Zdrowe zupy
Re: Zdrowe zupy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
z bagietką, oregano i parmezanem
Inspiracja z kuchni włoskiej, Pappa al pomodoro czyli zupa krem z pomidorów.
Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• kawałeczek ostrej papryczki chili
• szczypta suszonego oregano
• 1/3 szklanki białego wina
• 250 ml esencjonalnego bulionu
• 2 kg dojrzałych miękkich pomidorów (najlepiej malinowych lub bawole serce)
• 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• świeże oregano (można zastąpić bazylią)
• kawałek (ok. 10 cm) dobrej bagietki, może być czerstwa
• do podania: tarty parmezan lub grana padano, świeże oregano lub bazylia
Przygotowanie:
W większym garnku podgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojony w kosteczkę lub roztarty czosnek i smażyć razem przez około minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano a po minucie smażenia wlać wino. Odparować gotując przez około 2 minuty. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty.
Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie dodać ze skórek, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do garnka lub bezpośrednio nad garnkiem rozdrobnić palcami. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie dodać cukier, ocet balsamiczny, sól morską (około 1/2 łyżeczki, ale zależy jak słony był bulion), doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą) i gotować jeszcze przez około 5 minut. Przelać przez sitko do czystego garnka, przecierać miąższ łyżką aż na sitku zbierze się niewielka ilość miąższu, głównie pestki (to należy wyrzucić). Do powstałej zupy dodać bagietkę i jak tylko zmięknie dodać łyżkę listków świeżego oregano, wszystko zmiksować blenderem i podawać z tartym parmezanem.
Jeśli zupę chcemy przechować przez kilka dni w lodówce, najlepiej zamknąć ją na gorąco w słoikach bez dodatku bagietki
z bagietką, oregano i parmezanem
Inspiracja z kuchni włoskiej, Pappa al pomodoro czyli zupa krem z pomidorów.
Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• kawałeczek ostrej papryczki chili
• szczypta suszonego oregano
• 1/3 szklanki białego wina
• 250 ml esencjonalnego bulionu
• 2 kg dojrzałych miękkich pomidorów (najlepiej malinowych lub bawole serce)
• 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• świeże oregano (można zastąpić bazylią)
• kawałek (ok. 10 cm) dobrej bagietki, może być czerstwa
• do podania: tarty parmezan lub grana padano, świeże oregano lub bazylia
Przygotowanie:
W większym garnku podgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojony w kosteczkę lub roztarty czosnek i smażyć razem przez około minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano a po minucie smażenia wlać wino. Odparować gotując przez około 2 minuty. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty.
Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie dodać ze skórek, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do garnka lub bezpośrednio nad garnkiem rozdrobnić palcami. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie dodać cukier, ocet balsamiczny, sól morską (około 1/2 łyżeczki, ale zależy jak słony był bulion), doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą) i gotować jeszcze przez około 5 minut. Przelać przez sitko do czystego garnka, przecierać miąższ łyżką aż na sitku zbierze się niewielka ilość miąższu, głównie pestki (to należy wyrzucić). Do powstałej zupy dodać bagietkę i jak tylko zmięknie dodać łyżkę listków świeżego oregano, wszystko zmiksować blenderem i podawać z tartym parmezanem.
Jeśli zupę chcemy przechować przez kilka dni w lodówce, najlepiej zamknąć ją na gorąco w słoikach bez dodatku bagietki
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Barszcz z botwinką, buraczkami, młodą kapustą i ziemniakami
Podawany z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1/2 kg młodych ziemniaków
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka masła
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego oregano
• 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
• 1/4 niedużej główki młodej kapusty
• 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
• 1,25 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
• 1 łyżka soku z cytryny + dodatkowo 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
• do podania: jogurt naturalny, koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty, posolić, dodać suszone oregano lub zioła prowansalskie.
W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę (buraczki i liście). Buraczki zetrzeć na dużych oczkach tarki lub posiekać na paseczki w melakserze. Obrać kapustę z zewnętrznych liści, opłukać, cienko posiekać na desce.
Buraczki i kapustę dodać do ziemniaków i smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki botwinki (liście zachować na później).
Do garnka z ziemniakami wlać wino jeśli go używamy i wygotować je w całości. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę przez około 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone na 1 cm liście botwinki oraz sok z cytryny i ocet i gotować przez około 2 minuty.
