Ciasto dietyczne
Ciasto dietyczne
Składniki: 8 mlecznych kanapek
Ciasto:
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
250 g serka homogenizowanego
1 łyżeczka słodziku
3 łyżki odtłuszczonego kakao
1 jajko
1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-twarożkowa:
300 g jogurtu naturalnego (można użyć serka homogenizowanego)
100 g twarożku 0%
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
kropelka aromatu waniliowego
słodzik do smaku
Wykonanie:
Do naczynia dodajemy jajko, serek, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao, słodzik i całość miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.
Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego.
Wystudzony placek kroimy na pół tak żebyśmy otrzymali 2 placki. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 h.
Ciasto:
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
250 g serka homogenizowanego
1 łyżeczka słodziku
3 łyżki odtłuszczonego kakao
1 jajko
1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-twarożkowa:
300 g jogurtu naturalnego (można użyć serka homogenizowanego)
100 g twarożku 0%
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
kropelka aromatu waniliowego
słodzik do smaku
Wykonanie:
Do naczynia dodajemy jajko, serek, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao, słodzik i całość miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.
Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego.
Wystudzony placek kroimy na pół tak żebyśmy otrzymali 2 placki. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 h.
carpie diem
Re: ciasto deietyczne
i jeszcze na marchewkowe
Składniki:
400 g obranej marchwi
1 jabłko (ok. 150g)
300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie 100 g pszenna typ 2000, 200g pełnoziarnista orkiszowa)
100 g cukru (fruktory, ksylitolu lub innego słodzidła)
100 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
20 g sody oczyszczonej
4 jajka
170 g oleju
150 g maślanki
garść rodzynek (opcjonalnie)
Opcjonalnie polewa: (moje ciasto zrobiłam bez polewy)
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.
W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.
Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź. Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście.
Smacznego:)
Składniki:
400 g obranej marchwi
1 jabłko (ok. 150g)
300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie 100 g pszenna typ 2000, 200g pełnoziarnista orkiszowa)
100 g cukru (fruktory, ksylitolu lub innego słodzidła)
100 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
20 g sody oczyszczonej
4 jajka
170 g oleju
150 g maślanki
garść rodzynek (opcjonalnie)
Opcjonalnie polewa: (moje ciasto zrobiłam bez polewy)
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj.
W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.
Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź. Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście.
Smacznego:)
carpie diem
-
Re: ciasto deietyczne
A to ciekawe. Nie jadłam nigdy deietycznych ciast ale spróbuję. Polecam za to dietetyczne
-
Re: Casto dietyczne
ja tez robię ciasto marchewkowe ale tak :
3–4 marchewki
1,5 szklanki mąki orkiszowej
4 jajka (osobno ubijamy białka)
¾ szklanki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody,
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka startej wanilii,
1 szklanka pokrojonych orzechów (dowolnych)
marchewkę trzeba zetrzec na tarce o małych oczkach, suche składniki połączyć razem, mokre dodać do marchewki (bez białek),
teraz wszystko wymieszać razem, na końcu dodać ubite białka, piec ok 50 minut w 180 stopniach
http://www.thisissouthlondon.co.uk
3–4 marchewki
1,5 szklanki mąki orkiszowej
4 jajka (osobno ubijamy białka)
¾ szklanki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody,
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka startej wanilii,
1 szklanka pokrojonych orzechów (dowolnych)
marchewkę trzeba zetrzec na tarce o małych oczkach, suche składniki połączyć razem, mokre dodać do marchewki (bez białek),
teraz wszystko wymieszać razem, na końcu dodać ubite białka, piec ok 50 minut w 180 stopniach
http://www.thisissouthlondon.co.uk
Ostatnio zmieniony 12 maja 2018, 12:48 przez kwiawa, łącznie zmieniany 1 raz.