Zespół gwałtownego objadania się

Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Zespół gwałtownego objadania się

Post autor: WOMAN IN BLACK » 16 cze 2013, 22:21

Zespół gwałtownego objadania się (binge eating disroder =BED)jak sama nazwa wskazuje problem dotyczy ataków obżarstwa, zatem w krótkim odstępie czasu chory zjada znacznie większą ilość pokarmu niż byłby w stanie zjeść w podobnych okolicznościach. Chory nie kontroluje wielkości porcji i nie ma kontroli nad zaprzestaniem jedzenia.Atak objadania się może trwać nawet do wystąpienia objawów gastrycznych a czas, w którym chory zjada obfite porcje może być bardzo krótki. Często atak jedzenia występuje nawet mimo braku uczucia głodu i często jest to jedzenie w samotności po którym następuje poczucie winy i brak zadowolenia z siebie. Mimowolne jedzenie może być wynikiem przygnębienia czy depresji, to nim chory minimalizuje swoje gorsze samopoczucie lub stres, lecz po chwili pojawiają się wyrzuty sumienia. Osoby cierpiące na BED są bardzo często cierpią na nadwagę. Jeśli ataki pojawiają się minimum 2 razy w tygodniu przez ok 6miesięcy- uważa się że osoba cierpi na BED.

BED może dotyczyć także dzieci więc aby jak najszybciej zdiagnozować problem należy zwrócić uwagę jeśli dziecko:
- systematycznie przybiera na wadze a nie jest to spowodowane wzrostem
- mimo stosowania wszelakich diet lub ograniczeń racji pokarmowych tyje
-lubi jeść w ukryciu ( i nikt nie ma kontroli nad wielkością porcji)
- najbardziej lubi jedzenie wysokokaloryczne rezygnując z warzyw i owoców
-nie akceptuje się,wstydzi sie swojego wyglądu, uważa, że utrata wagi będzie antidotum na wszelkie problemy
-unika kontaktu z rówieśnikami

Chorzy bardzo często maja świadomość że to co robią jest złe, natomiast nie potrafią zapanować nad tym postępowaniem, między innymi właśnie dlatego mają poczucie winy.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
paolina1234

Re: Zespół gwałtownego objadania się

Post autor: paolina1234 » 18 cze 2013, 14:01

Niestety nie tak łatwo jest kogoś upilnować z jedzeniem. Jak będzie chciał to i tak zje..
Awatar użytkownika
Cherry_Lejdi

Post autor: Cherry_Lejdi » 18 cze 2013, 15:55

Coooo? zespół gwałtownego pożądania :lol: ? moja recepta jak takie pożądanie gwałtownego objadania się powstrzymać. Aplikujemy sos tabasco do pożądanej potrawy
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 18 cze 2013, 19:09

paolina1234 pisze:Niestety nie tak łatwo jest kogoś upilnować z jedzeniem. Jak będzie chciał to i tak zje..
kiedyś w tv dużo się mówiło na ten temat- rodzice płakali i zamykali lodówki przed dziećmi w trosce o ich zdrowie

ale mam wrażenie że lepiej upilnować kogoś niż siebie
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 18 cze 2013, 19:11

Cherry_Lejdi pisze:Coooo? zespół gwałtownego pożądania :lol: ? moja recepta jak takie pożądanie gwałtownego objadania się powstrzymać. Aplikujemy sos tabasco do pożądanej potrawy
a tu (pożądanie) odwrotnie lepiej pilnować siebie niż kogoś ;p

poza tym możesz mieć trochę racji ponieważ ostre potrawy sprawiają, że szybciej czujemy sytość- trudno jednak stwierdzić jak mocny jest ten trans
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 18 cze 2013, 23:36

chyba glutaminian sodu ( którego wszędzie jest pełno) sprawia sprawia, że uczucie sytości pojawia się jak najpóźniej a jak widac może to prowadzić do groźnej przypadłości
Awatar użytkownika
Paula914

Post autor: Paula914 » 24 cze 2013, 14:19

WOMAN IN BLACK pisze:
paolina1234 pisze:Niestety nie tak łatwo jest kogoś upilnować z jedzeniem. Jak będzie chciał to i tak zje..
kiedyś w tv dużo się mówiło na ten temat- rodzice płakali i zamykali lodówki przed dziećmi w trosce o ich zdrowie

ale mam wrażenie że lepiej upilnować kogoś niż siebie
Co to za program? Ja kiedyś widziałam jak zamykali lodówkę na kłódki. Nie wiem czy o tym samym mówimy.
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 24 cze 2013, 20:01

może" Rozmowy w toku" - najprawdopodobniej tak choc przyznam, że ja sporo oglądaqm programów o diecie, zaburzeniach, zagrożeniach itp

ostatnio mi sie spodobał program" jedzenie na receptę"
Awatar użytkownika
Cherry_Lejdi

Post autor: Cherry_Lejdi » 25 cze 2013, 0:58

do jedzenia na kartki nie wracamy :!: :lol:
pasbu2

Post autor: pasbu2 » 05 paź 2017, 9:13

a to jest normalne teraz