Zupę odstawić z ognia gdy warzywa będą już miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem
Podawany z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 1/2 kg młodych ziemniaków
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka masła
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego oregano
• 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
• 1/4 niedużej główki młodej kapusty
• 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
• 1,25 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
• 1 łyżka soku z cytryny + dodatkowo 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
• do podania: jogurt naturalny, koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty, posolić, dodać suszone oregano lub zioła prowansalskie.
W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę (buraczki i liście). Buraczki zetrzeć na dużych oczkach tarki lub posiekać na paseczki w melakserze. Obrać kapustę z zewnętrznych liści, opłukać, cienko posiekać na desce.
Buraczki i kapustę dodać do ziemniaków i smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki botwinki (liście zachować na później).
Do garnka z ziemniakami wlać wino jeśli go używamy i wygotować je w całości. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę przez około 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone na 1 cm liście botwinki oraz sok z cytryny i ocet i gotować przez około 2 minuty.
Zupę odstawić z ognia gdy warzywa będą już miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Rosół z kaczki 60
Rosół orientalny
Składniki, 4 porcje:
• szkielet (kości i skórki) pozostałe po pieczonej kaczce (oraz szyjka jeśli mamy)
• 4 cm kawałek imbiru
• 1 nieduża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/3 papryczki chili
• 4 łyżki sosu sojowego
• przyprawy: 3 goździki, 1 gwiazdka anyżu, 2 cm kawałek kory cynamonu, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz - jeśli mamy - 3 liście kafiru
• warzywa: po kawałku selera naciowego, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora, natka pietruszki
• opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnego oraz japońska przyprawa shichimi tōgarashi
Do podania:
• makaron np. gryczany soba lub sojowy (chiński) lub ryżowy wstążki
• świeża kolendra lub szczypiorek
Przygotowanie:
Korpus z pieczonej kaczki włożyć do garnka, dodać wszelkie kości i skórki pozostałe po pieczonej kaczce, dodać świeżą szyję jeśli była zapakowana razem z kaczką. Wszystko zalać zimną wodą (około 7 cm ponad poziom mięsa), zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować w razie potrzeby.
Dodać imbir, cebulę (nieobraną) i czosnek (nieobrany) - wcześniej można opalić je na palniku, aby nabrały aromatu. Dodać chili, sos sojowy, przyprawy, umyte kawałki warzyw oraz sos rybny, gotować przez około 1 i 1/2 - 2 godziny na minimalnym ogniu.
Następnie bulion przecedzić przez sitko do czystego garnka. Przecedzony bulion spróbować i w razie potrzeby doprawić (sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa japońska shichimi tōgarashi). Jeśli bulion wyszedł esencjonalny, można go rozcieńczyć.
Podawać z ugotowanym makaronem soba (5 minut na wrzącą i o
Rosół orientalny
Składniki, 4 porcje:
• szkielet (kości i skórki) pozostałe po pieczonej kaczce (oraz szyjka jeśli mamy)
• 4 cm kawałek imbiru
• 1 nieduża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/3 papryczki chili
• 4 łyżki sosu sojowego
• przyprawy: 3 goździki, 1 gwiazdka anyżu, 2 cm kawałek kory cynamonu, 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz - jeśli mamy - 3 liście kafiru
• warzywa: po kawałku selera naciowego, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora, natka pietruszki
• opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnego oraz japońska przyprawa shichimi tōgarashi
Do podania:
• makaron np. gryczany soba lub sojowy (chiński) lub ryżowy wstążki
• świeża kolendra lub szczypiorek
Przygotowanie:
Korpus z pieczonej kaczki włożyć do garnka, dodać wszelkie kości i skórki pozostałe po pieczonej kaczce, dodać świeżą szyję jeśli była zapakowana razem z kaczką. Wszystko zalać zimną wodą (około 7 cm ponad poziom mięsa), zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować w razie potrzeby.
Dodać imbir, cebulę (nieobraną) i czosnek (nieobrany) - wcześniej można opalić je na palniku, aby nabrały aromatu. Dodać chili, sos sojowy, przyprawy, umyte kawałki warzyw oraz sos rybny, gotować przez około 1 i 1/2 - 2 godziny na minimalnym ogniu.
Następnie bulion przecedzić przez sitko do czystego garnka. Przecedzony bulion spróbować i w razie potrzeby doprawić (sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa japońska shichimi tōgarashi). Jeśli bulion wyszedł esencjonalny, można go rozcieńczyć.
Podawać z ugotowanym makaronem soba (5 minut na wrzącą i o
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa szpinakowa
Lekko pikantna, z dodatkiem mleka kokosowego i gruszki gotowanej w syropie imbirowym.
