Ortoreksja
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Ortoreksja
Ortoreksja (otrhorexia nervosa) - to zaburzenie związane nie tylko z dietą ale i zachowaniem osób stosujących dietę - oznacza obsesję na punkcie zdrowego odżywiania. Dla chorej osoby najważniejsza rzeczą na świecie jest dieta, daleko za nią jest dom, praca, bliscy. Charakterystyczną rzeczą jest podział produktów przez daną osobę na te dobre i złe. Dobre oczywiście są to produkty naturalne, pozbawione konserwantów, wypełniaczy, barwników i wszelkiej chemii, natomiast "złe" to te nie mieszczące sie w granicach normy zdrowej żywności- wypełnione dodatkami, wypełniaczami, barwnikami itp. Przestrzeganie wyznaczonej przez siebie diety podnosi samoocenę danej osoby i sprawia, że czuje ona wyższość duchową, uważa, że takie zdrowe odżywianie jest kluczem do szczęścia i receptą na całe zło.
Dieta zazwyczaj rozpoczyna się dosyć normalnie- chory chce poprawić swoją sylwetkę, zrzucić kilka kg lub dieta zwalczyć pewne nieprawidłowości lub schorzenia, z czasem zagłębia sie w dietę, studiuje wszelakie dostępne środki przekazu o zdrowym żywieniu i wyznacza sobie nowe granice dobrej i złej żywności. Lista dobrych produktów suksesywnie się zmniejsza początkowo prowadząc do zubożenia diety a w wysokim stadium zaburzenia nadchodzi moment, że choremu pozostaje bardzo niewiele "bezpiecznych" produktów.
Dieta zazwyczaj rozpoczyna się dosyć normalnie- chory chce poprawić swoją sylwetkę, zrzucić kilka kg lub dieta zwalczyć pewne nieprawidłowości lub schorzenia, z czasem zagłębia sie w dietę, studiuje wszelakie dostępne środki przekazu o zdrowym żywieniu i wyznacza sobie nowe granice dobrej i złej żywności. Lista dobrych produktów suksesywnie się zmniejsza początkowo prowadząc do zubożenia diety a w wysokim stadium zaburzenia nadchodzi moment, że choremu pozostaje bardzo niewiele "bezpiecznych" produktów.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Re: Ortoreksja
Ciekawe to- niby ktos chce dobrze a wychodzi inaczej-- widac moje motto jest tu strzałem w dziesiątkę :
Dobrze jak nie za dobrze,
bo jak za dobrze to już niedobrze!
Dobrze jak nie za dobrze,
bo jak za dobrze to już niedobrze!
- Cherry_Lejdi
Będę podawać przykłady idzie koleżanka na spotkanie wieczorne, a zaproszony chłopak pyta co sobie zamawiasz ???? a Ona ja o tej godzinie nie jem ! Dodam, że sama zapraszała chłopaka. Jeszcze, żeby była gruba. No i rozumiem mężczyzn, że pomyśli zwariowała najpierw zaprasza mnie na konsumpcję, której sama sobie odmawia....o konkretnej godzinie. Na jego miejscu już z taką osobą nigdzie więcej bym się nie wybrała. A jeśli tak to z planu zniknęły by punkty zbiorowego żywienia
Tak są osoby mające szmergla na różnych punktach np. faceci zawsze szukają punktu......upssss

Tak są osoby mające szmergla na różnych punktach np. faceci zawsze szukają punktu......upssss

- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
i znowu niby niechcący zboczyłaś z tematu- patrz jak zgrabnie to robisz ;p
ja w czasach swojej świetności również nie jadłam przy facecie, aczkolwiek marzyło się o tej kolacji przy świecach
)
ja w czasach swojej świetności również nie jadłam przy facecie, aczkolwiek marzyło się o tej kolacji przy świecach

Jak się idzie z facetem na kolację, to chyba raz można sobie pozwolić, bo kolacji z facetem i to romantycznej na pewno nie je się codziennie 

- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
- Cherry_Lejdi
Bo jak dużo chodzę na boczki to i ochotę na boczek mamWOMAN IN BLACK pisze:i znowu niby niechcący zboczyłaś z tematu- patrz jak zgrabnie to robisz ;p

- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Znacie jakąś osobę, która waszym zdaniem zbyt drastycznie podchodzi do tematu zdrowego żywienia?
- Natalia9568
- V.I.P
-
Moja mama ostatnio ma taki skok na zdrową żywność. Po tygodniu jej się nudzi, a później znów to samo. Zwariować idzie!