Warzywka na patelnię

imagination
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2013, 19:52

Warzywka na patelnię

Post autor: imagination » 25 lis 2013, 22:07

Czy tak zwane warzywka na patelnię mają dla naszego organizmu jakąś wartość? :P
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 397
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: admin » 25 lis 2013, 23:10

Ostatnio czytałem, że lepiej kupować pakowane warzywa, bo są zbierane Wiosną i są wartościowe dla naszego organizmu w przeciwieństwie do tych kupowanych na bazarach. Natomiast nie jestem przekonany, ponieważ sprawdzam opakowania producentów mrożonek i na kilku ku mojemu zdziwieniu laika pojawiła się lista E i na bank nie są te dodatki odżywcze :!:
imagination
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2013, 19:52

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: imagination » 27 lis 2013, 22:59

Strasznie je lubię, ale jeżeli są w jakimś stopniu nie zdrowe to wolę sobie odpuścić, lub zjeść od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: WOMAN IN BLACK » 27 lis 2013, 23:45

moim zdaniem lepsze rozmrożone warzywa niż inne jadło
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 397
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: admin » 28 lis 2013, 0:43

imagination pisze:Strasznie je lubię, ale jeżeli są w jakimś stopniu nie zdrowe to wolę sobie odpuścić, lub zjeść od czasu do czasu.
Moim zdaniem trzeba sprawdzać jak każdy inny produkt.
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: Natalia9568 » 11 lut 2014, 15:00

A na co zwracać uwagę przy kupowaniu takich warzywek?
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 397
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: admin » 11 lut 2014, 22:40

czy nie mają zbawiennych na nasze zdrowie substancji z serii E , którymi tak nas na masową skalę raczą producenci.
Awatar użytkownika
IwonaSz
Dietetyk
Dietetyk
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2014, 22:03

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: IwonaSz » 09 cze 2014, 23:27

Warzywa mrożone, w tym warzywa na patelnię mogą stanowić znakomite uzupełnienie posiłku i zdecydowanie mają pozytywny wpływ na nasz organizm - a to dlatego są to po prostu warzywa.

Mrożonki warzywne w większości pochodzą ze zbiorów sezonowych, ale tego nigdy nie możemy być całkowicie pewni. Zawsze lepiej spożywać świeże warzywa, ale w zimę i wczesną wiosną, kiedy świeże warzywa nie są dostępne, albo kiedy po prostu nie mamy warzyw - polecam warzywa mrożone. Co do konkretnego produktu czyli "warzyw na patelnię" dobrze byłoby przygotowywać je jedynie na bardzo małej ilości tłuszczu. Pozostałe warzywa polecam krótko gotować w wodzie lub na parze.

Pamiętajmy, że czas przechowywania warzyw w zamrażalce w zależności od rodzaju wynosi do kilku miesięcy. wydłużenie tego okresu pociąga za sobą dodatek konserwantów. Nie wszystkie substancje z serii "E" to konserwanty. Mogą to być inne dodatki do żywności, których użycie może być wskazane.
Krosagro
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2014, 14:16

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: Krosagro » 13 sie 2014, 14:53

Warzywa gotowane, na patelnie, albo po prostu jako przekąska. Nieważne jak przyrządzane, najważniejsze, aby pochodziły ze sprawdzonego źródła. Dlatego lepiej zamienić supermarket na miejscowy targ. A jeszcze pewniej założyć swój miniogródek :):)
pool123
Posty: 7
Rejestracja: 20 sie 2014, 18:02

Re: Warzywka na patelnię

Post autor: pool123 » 20 sie 2014, 18:53

Mają wartość dla organizmu, ale najlepiej, jakby zostały ugotowane na parze, wtedy tracą mniej składników odżywczych :)
ODPOWIEDZ