Zespół jedzenia nocnego

Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Zespół jedzenia nocnego

Post autor: WOMAN IN BLACK » 16 cze 2013, 22:22

Zespół nocnego jedzenia (night eating syndrome) polega na ogromnej potrzebie jedzenia nocą. Chory potrafi nawet kilkakrotnie obudzić się w nocy w celu spożycia posiłku. Nocne jedzenie może odbywać się w stanie niedobudzenia lecz tylko uczucie sytości pozwoli takiej osobie spokojnie zasnąć. Niedostarczenia organizmowi racji pokarmowej jest dla cierpiącego na ten rodzaj zaburzeń bardzo wyczerpujące ponieważ utrudnia zaśnięcie lub nawet wiąże się z bezsennością.
Bardzo często chorzy najadają się tuż przed snem by móc spokojnie zasnąć, jednak to nie gwarantuje im braku nocnych pobudek.

Znacie osoby które wstają w nocy by się najeść?
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
FankaFajnegoUbranka

Re: Zespół jedzenia nocnego

Post autor: FankaFajnegoUbranka » 18 cze 2013, 9:08

Kiedyś sie dziwiłam jak mój ojciec może wstawać i jeść w nocy- powoli zaczynam rozumieć...
nie chudnie się od niejedzenia
Awatar użytkownika
paolina1234

Post autor: paolina1234 » 18 cze 2013, 13:57

Czasami budzę się w nocy i też chce mi się jeść. Nie jest to jednak częste zdarzenie, więc chyba nie mam się czym martwić prawda?
Awatar użytkownika
Cherry_Lejdi

Post autor: Cherry_Lejdi » 18 cze 2013, 16:01

Znowu jakiś zespół ???? grania kiszek w nocy :lol:
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 18 cze 2013, 19:05

paolina1234 pisze:Czasami budzę się w nocy i też chce mi się jeść. Nie jest to jednak częste zdarzenie, więc chyba nie mam się czym martwić prawda?
trudno powiedzieć - musiałabyć sprawdzić jak często ci się to zdarza i czy potrafisz się temu oprzeć. No i w razie wątpliwości poradzić się specjalisty.

Oglądałam kiedyś program na ten temat, w którym leczyli taka przypadłość dietą- dieta przyniosła rezultaty bo po miesiącu osoba która przed trafieniem do kliniki najadała się w nocy potrafiła przespać spokojnie całą noc.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 18 cze 2013, 23:39

Cherry_Lejdi pisze:Znowu jakiś zespół ???? grania kiszek w nocy :lol:
tak ci zagra, że się nie wyśpisz
Awatar użytkownika
Paula914

Post autor: Paula914 » 24 cze 2013, 14:17

mala pisze:
Cherry_Lejdi pisze:Znowu jakiś zespół ???? grania kiszek w nocy :lol:
tak ci zagra, że się nie wyśpisz
Jak zapomnisz o jedzeniu to się wyśpisz :P albo opróżnij lodówkę na noc :D
Awatar użytkownika
Cherry_Lejdi

Post autor: Cherry_Lejdi » 25 cze 2013, 0:57

opróżnienie lodówki nie pomoże, gdy sklepów czynnych całą dobę mnóstwo w dużym mieście :P
KamilZieba

Post autor: KamilZieba » 27 lut 2015, 13:22

Wiem o czym mowa, przerabiałem to kiedyś. Coś strasznego, potworne ssanie w żołądku, które powoduje, że musiałem wstać i zaserwować sobie porządny posiłek, żadne tam podjadanie. Potem z pełnym żołądkiem kładłem się spać. Najgorsze było przebudzenie, czułem się strasznie zmęczony, jakbym przerzucał w nocy tonę węgla. Do tego dochodziła zawsze senność przez cały dzień i rozdrażnienie.

Choć było ciężko, za sprawą dietetyka, udało mi się zwalczyć ten niezdrowy nałóg jedzenia po nocy. I to było warte każdej ceny. Teraz mam mnóstwo energii, czuję się zadowolony z siebie. Dodatkowo odstawiłem kawę i inne "pobudzacze". Niepotrzebne mi to. Zmieniłem mechanizm spożywania posiłów. Rano jem obfite, bogatowęglowodanowe śniadanie: np. ciepła owsianka z suszonymi owocami, orzechami, olejem kokosowym. z dodatkiem miodu. Do tego zawsze jakiś owoc: banan, truskawki, jagody, jabłko. Popijam ciepłą wodą z dodatkiem miodu i imbiru. Potem drugie śniadanie, Obiad w okolicy 16-tej, a kolację najpóźniej o 20-tej. Kładę się spać zwykle o godzinie 23-ej i zupełnie nie mam ochoty nic jeść. Cud!
Awatar użytkownika
olek01990

Post autor: olek01990 » 19 maja 2016, 16:36

Częste u ludzi, którzy długo pracowali na nocki.
ODPOWIEDZ