potrzeb organizmu by utzrymac jego podstawowe układy i funkcjonowanie.
Jest to podstawowa ale nie jedyna funkcja jedzenia, bowiem wiele potrzeb
psychicznych moze byc powiązanych z jedzeniem, ponadto jedzenie bardzo
często jest forma radzenia sobie ze stresem i nerwami a z drugiej strony
może służyc wyrażeniu szacunku czy miłości.Jedzenie ma także duże
znaczenie w tracycji i kulturze.
Analizując biologiczne funcje jedzenia stwierdzamy, że organizm by życ
potrzebuje różnych substancji; białka, węglowodanów, tłuszczy,
witamin oraz mikro i makroelementów, których nie potrafi sam sobie
wytworzyc dlatego by zdrowo żyć przyjmujemy posiłki. Ten pokarm daje
nam energię, dzięki której podtrzymywane są funkcje życiowe,
utzrymywane jest ciepło, umożliwiony jest rozwój organizmu i możemy
wykonywać aktywnośc fizyczną.
Najlepiej jest utrzymywac zrównoważony bilans w dostarczaniu i
spożywaniu energii -wówczas nie bedzie się odkładała tkanka
tłuszczowa jak w przypadku kiedy dostarczamy nadmiar energii w stosunku
do jej zużycia na funkcjinowanie i aktywnośc fizyczną, lub
wycieńczenia organizmu kiedy to zbyt mało energii przyswajamy w stosunku
do potrzeb. Potrzeby są zależne od wieku, płci, rodzaju
aktywności.wzrostu, Reasumujac aby zachowac zdrowie fizyczne i sprawnośc
fizyczną i dobre samopoczucie nalezy mieć wiedzę o produktach i
posiłkach, które spożywamy, poznac siebie, znac swoje potrzeby pokarmowe
i możliwości trawienia i przyswajania pokarmów, znac zasady racjonalnego
odzywiania sie-i stosowac się do nich. Wszelkie nieprawidłowości odbija
się na naszym zdrowiu i moga stac sie przyczyna wielu schorzen i chorób.
Jedzenie w znacznym stopniu słuzy zaspokajaniu potrzeb psychicznych: jest
formą okazywania uczuć - podziękowaniem znajomym jest czesto obiad czy
kolacja, wyrazem miłości dziadków są łakocie dla wnuczków, wyrazem
troski są owoce i soki dla pacjenta w szpitalu, jedzenie ( szczególnie
słodycze) jako nagroda za dobre zachowanie dziecka u lekarza lub wyraz
skruchy i przeprosiny za niepotrzebną złość rodzica). Sami źle uczymy
dzieci fundując im słodkości za cierpienie(szczepienie), słodycze nie
są zdrowe a w ten sposób uczymy dzieci złego kojarzenia cierpienie-
jedzenie-słodycze- do czego takie zachowania mogą doprowadzić? Chyba
wszyscy możemy się domyślić. Proponuje zastanowic się nie tylko nad
własną dieta i zachowaniem , ale też naszym wpływem na innych, zamiast
ciacha zabierzmy dziecko na plac zabaw

czasem rodzice stosują jedzenie jako formę kary np ' nie zjesz obiadu to
nie dostaniesz deseru"- w danej chwili wydaje sie to byc najskuteczniejszym
powodem jednak w ten sposób manipulujemy własnymi dziećmi uczac ich
złych zachowań nie tylko społecznych ale i żywieniowych bo dziecko
które nie jest głodne albo już nie może musi dojeść bo mama bedzie
zła albo pomyśli że dziecko ją nie kocha. Złym podejściem do
jedzenia jest też przekonanie, że kto gotuje ten ma władzę bo sam może
ustalac dania nie zwracając uwagi na predyspozycje innych.
Wiele osób traktuje jedzenie jako reduktor napięcia- zajadajac stres
który jest lub który moze się pojawić ( przed egzaminem, przed
rozmową kwalifikacyjną czy z szefem)jak równiez by rozładowac euforię.
Jedzenie albo raczej podjadanie byc też sposobem na nudę. Wykwintne
jedzenie lub własnoręcznie przyżądzone posiłki moga byc wyrazem
sympatii i sposobem na uwodzenie- przez żołądek do serca. Takie
zachowanie z jednej strony może pomóc zdobyć druga połówkę, z drugiej
okazać jej stosowne uczucie ale jest jeszcze jedna strona medalu-
podawanie łakoci może spowodowac zaburzenia w odżywianiu , doprowadzić
do otyłości i w ten sposób partner/partnerka stanie sie nieatrakcyjna/y
dla innych ( gruby orzeł nie poleci). Odrzucenie czy samotnośc również
może doprowadzić do traktowania jedzenia jako wypełniacza pustki. Co
ciekawe jedzenie może być traktowane jako substytut zachowan seksualnych
lub sposobem na uniknięcie seksu – doprowadzenie do otyłości lub
wychudzenia ma za zadanie doprowadzic do nieatrakcujności i zniechęcenia
partnera/ki.
W wielu religiach pożywienie traktowane jest jako dar od Boga, ponadto
konkretnym świętom przyporządkowane sa charakterystyczne potrawy
posiadajace własna symbolikę.Post traktowany jest jako forma
pobożności. Charakterystyczne potrawy przygotowywane sa również
podczas świąt okolicznościowych takich jak narodziny, chrzciny, wesele,
pogrzeb itp. Łakomstwo jest ogólnie potępiane i traktowane jako grzech.
Współczesna kultura przejawia 2 sprzeczne frony ponieważ z jednej strony
gani za objadanie sie i łakomstwo , coraz więcej czasu poświęca sie na
nauke zasad zdrowego odżywiania przestrzegajac przed nadmiarem jedzenia i
jego konsekwencjami, stawia się na diete i dażenie do obecnych kanonów
piekna a z drugiej strony reklamy są tak kuszące, że trudno sie oprzeć
niepróbowaniu niektórych posiłków. Jedna strona mówi jedz! A druga :
nie jedz bo to niebezpieczne i wymaga wyrzeczeń by utrzymac zgrabną
sylwetke i prawidłową wagę.Kuchnia i potrawy stanowią o poczuciu
tożsamości religijnej, narodowej czy regionalnej. Z pokolenia na
pokolenie przekazywane sa receptury by podtrzymać tradycje i zachowac
swoistość kuchni danego regionu. socjolodzy twierdza że obecnie panuje "
macdonaldyzacja " życia – czyli tendencja do szybkiej konsumpcji i
spedzania wolnego czasu na cały swiecie. Powszechnym zjawiskiem jest
równiez "kosmopolityzm" żywienia- czyli globalne krązenie sztuki
kulinarnej.