Dieta zasadowa
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta zasadowa
Dieta zasadowa to sposób odżywiania, który twój organizm naprawdę doceni. Najlepiej funkcjonuje on bowiem w warunkach równowagi kwasowo-zasadowej. Więc trzymajmy się zasad dobierania i łączenia określonych produktów. Nasz organizm najlepiej funkcjonuje w warunkach równowagi kwasowo-zasadowej, a jest ona zachowana, gdy pH krwi wynosi 7,35–7,45. Wtedy krew ma odpowiedni poziom tlenu, a komórki mogą prawidłowo funkcjonować. Niestety, sposób odżywiania, poziom stresu, zanieczyszczone środowisko, za mało ruchu na świeżym powietrzu – wszystko to powoduje, że mało kto może się pochwalić właściwym, dobrze zbalansowanym pH. Zakwaszony organizm zaprasza do rozwoju bakterie, pasożyty i grzyby. Powszechnymi objawami zakwaszenia mogą być wysypki skórne, w tym egzema, różnego rodzaju stany zapalne, niestabilność emocjonalna, chroniczne zmęczenie, bóle stawów, reumatyzm, zespół jelita drażliwego, zgaga, otyłość, a nawet rak. Niestety, łatwiej jest organizm zakwasić, niż zalkalizować (zzasadować).
CO ZAKWASZA NASZ ORGANIZM?
Alkohol, papierosy, kawa, czarna herbata, mięso, nabiał, produkty wysoko przetworzone, wszystko, co jest szprycowane chemią, konserwantami, pestycydami, środkami konserwującymi, niektóre rośliny strączkowe, margaryny i oleje rafinowane, napoje gazowane. Nie znaczy to, że powyższe produkty mają całkowicie zniknąć z diety, ale zalecane jest ich ograniczenie i wprowadzenie do diety produktów, które alkalizują organizm.
CO ZAKWASZA NASZ ORGANIZM?
Alkohol, papierosy, kawa, czarna herbata, mięso, nabiał, produkty wysoko przetworzone, wszystko, co jest szprycowane chemią, konserwantami, pestycydami, środkami konserwującymi, niektóre rośliny strączkowe, margaryny i oleje rafinowane, napoje gazowane. Nie znaczy to, że powyższe produkty mają całkowicie zniknąć z diety, ale zalecane jest ich ograniczenie i wprowadzenie do diety produktów, które alkalizują organizm.
- Natalia9568
- V.I.P
- Posty: 177
- Rejestracja: 11 lut 2014, 14:31
Re: Dieta zasadowa
JAK PRZYWRÓCIĆ RÓWNOWAGĘ KWASOWO-ZASADOWĄ?
1. Jedz owoce cytrusowe. Dzień zacznij od szklanki świeżego soku z grejpfruta lub szklanki ciepłej wody z cytryną. Te cytrusy, mimo że kwaśne, mają odczyn zasadowy i pomagają odkwasić organizm.
2. Pokochaj kaszę jaglaną. Jako jedyna z kasz ma właściwości alkalizujące. Codziennie jedz ją na śniadanie z dodatkiem jabłka, siemienia lnianego, cynamonu i imbiru.
3. Wprowadź do diety mnóstwo warzyw, zwłaszcza zielonych. Można śmiało założyć, że wszystko, co zielone, alkalizuje: brokuły, kapusta, jarmuż, szpinak, por, ogórek, kiełki, cukinia, zielone warzywa liściaste, wszelkie świeże zioła – niech warzywa codziennie zajmują połowę twojego talerza.
4. Pij dużo wody. Nasyca krew tlenem.
5. Na przekąskę wybierz migdały, jedyne alkalizujące z grupy orzechów.
6. Pomyśl o wprowadzeniu do swojej diety spiruliny, chlorelli lub młodego zielonego jęczmienia. Te naturalne produkty, zaliczane do kategorii super żywności zawierają potężne dawki chlorofilu i są wielkimi sprzymierzeńcami organizmu w utrzymaniu prawidłowego pH krwi.
1. Jedz owoce cytrusowe. Dzień zacznij od szklanki świeżego soku z grejpfruta lub szklanki ciepłej wody z cytryną. Te cytrusy, mimo że kwaśne, mają odczyn zasadowy i pomagają odkwasić organizm.
2. Pokochaj kaszę jaglaną. Jako jedyna z kasz ma właściwości alkalizujące. Codziennie jedz ją na śniadanie z dodatkiem jabłka, siemienia lnianego, cynamonu i imbiru.
3. Wprowadź do diety mnóstwo warzyw, zwłaszcza zielonych. Można śmiało założyć, że wszystko, co zielone, alkalizuje: brokuły, kapusta, jarmuż, szpinak, por, ogórek, kiełki, cukinia, zielone warzywa liściaste, wszelkie świeże zioła – niech warzywa codziennie zajmują połowę twojego talerza.
4. Pij dużo wody. Nasyca krew tlenem.
5. Na przekąskę wybierz migdały, jedyne alkalizujące z grupy orzechów.
6. Pomyśl o wprowadzeniu do swojej diety spiruliny, chlorelli lub młodego zielonego jęczmienia. Te naturalne produkty, zaliczane do kategorii super żywności zawierają potężne dawki chlorofilu i są wielkimi sprzymierzeńcami organizmu w utrzymaniu prawidłowego pH krwi.