Post
autor: Natalia9568 » 05 mar 2014, 13:50
Poniżej przedstawiam listę produktów, z których warto skorzystać w trakcie przygotowywania posiłków, stosowania diety lekkostrawnej:
-Masło,
-Oleje roślinne,
-Oliwa,
-Jogurt,
-Maślanka,
-Jajka (w różnych postaciach, w tym i omlety),
-Chude mięsa (te najlepiej w małych ilościach),
-Ryby (sola, szczupak, sandacz, dorsz, leszcz),
-Owoce dojrzałe bez skórki i pestek (banany, truskawki, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze),
-Warzywa gotowane (dynia, marchewka, buraki, kabaczek, groszek i fasolka szparagowa),
-Warzywa surowe (pomidory bez skórki, marchew tarta z jabłkiem, sałata, cykoria),
-Dżemy bez pestek,
-Miód,
-Kompoty owocowe,
-Kisiele,
-Przyprawy (cukier, koperek, kminek, cynamon, sól, sok z cytryny),
-Napoje (soki owocowe rozcieńczone, warzywne, woda niegazowana mineralna).
Wystrzegaj się produktów, które sprzyjają powstawaniu wzdęć, są to przede wszystkim:
-Groch,
-Kalafior,
-Kapusta,
-Brukselka,
-Soczewica,
-Soja,
-Pszenica,
-Grzyby,
-Cebula,
-Czosnek,
-Grube kasze,
-Mocna kawa,
-Napoje gazowane,
-Pieczywo pełnoziarniste.