Dieta przeciw zaparciom
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta przeciw zaparciom
Najważniejszą rolę w diecie przeciw zaparciom odgrywają produkty, które posiadają dużo błonnika. To właśnie on jest odpowiedzialny za uregulowanie procesów trawiennych, a także pozbywanie się pozostałości pokarmowych, które osadzają się w naszym żołądku, jelitach. Dzięki stosowaniu diety zapobiegniesz powstawaniu procesów gnilnych tychże resztek. Istotne jest przyjmowanie różnego rodzaju substancji pochodzenia roślinnego, takich jak chociażby lignina, czy pektyna. Codzienne zapotrzebowanie na tego typu składniki odżywcze u zdrowej osoby dorosłej to 40g. Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, wydalniczym powinny przyjmować dawkę na poziomie 50-70g/dobę.
Dieta przeciw zaparciom opiera się przede wszystkim na spożyciu dowolnych owoców i warzyw, które są bogate w błonnik. Dzięki nim masz szansę zadbać o swą figurę, polepszyć procesy wydalnicze. Przyjmować możesz je w różnej postaci. Mogą to być przeciery, soki bez cukru, a także kisiele, desery, czy chociażby surówki. Pamiętaj także, aby przyrządzając dania z mięs smażyć je beztłuszczowo, bądź dusić. Idealnym rozwiązaniem dla fanów wędlin jest chuda szynka, a także polędwica. Jeżeli nie lubisz surowych warzyw możesz zastąpić je gotowanymi, zupami jarzynowymi, pieczonymi ziemniakami. Dieta nakazuje zachowanie umiaru w spożyciu masła. Osoby z wyżej przedstawionymi problemami powinny także spożywać bez żadnych ograniczeń odtłuszczone mleko, a także różnorodne przetwory mleczne, to jest maślankę, serwatkę, jogurt, kefir, ser biały.
Dla osób, które lubią słodkości dobrą informacją jest to, że w trakcie diety spożywać można miód, dżemy, a także powidła. Warto także wziąć pod uwagę wykorzystywanie olejów roślinnych, jaj oraz ryb.
Dieta przeciw zaparciom opiera się przede wszystkim na spożyciu dowolnych owoców i warzyw, które są bogate w błonnik. Dzięki nim masz szansę zadbać o swą figurę, polepszyć procesy wydalnicze. Przyjmować możesz je w różnej postaci. Mogą to być przeciery, soki bez cukru, a także kisiele, desery, czy chociażby surówki. Pamiętaj także, aby przyrządzając dania z mięs smażyć je beztłuszczowo, bądź dusić. Idealnym rozwiązaniem dla fanów wędlin jest chuda szynka, a także polędwica. Jeżeli nie lubisz surowych warzyw możesz zastąpić je gotowanymi, zupami jarzynowymi, pieczonymi ziemniakami. Dieta nakazuje zachowanie umiaru w spożyciu masła. Osoby z wyżej przedstawionymi problemami powinny także spożywać bez żadnych ograniczeń odtłuszczone mleko, a także różnorodne przetwory mleczne, to jest maślankę, serwatkę, jogurt, kefir, ser biały.
Dla osób, które lubią słodkości dobrą informacją jest to, że w trakcie diety spożywać można miód, dżemy, a także powidła. Warto także wziąć pod uwagę wykorzystywanie olejów roślinnych, jaj oraz ryb.
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta przeciw zaparciom
Na koniec należy wskazać, produkty, których koniecznie trzeba unikać, gdyż to one są głównym powodem zaparć:
-tłuste mięso, wędliny,
-tłuste ryby,
-smażone potrawy,
-produkty typu fast-food,
-pełnotłuste mleko, a także jego przetwory o wysokiej zawartości tłuszczu,
-mąka pszenna, kukurydziana, ziemniaczana,
-alkohol,
-mocna kawa i herbata.
-tłuste mięso, wędliny,
-tłuste ryby,
-smażone potrawy,
-produkty typu fast-food,
-pełnotłuste mleko, a także jego przetwory o wysokiej zawartości tłuszczu,
-mąka pszenna, kukurydziana, ziemniaczana,
-alkohol,
-mocna kawa i herbata.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 wrz 2014, 12:04
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Dieta przeciw zaparciom
W diecie tej powinno znaleźć się nieco więcej błonnika (np. chleb na zakwasie żytnim z siemieniem lnianym, owoce - jabłka, warzywa) oraz pre- (inulina) i probiotyków (jogurty, ogórki kiszone, kapusta kiszona, mleko zsiadłe, kefiry). Dobrze wprowadzić do diety zdrowe oleje (olej z dyni, olej lniany, oliwę z oliwek). Dzięki tym dodatkom, jelita będą lepiej udrożnione, oczyszczone ze złogów. Poprawa perystaltyki jelit, skutkuje regularnymi wypróżnieniami. Problem zaparć znika.
Mniej wysoko przetworzonej żywności (białego pieczywa, ciast, cukru, fast foodów), naszprycowanej sztucznymi dodatkami.
Mniej wysoko przetworzonej żywności (białego pieczywa, ciast, cukru, fast foodów), naszprycowanej sztucznymi dodatkami.