Post
autor: Natalia9568 » 17 mar 2014, 13:55
Ta metoda odchudzania odpowiednia jest dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają czasu na żmudne liczenie kalorii i spędzanie długich godzin na przyrządzaniu zdrowych posiłków.
Główne zasady diety:
Śniadanie: Nie należy omijać tego posiłku. Najlepiej jest zjeść go w domu, kiedy mamy chwilę czasu przed rozpoczęciem wykonywania służbowych obowiązków. Jeśli się to nam nie uda, śniadanie należy koniecznie zjeść w pracy. Na co możemy sobie pozwolić? Może to być mała sałatka owocowa i 2 jajka na twardo lub muesli z niskotłuszczowym/odtłuszczonym mlekiem lub też kanapka z masłem orzechowym i połową banana.
Przekąski: Przed kolejnym posiłkiem możemy sięgać po jogurt bez tłuszczu, niewielkie kawałki owoców lub porcję niskokalorycznego sera żółtego.
Lunch w pracy: Należy wystrzegać się najprostszych, lecz niekoniecznie najlepszych rozwiązań, czyli bułek słodkich i gotowych kanapek. Aby się nasycić, warto sięgnąć po sałatkę z tuńczykiem, kurczakiem lub indykiem (bez majonezu!) z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego. Jeśli mamy taką możliwość, możemy sobie także zagrzać warzywną zupę (bez dodatku mąki czy śmietany) z kurczakiem.
Kolacja w domu: Kiedy wracamy wieczorem do domu, jesteśmy zmęczeni, głodni i marzymy tylko o tym, aby zjeść coś na szybko. Niestety, często sięgamy wtedy po niewłaściwe produkty i potrawy. Dobrze jest zrobić zapasy niskokalorycznych, zdrowych dań mrożonych, które przygotujemy w mikrofalówce w kilka minut. Jeśli mamy ochotę zrobić kolację samemu, może to być np. pieczona w folii biała ryba z dodatkiem kaparów, pomidorków koktajlowych i pieprzu. Wystarczy podgrzać danie przez 20 minut i mamy gotowy zdrowy a zarazem pyszny i aromatyczny posiłek.
Kolacja w restauracji: Najlepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze zapoznanie się z menu restauracji (z ulotki lub strony internetowej). Dzięki temu będziemy mogli złożyć szybko zamówienie i wybrać danie, które nie wpłynie negatywnie na naszą wagę. Najlepiej jest sięgnąć po drób z dodatkiem warzyw lub grillowane ryby. Unikajmy dań smażonych oraz gęstych, śmietanowych sosów.
Koktajl party: Przed taka imprezą, warto jest zjeść niewielki posiłek. Dzięki temu nie dopadnie nas nagły głód ani chęć spróbowania każdej serwowanej na przyjęciu przekąski.
Jedzenie w samolocie: Najlepiej jest unikać niezbyt smacznych i zwykłe niezdrowych posiłków serwowanych przez linie lotnicze. Jeśli jednak czeka nas kilkugodzinny lot, nie ma wyjścia , gdyż przerwy między kolejnymi posiłkami nie powinny być zbyt długie. W takich wypadkach najlepiej jest wybierać owoce, sałatki, warzywa i proteiny. Należy wystrzegać się słodyczy i białych węglowodanów. Dobrze jest mieć przy sobie kawałek odtłuszczonego sera żółtego (np. Babybel) lub niskokaloryczny baton energetyczny.
Jedzenie w hotelu: Najlepiej jest poprosić obsługę o usuniecie z minibaru wszystkich produktów i napojów z wyjątkiem wody. Hotelowe pomieszczenia są najczęściej klimatyzowane, więc picie dużych ilości mineralnej wody pomoże nam zapobiec odwodnieniu. W wolnej chwili dobrze jest także skorzystać z fitness clubu lub siłowni. Nie tylko wspomożemy naszą walkę ze zbędnymi kilogramami, lecz na chwilę się odstresujemy i zapomnimy o problemach służbowych.
Pamiętać należy, że przy tej diecie należy unikać alkoholu.