Przepis na powidła dyniowo-jabłkowe
Przepis na powidła dyniowo-jabłkowe
4 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
7-8 jabłek ( także startych na tarce)
Sok z jednej cytryny
1-1,5 szklanki cukru ( w zależności od słodkości jabłek)
2-3 łyżki wody
Cynamon
W garnku z grubym dnem dusimy dynię z jabłkiem i wodą ok 15 min . Dodajemy cukier, sok i laskę cynamonu i dalej dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy odparuje nadmiar wody - odstawiamy. Po jakimś czasie ( najlepiej na drugi dzień) podsmażamy jeszcze raz - masa musi być bardzo gęsta. Przekładamy do słoików i można zawekować.
7-8 jabłek ( także startych na tarce)
Sok z jednej cytryny
1-1,5 szklanki cukru ( w zależności od słodkości jabłek)
2-3 łyżki wody
Cynamon
W garnku z grubym dnem dusimy dynię z jabłkiem i wodą ok 15 min . Dodajemy cukier, sok i laskę cynamonu i dalej dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy odparuje nadmiar wody - odstawiamy. Po jakimś czasie ( najlepiej na drugi dzień) podsmażamy jeszcze raz - masa musi być bardzo gęsta. Przekładamy do słoików i można zawekować.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 paź 2017, 10:13
Re: Przepis na powidła dyniowo-jabłkowe
O też chyba spróbuję, teraz akurat w sklepach dyni pod dostatkiem 

-
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 paź 2017, 10:51