2 szklanki mąki (ok. 400 g) pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże grejpfruty
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
200 g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Produkty podzielić na suche i mokre. Wszystkie suche, czyli mąkę, cukier (ale nie cukier puder) i proszek do pieczenia wymieszać w misce.Z dwóch grejpfrutów wycisnąć sok, a jednego obrać i podzielić na cząstki.
Mokre składniki, czyli jajka, jogurt i połowę wyciśniętego soku z grejpfruta zmiksować. Następnie zmiksować szybko mokre z suchymi, tylko do połączenia składników. Do masy dodać cząstki grejpfurta i wymieszać delikatnie tak żeby się nie rozwaliły. Masę przelać do blaszki, piec przez ok. 50-60min, aż zarumieni się w wierzchu. Sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone. Gorące ciasto polać syropem grejpfrutowym, który należy przygotować poprzez podgrzanie cukru pudru z pozostałą częścią soku grejpfrutowego.
SMACZNEGO
