu jojo ale różne diety potrafią narobic niezłego szaleństwa w naszych organizmach, a póżniej bardzo trudno przywrócić równowagę
Efekt jojo też występuje i to bardzo często. A jakie konkretnie szaleństwa masz na myśli?
ODPOWIEDZ