
Dieta na Mroźne Dni
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta na Mroźne Dni
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kalorie nie różni się od siebie w okresach zimowym i letnim. Jednak to właśnie zimą przybiera się w znacznej mierze na wadze. Wynika to ze zwiększonego apetytu. Ponadto wybieramy najczęściej dania bardziej kaloryczne. W czasie niskich temperatur nasz organizm pochłania więcej kalorii. To sprawia, że wydaje się nam, iż powinniśmy więcej jeść. To właśnie jest nasz główny błąd. Musimy pamiętać o tym, że w trakcie zimy nasze zapotrzebowanie na kalorie nie różni się zbyt wiele od letniego.
Ta dieta została przygotowana z myślą o mroźnych dniach. Jest sporządzona tak, by idealnie dostarczyć określoną ilość kalorii.
Istotną rzeczą, o której warto pamiętać w czasie zimy jest to, by zrezygnować ze zjadania ciężkich sosów, białego pieczywa z masłem, zup z dodatkiem śmietany i mąki, słodyczy i smażonych potraw. Idealnym wyborem na te dni będą ryby, chude mięso, mrożone warzywa i owoce, kasza, otręby, chleb.
Musimy pamiętać, by w diecie nie zabrakło jogurtów i kefirów. Ich częste spożywanie przyczyni się do uniknięcia przeziębienia. Właśnie te produkty zawierają probiotyki, naturalne kultury bakterii, dzięki którym zwiększa się nasza odporność.
W tym czasie istotną rolę odgrywa również spożywanie odpowiedniej ilości witamin. Oczywiście mowa tu głównie o witaminie C, którą znaleźć możemy w natce pietruszki, cytrusach, kiszonej kapuście i czarnej porzeczce.
Dietę stosujemy przez 6 dni, jednakże by efekt stał się bardziej widoczny proponowane przez nas zestawy warto wykorzystywać przez kolejne kilka tygodni, ale nie dłużej niż 3 miesiące.
Dieta przyczynia się do spadku około 1 kg w ciągu cyklu (czyli 6 dni). Oczywiście ten harmonogram żywieniowy możemy stosować bez żadnych ograniczeń. Polecany jest on przede wszystkim osobom zdrowym. Nie powinny jej stosować dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Dieta ta również nie jest wskazana dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia.
Dieta na mroźne dni jest szczególnie bogata w witaminy A, C, D, E, K, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy.
Ta dieta została przygotowana z myślą o mroźnych dniach. Jest sporządzona tak, by idealnie dostarczyć określoną ilość kalorii.
Istotną rzeczą, o której warto pamiętać w czasie zimy jest to, by zrezygnować ze zjadania ciężkich sosów, białego pieczywa z masłem, zup z dodatkiem śmietany i mąki, słodyczy i smażonych potraw. Idealnym wyborem na te dni będą ryby, chude mięso, mrożone warzywa i owoce, kasza, otręby, chleb.
Musimy pamiętać, by w diecie nie zabrakło jogurtów i kefirów. Ich częste spożywanie przyczyni się do uniknięcia przeziębienia. Właśnie te produkty zawierają probiotyki, naturalne kultury bakterii, dzięki którym zwiększa się nasza odporność.
W tym czasie istotną rolę odgrywa również spożywanie odpowiedniej ilości witamin. Oczywiście mowa tu głównie o witaminie C, którą znaleźć możemy w natce pietruszki, cytrusach, kiszonej kapuście i czarnej porzeczce.
Dietę stosujemy przez 6 dni, jednakże by efekt stał się bardziej widoczny proponowane przez nas zestawy warto wykorzystywać przez kolejne kilka tygodni, ale nie dłużej niż 3 miesiące.
Dieta przyczynia się do spadku około 1 kg w ciągu cyklu (czyli 6 dni). Oczywiście ten harmonogram żywieniowy możemy stosować bez żadnych ograniczeń. Polecany jest on przede wszystkim osobom zdrowym. Nie powinny jej stosować dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Dieta ta również nie jest wskazana dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia.
Dieta na mroźne dni jest szczególnie bogata w witaminy A, C, D, E, K, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy.
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta na Mroźne Dni
Przykładowy jadłospis na jeden dzień:
I śniadanie: 3 wafle ryżowe, 0,5 kostki chudego twarogu, kilka rzodkiewek, 0,5 papryki, szklanka soku pomidorowego.
II śniadanie: mały jogurt owocowy light, 0,5 czerwonego grejpfruta.
Obiad: sałatka z pieczonym kurczakiem.
Podwieczorek: sałatka owocowa: 2 plastry ananasa, 0,5 jabłka, mandarynka, banan.
Kolacja: kalafior z pomidorem w sosie curry, ryba z pieca.
I śniadanie: 3 wafle ryżowe, 0,5 kostki chudego twarogu, kilka rzodkiewek, 0,5 papryki, szklanka soku pomidorowego.
II śniadanie: mały jogurt owocowy light, 0,5 czerwonego grejpfruta.
Obiad: sałatka z pieczonym kurczakiem.
Podwieczorek: sałatka owocowa: 2 plastry ananasa, 0,5 jabłka, mandarynka, banan.
Kolacja: kalafior z pomidorem w sosie curry, ryba z pieca.