Dieta Przy Anemii

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 397
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Dieta Przy Anemii

Post autor: admin » 28 lut 2014, 9:52

c.d.n
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Dieta Przy Anemii

Post autor: Natalia9568 » 13 mar 2014, 14:24

Głównymi składnikami menu osoby chorej na anemię są:
-twaróg
-sery
-jajka
-mięso
-owoce
-warzywa

Każdy jeden posiłek musi zostać przygotowany z należytą dbałością o każdy element. Ważne, by spełniały swe główne zadanie - czyli wzmagały apetyt. Ich smak powinien być kwaskowy lub ostry. Doprawiać można ziołami (lecz w ograniczonej ilości). Zupy nie powinny być ciężkie, podbijane zasmażkami lub śmietaną. Należy je przyrządzać na bazie ryb, mięsa, kości lub jarzyn. Samo mięso natomiast dopuszczane jest z rusztu lub duszone. Ilość tłuszczu powinna być jak najbardziej zminimalizowana. Ponadto, co ciekawe, wskazane jest uzupełnianie diety o surowe mięsa, na przykład pod postacią befsztyków tatarskich.

Na organizm korzystnie wpłyną: surowe owoce, galaretki, kompoty oraz dodawana do głównego dania niewielka ilość czerwonego, wytrawnego wina. Natomiast ujemny wpływ mają różnorakie placki, ciasta, makaron,kasze i inne mączne kluski, a także tłuste potrawy. Również kawa może powodować zahamowanie wchłaniania żelaza. Niektóre leki, czasem typowe w pospolitych dolegliwościach mogą powodować kłopoty przy anemii.
Awatar użytkownika
Natalia9568
V.I.P
V.I.P
Posty: 177
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31

Re: Dieta Przy Anemii

Post autor: Natalia9568 » 13 mar 2014, 14:24

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: gorzka herbata z odrobiną cytryny, kromka chleba posmarowana masłem, ser.
II śniadanie: jabłka na surowo lub zapieczone.
Obiad: pomidorowa zupa z dodatkiem groszku ptysiowego, befsztyk po angielsku, ziemniaki, sałata zielona, kompot i trochę czerwonego wina.
Podwieczorek: kromka chleba, chuda wędlina, sok przecierowy z marchewki.
Kolacja: jajka sadzone z dodatkiem szpinaku.
ODPOWIEDZ