Pieczywo
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
- Posty: 453
- Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49
Re: Pieczywo
najlepsze jest razowe pieczywo, jest prawie tak samo kaloryczne jak tekturki a jednak bardziej sycące,
pszenne produkty są najgorsze dla ludzkiego organizmu
pszenne produkty są najgorsze dla ludzkiego organizmu
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
-
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lis 2013, 19:52
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
- Posty: 453
- Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49
Re: Pieczywo
Pamiętajcie o tym, że produkty zbożowe, tj chleb, kasze, ryż, makarony, płatki zbożowe powinny stanowić podstawę naszej diety. Wynika to z zaleceń żywieniowych. Ważne tylko, aby wybierać produkty pełnoziarniste, a to znaczy, wypiekane z mąki pełnoziarnistej – nieoczyszczonej. Będą one miały ciemniejszy kolor, a w składzie nie znajdziemy np. karmelu, który służy do zabarwienia zwykłego białego pszennego pieczywa z mąki oczyszczonej.
Pieczywo pełnoziarniste zawiera większe ilości składników mineralnych oraz błonnika.
W tym miejscu muszę wspomnieć, że błonnik reguluje pracę naszych jelit, chłonie wodę przez co daje uczucie sytości, opóźnia wchłanianie glukozy tj potocznie mówiąc cukru, zmniejsza wartość energetyczną (kaloryczność) diety.
Najlepiej wybierać chleb razowy i graham.
Dobrze jest odróżniać pieczywo pełnoziarniste od wieloziarnistego. W drugim przypadku nazwa może oznaczać tyle co „z ziarnami”. Oczywiście pieczywo z dodatkiem ziaren też znajdzie swoje miejsce w diecie, ale pamiętajcie, że najprawdopodobniej jest to zwykłe pieczywo pszenne z mąki oczyszczonej, a dodatkiem ziaren, często barwione.
W dyskusji wspomniano też, że pieczywo pełnoziarniste jest bardziej sycące od pieczywa chrupkiego. Weźcie to pod uwagę i nie spożywajcie wyłącznie pieczywa chrupkiego. Przy podobnej kaloryczności będziecie bardziej syci po spożyciu chleba pełnoziarnistego.
Podobnie będzie z pieczywem wypiekanym w domu. Jeżeli użyjemy do wypieku mąki pełnoziarnistej to możemy być pewni, że nasz chleb będzie zdrowszy.
Pieczywo pełnoziarniste zawiera większe ilości składników mineralnych oraz błonnika.
W tym miejscu muszę wspomnieć, że błonnik reguluje pracę naszych jelit, chłonie wodę przez co daje uczucie sytości, opóźnia wchłanianie glukozy tj potocznie mówiąc cukru, zmniejsza wartość energetyczną (kaloryczność) diety.
Najlepiej wybierać chleb razowy i graham.
Dobrze jest odróżniać pieczywo pełnoziarniste od wieloziarnistego. W drugim przypadku nazwa może oznaczać tyle co „z ziarnami”. Oczywiście pieczywo z dodatkiem ziaren też znajdzie swoje miejsce w diecie, ale pamiętajcie, że najprawdopodobniej jest to zwykłe pieczywo pszenne z mąki oczyszczonej, a dodatkiem ziaren, często barwione.
W dyskusji wspomniano też, że pieczywo pełnoziarniste jest bardziej sycące od pieczywa chrupkiego. Weźcie to pod uwagę i nie spożywajcie wyłącznie pieczywa chrupkiego. Przy podobnej kaloryczności będziecie bardziej syci po spożyciu chleba pełnoziarnistego.
Podobnie będzie z pieczywem wypiekanym w domu. Jeżeli użyjemy do wypieku mąki pełnoziarnistej to możemy być pewni, że nasz chleb będzie zdrowszy.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 lut 2015, 13:39
Re: Pieczywo
Według przeprowadzonych badań, chleb stanowi podstawę piramidy zdrowego żywienia. Każdy człowiek powinien jeść go codziennie! Ponadto pieczywo jest źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie, daje uczucie sytości i pozwala zachować odpowiednią sylwetkę.
http://www.krosagro.pl
http://www.krosagro.pl
Re: Pieczywo
Ja nie jadam czegoś takiego bo tym w ogóle nie da się najeść jak dla mnie... Kiedyś próbowałam, ale niestety nic z tego nie wyszło...
Wybierasz się do łazienek królewskich w Warszawie? Wpadnij do nas na obiad Bestseller restauracjaŁazienkowska 7 obok stadionu Legii Warszawa.
Re: Pieczywo
Lubię chleb razowy a zazwyczaj jak kupuję pieczywo to z dużą ilością różnych ziaren np.dyni,słonecznika.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 lut 2016, 21:37
- Lokalizacja: Katowice
Re: Pieczywo
Polecam chleb żytni na zakwasie. Im chlebek cięższy, tym lepszy - zawiera mniej spulchniaczy.
Dodatki w formie pestek z dyni, słonecznika, siemienia lnianego dodatkowo wzbogacają chleb.
Pozdrawiam!
Dodatki w formie pestek z dyni, słonecznika, siemienia lnianego dodatkowo wzbogacają chleb.
Pozdrawiam!
Zapraszam na moją stronę http://www.dieta-4u.pl/ gdzie poznasz ciekawe przepisy na zdrowe posiłki
Re: Pieczywo
Ja pieczywo z piekarni odsunęłam w niepamięć. Osobiście jem tylko pieczywo chrupkie typu wasa oraz wafle ryżowe. To jest moją bazą na kanapki