Jeśli mamy gotową pastę curry (zieloną), możemy użyć jej w przepisie zamiast cebulki, papryczki chili, czosnku i imbiru - to trochę uprości przepis. Pastę curry należy podsmażyć na początku przygotowania dania, dalej postępujemy jak w przepisie.
Składniki, 4 porcje:
• 1/2 gruszki w syropie imbirowym (z tego przepisu) lub 1/2 świeżej dojrzałej gruszki
• 500 ml bulionu jarzynowego
• 250 g szpinaku
• 1 cebulka szalotka
• 1/3 pora
• 1 żółta papryczka chili
• 1 ząbek czosnku
• 2 cm kawałek imbiru
• 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
• 400 ml mleka kokosowego
• opcjonalnie: 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej, kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
Przygotować gruszki w syropie lub umyć, obrać i pokroić świeżą gruszkę. Przygotować bulion, zagotować. Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki.
Cebulkę obrać i posiekać. Pora umyć i pokroić na paseczki. Papryczkę wypestkować i posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce (włókna z imbiru wyrzucić).
W garnku podgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora, papryczkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową jeśli ją mamy. Mieszając smażyć przez około 5 minut, dodawać po łyżeczce mleka kokosowego gdyby składniki przywierały do dna. Dodać posiekaną gruszkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać całe mleko kokosowe (2 łyżki można zostawić do dekoracji) i zagotować, gotować przez 2 minuty. Dodać gorący bulion i po zagotowaniu doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Gotować przez 3 minuty.
Następnie dodać szpinak, zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez 2 minuty. Dodać kolendrę jeśli używamy (kilka listków można pozostawić do dekoracji).
Lekko pikantna, z dodatkiem mleka kokosowego i gruszki gotowanej w syropie imbirowym.
Jeśli mamy gotową pastę curry (zieloną), możemy użyć jej w przepisie zamiast cebulki, papryczki chili, czosnku i imbiru - to trochę uprości przepis. Pastę curry należy podsmażyć na początku przygotowania dania, dalej postępujemy jak w przepisie.
Składniki, 4 porcje:
• 1/2 gruszki w syropie imbirowym (z tego przepisu) lub 1/2 świeżej dojrzałej gruszki
• 500 ml bulionu jarzynowego
• 250 g szpinaku
• 1 cebulka szalotka
• 1/3 pora
• 1 żółta papryczka chili
• 1 ząbek czosnku
• 2 cm kawałek imbiru
• 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
• 400 ml mleka kokosowego
• opcjonalnie: 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej, kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
Przygotować gruszki w syropie lub umyć, obrać i pokroić świeżą gruszkę. Przygotować bulion, zagotować. Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki.
Cebulkę obrać i posiekać. Pora umyć i pokroić na paseczki. Papryczkę wypestkować i posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce (włókna z imbiru wyrzucić).
W garnku podgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora, papryczkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową jeśli ją mamy. Mieszając smażyć przez około 5 minut, dodawać po łyżeczce mleka kokosowego gdyby składniki przywierały do dna. Dodać posiekaną gruszkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać całe mleko kokosowe (2 łyżki można zostawić do dekoracji) i zagotować, gotować przez 2 minuty. Dodać gorący bulion i po zagotowaniu doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Gotować przez 3 minuty.
Następnie dodać szpinak, zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez 2 minuty. Dodać kolendrę jeśli używamy (kilka listków można pozostawić do dekoracji).
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
upa z jarmużu i zielonego groszku 175
Składniki, 4-6 porcji:
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1,3 litra bulionu jarzynowego
• 450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
• 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 250 g jarmużu
• 400 ml mleka kokosowego w puszce
do podania, np. czarnuszka, ser biały, jajko w koszulce
Przygotowanie:
W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion i zagotować. Dodać groszek (mrożony wcześniej rozmrozić np. na sitku przelewając ciepłą wodą) i gotować przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki. W międzyczasie dodać przyprawę curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.
Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części pośrodku. Liście wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około pół minuty na małym ogniu. Zupę zmiksować w blenderze dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelać z powrotem do garnka (można bezpośrednio przez sito aby pozbyć się ewentualnych niezmiksowanych cząstek) i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawić solą morską. Podawać z czarnuszką.
Składniki, 4-6 porcji:
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1,3 litra bulionu jarzynowego
• 450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
• 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 250 g jarmużu
• 400 ml mleka kokosowego w puszce
do podania, np. czarnuszka, ser biały, jajko w koszulce
Przygotowanie:
W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion i zagotować. Dodać groszek (mrożony wcześniej rozmrozić np. na sitku przelewając ciepłą wodą) i gotować przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki. W międzyczasie dodać przyprawę curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.
Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części pośrodku. Liście wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około pół minuty na małym ogniu. Zupę zmiksować w blenderze dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelać z powrotem do garnka (można bezpośrednio przez sito aby pozbyć się ewentualnych niezmiksowanych cząstek) i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawić solą morską. Podawać z czarnuszką.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
upa z soczewicy 155
Zobacz także: soczewicowa wegetariańska
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 udko kurczaka (podudzie + noga)
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora
• 1 cebula
• 4 gałązki natki pietruszki
• 700 g ziemniaków
• 200 g czerwonej (pomarańczowej) soczewicy
• zioła: 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki kminku oraz kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
• 125 ml przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu
Przygotowanie:
Żeberka i udko opłukać. Żeberka pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Żeberka i udko włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę na małym ogniu.
Dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić też dokładnie opłukanego pora.
Cebulę obrać z zewnętrznych łusek pozostawiając tylko jedną ich warstwę, położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki. Zupę gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą.
Soczewicę opłukać, najlepiej w garnku, zmieniając 3 razy wodę. Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy razem z odłożoną startą surową marchewkę oraz soczewicą. Dodać wszystkie zioła i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do miękkości ziemniaków. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 5 minut.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, obrać ze skórek i kości. Ładne kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Sprawdzić doprawienie solą, można dodać świeżo zmielony pieprz.
Można zagotować i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce
Zobacz także: soczewicowa wegetariańska
Składniki, 4 - 6 porcji:
• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 udko kurczaka (podudzie + noga)
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora
• 1 cebula
• 4 gałązki natki pietruszki
• 700 g ziemniaków
• 200 g czerwonej (pomarańczowej) soczewicy
• zioła: 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki kminku oraz kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
• 125 ml przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu
Przygotowanie:
Żeberka i udko opłukać. Żeberka pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Żeberka i udko włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę na małym ogniu.
Dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić też dokładnie opłukanego pora.
Cebulę obrać z zewnętrznych łusek pozostawiając tylko jedną ich warstwę, położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki. Zupę gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą.
Soczewicę opłukać, najlepiej w garnku, zmieniając 3 razy wodę. Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy razem z odłożoną startą surową marchewkę oraz soczewicą. Dodać wszystkie zioła i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do miękkości ziemniaków. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 5 minut.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, obrać ze skórek i kości. Ładne kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Sprawdzić doprawienie solą, można dodać świeżo zmielony pieprz.
Można zagotować i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa ogórkowa - najlepsza
Składniki:
• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• 1 korpus kurczaka + opcjonalnie np. gęsia lub indycza szyja
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora
• 1 cebula, nieobrana
• 4 gałązki natki pietruszki
• 400 g ogórków kiszonych
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej")
Przygotowanie:
Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę (napełnić garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu.
Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać szyjkę gęsią jeśli ją używamy. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora.
Cebulę położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki.
Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne).
Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z żeberkami z zupy i np. pieczywem. Można podgrzać i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce (około 1-2 dni). Bez śmietany zupa znacznie dłużej postoi, można zabielić śmietaną przed podaniem
Składniki:
• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• 1 korpus kurczaka + opcjonalnie np. gęsia lub indycza szyja
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora
• 1 cebula, nieobrana
• 4 gałązki natki pietruszki
• 400 g ogórków kiszonych
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej")
Przygotowanie:
Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę (napełnić garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu.
Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać szyjkę gęsią jeśli ją używamy. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora.
Cebulę położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki.
Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne).
Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z żeberkami z zupy i np. pieczywem. Można podgrzać i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce (około 1-2 dni). Bez śmietany zupa znacznie dłużej postoi, można zabielić śmietaną przed podaniem
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa krem z pieczonej marchwi 226
z mlekiem kokosowym
Składniki:
• 1 kg marchwi
• 2 cebulki szalotki
• 1 mały ząbek czosnku
• 3 cm kawałek imbiru
• 1/2 papryczki chili lub mniej, do smaku
• 1 łyżka masła
• 1 litr bulionu jarzynowego
• 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
• świeża kolendra
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Marchew obrać, przyciąć końce, opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia (może być szklana jeśli mamy). Dodać nieobrane cebulki, czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
W dużym garnku roztopić masło, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po minucie wlać bulion (najlepiej gorący). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, sprawdzić doprawienie solą.
