Żylaki
-
Żylaki
Znacie jakieś leki/maści/kremy, które pomogły by w walce z żylakami? Niestety nie każdego jest stać na operację...
Re: Żylaki
Maści raczej nie... tylko zabiegi, laserowe które nie są niestety refundowane więc trzeba za nie płacić.
- FankaFajnegoUbranka
Jesli stadium żylaków jest zaawansowane maści i kremy nie pomogą.
nie chudnie się od niejedzenia
Żadne maści nie pomogą na coś tak zaawansowanego jak żylaki, co najwyżej można starać się niwelować nimi ból, który występuje rzadko przy nich, ale czasem występuje. Przede wszystkim starajmy się nie obciążać miejsc, gdzie są te żylaki, czyli nie nosić obcisłej odzieży ani obuwia, nie przegrzewać ani nie uciskać ich, bo będzie jeszcze gorzej. Po powrocie do domu z pracy warto położyć się w prawidłowej pozycji, czyli nogi wyżej niż głowa. Podczas wizyty u lekarza pierwszego kontaktu warto spytać o jego opinię na temat możliwości zabiegów z przykładaniem pijawek do miejsc, gdzie są żylaki - dzięki nim żyły przestają być takie nabrzmiałe i są lepiej udrożnione. Ale nie wolno tego robić bez konsultacji z lekarzem!
U mnie w rodzinie mama i babcia mają żylaki, więc jest duże prawdopodobieństwo, że ja też będę miała. Ale póki nie mam staram się im zapobiegać, a raczej opóźnić ich powstawanie. Kiedyś stosowałam te żele chłodzące, ale doszłam potem do wniosku, że jeszcze nie na nie czas. Więc biorę suplementy: jeden z rutyną, bo ona wzmacnia naczynia krwionośne, a drugi kupiłam sobie humavit gotu kola (to główny składnik). Unikam gorących kąpieli, odpoczywam z uniesionymi nogami, chodzę na spacery (mam pracę siedzącą), latem jeżdżę na rowerze i na rolkach. Nie zakładam nogi na nogę podczas pracy. Moja mama żylaków dostała dopiero w czasie drugiej ciąży, więc i tak wszystko przede mną. W każdym razie jak już powstaną to pozostają już tylko zabiegi.
Mnie sie wydaje ze lepiej znalezc przyczynę żylaków a nie 'leczyc' skutki . Więc wizyta u lekarza jak najbardziej!
mamma mia!