Dieta Bezglutenowa

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 396
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Dieta Bezglutenowa

Post autor: admin » 09 lut 2014, 6:57

Osobiście obrzydliwie mi się kojarzy ten drugi człon, ale zachowam odrobinę powagi z uwagi na istotę problemu ;) W tej diecie istnieje czarna lista składników , których powinniśmy unikać przy zakupie produktów spożywczych. Ci niemile widziani goście w naszym organizmie to między innymi pszenica , owies, orkisz.

Za bezpieczne dla organizmu dla osoby bezwzględnie wymagającej diety bezglutenowej uważa się następujące produkty: ryż, ziemniaki, kukurydza, soja, proso, fasola, soczewica...owoce i warzywa, mięso.

Produkty bezglutenu są specjalnie oznakowane. Czy spotkaliście się w znanych dyskontach z takimi produktami ? Mi przychodzą na myśl płatki ryżowe, które próbowałem, ale nie zwróciłem uwagi czy ma odpowiednik znak .
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Dieta Bezglutenowa

Post autor: Natalia9568 » 28 lut 2014, 18:12

Ja podaję za to przykładowe przepisy na dania w diecie bezglutenowej:

Sernik bezglutenowy
Składniki: 2 kg białego sera zmielonego bezglutenowego, 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 9 jaj, 0,75 l mleka, 4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 sztuki budyniów śmietankowych bezglutenowych.
Przygotowanie: Spód ciasta przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a pozostałe składniki potrzebne do przygotowania masy serowej, mieszamy mikserem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki orkiszowo-kukurydziane
Składniki: 200 g mąki orkiszowej drobnej (bez dodatku glutenu!), 100 g drobnej kaszki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej, 2 jajka, 150 ml mleka sojowego, 100 ml wody, 50 ml oleju, 3 łyżki sera żółtego.
Przygotowanie: Oddzielnie mieszany składniki suche i mokre, a następnie łączymy i nakładamy do foremek muffinkowych. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami
Składniki: Średnia pierś z kurczaka, papryka czerwona, ogórek zielony, 8 małych pieczarek, sól i pieprz, olej do smażenia, składniki na naleśniki.
Przygotowanie: Naleśniki przyrządzamy według podanego powyżej przepisu, umytą i pokrojoną w paski pierś z kurczaka smażymy na patelni, a następnie zapiekamy z warzywami przez 10 minut. Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy.
ODPOWIEDZ