Wlać mleko kokosowe i zagotować. Zupa jest już gotowa do podania, chyba, że jest za gęsta, wówczas można rozcieńczyć ją przegotowaną wodą lub bulionem.
z mlekiem kokosowym
Składniki:
• 1 kg marchwi
• 2 cebulki szalotki
• 1 mały ząbek czosnku
• 3 cm kawałek imbiru
• 1/2 papryczki chili lub mniej, do smaku
• 1 łyżka masła
• 1 litr bulionu jarzynowego
• 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
• świeża kolendra
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Marchew obrać, przyciąć końce, opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia (może być szklana jeśli mamy). Dodać nieobrane cebulki, czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
W dużym garnku roztopić masło, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po minucie wlać bulion (najlepiej gorący). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, sprawdzić doprawienie solą.
Wlać mleko kokosowe i zagotować. Zupa jest już gotowa do podania, chyba, że jest za gęsta, wówczas można rozcieńczyć ją przegotowaną wodą lub bulionem.
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
Zupa grzybowa z kurczakiem i kukurydzą cukrową 30
z sosem sojowym
Składniki, 2-4 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 świeża kukurydza cukrowa lub 1 mała puszka kukurydzy
• 150 g świeżych grzybów np. borowików lub grzybów mrożonych
• 1 duży ząbek czosnku
• 2 cm kawałek imbiru
• 1/2 małej papryczki chili (lub do smaku)
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1/3 łyżeczki cukru
• świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżeczką mąki pszennej.
Świeżą kukurydzę obkroić nożem z ziaren stawiając ją pionowo na desce. Kukurydzę z puszki odcedzić.
Grzyby szybko opłukać i pokroić na kawałki, osuszyć na ręczniku.
Obrać czosnek i imbir. Papryczkę przekroić na pół i usunąć nasiona. Czosnek, imbir i papryczkę zmiksować na pastę w rozdrabniaczu z dodatkiem oleju roślinnego.
Pastę włożyć do garnka lub głębokiej dużej patelni lub woka i smażyć przez około 1 - 2 minuty. W oddzielnym garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego i cukru.
Do podsmażonej pasty dodać kurczaka i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez około 2 minuty. Dodać kukurydzę oraz grzyby i smażyć razem przez 1 - 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez około 7 minut do miękkości kukurydzy. Posypać posiekaną natką lub kolendrą
z sosem sojowym
Składniki, 2-4 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 świeża kukurydza cukrowa lub 1 mała puszka kukurydzy
• 150 g świeżych grzybów np. borowików lub grzybów mrożonych
• 1 duży ząbek czosnku
• 2 cm kawałek imbiru
• 1/2 małej papryczki chili (lub do smaku)
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1/3 łyżeczki cukru
• świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżeczką mąki pszennej.
Świeżą kukurydzę obkroić nożem z ziaren stawiając ją pionowo na desce. Kukurydzę z puszki odcedzić.
Grzyby szybko opłukać i pokroić na kawałki, osuszyć na ręczniku.
Obrać czosnek i imbir. Papryczkę przekroić na pół i usunąć nasiona. Czosnek, imbir i papryczkę zmiksować na pastę w rozdrabniaczu z dodatkiem oleju roślinnego.
Pastę włożyć do garnka lub głębokiej dużej patelni lub woka i smażyć przez około 1 - 2 minuty. W oddzielnym garnku zagotować bulion z dodatkiem sosu sojowego i cukru.
Do podsmażonej pasty dodać kurczaka i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez około 2 minuty. Dodać kukurydzę oraz grzyby i smażyć razem przez 1 - 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez około 7 minut do miękkości kukurydzy. Posypać posiekaną natką lub kolendrą
carpie diem
Re: Zdrowe zupy
upa z gruszki i pietruszki 255
Składniki, 4 porcje:
• 600 g korzenia pietruszki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 dojrzała gruszka
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• około 1 litr wywaru (bulionu) jarzynowego
• 250 ml mleka
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)
• 1 łyżka soku z cytryny
do podania:
tarty ser Grana Padano lub parmezan, bazylia, oliwa extra vergine, płatki chili
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, wlać 1 litr bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością bulionu.
Podawać gorącą z tartym serem Grana Padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili
Składniki, 4 porcje:
• 600 g korzenia pietruszki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 dojrzała gruszka
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• około 1 litr wywaru (bulionu) jarzynowego
• 250 ml mleka
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)
• 1 łyżka soku z cytryny
do podania:
tarty ser Grana Padano lub parmezan, bazylia, oliwa extra vergine, płatki chili
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, wlać 1 litr bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością bulionu.
Podawać gorącą z tartym serem Grana Padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili
carpie diem