Dieta Skandynawska

Doktor
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2016, 20:38

Dieta Skandynawska

Post autor: Doktor » 01 lut 2016, 0:05

Dieta skandynawska znana również inaczej północną lub też nordycką stosowana jest przez mieszkańców Szwedów, Duńczyków oraz Norwegów. W jej skład wchodzą lokalne produkty oraz tradycjach przyrządzania potraw, które często zawierają elementy nowoczesności. Jej popularność i sławę zawdzięczyć można tylko i wyłącznie badaniom naukowym, które to dowiodły, iż posiada ona podobne cechy jak dieta śródziemnomorska, czyli prozdrowotne.

Podstawowym składnikiem tej diety jest ciemne pieczywo – bardzo bogate w błonnik, który pochodzi od mąki razowej użytej do produkcji takiego chleba. Lokalna nazwa używana w Danii brzmi: smorrebrod, natomiast już w Szwecji mówi się: vollkornbrot. Jak wiadomo Skandynawowie są jednym z nielicznych narodów w UE gdzie mieszkańcy jedzą małe ilości drobiu, ze względu na bardzo popularne mięso dziczyzny. Zaraz po mięsie ważnym składnikiem diety są ryby – szczególnie tłuste morskie, które zawierają duże ilości zdrowego kwasu tłuszczowego oraz Omega-3 wpływającego pozytywnie na profil lipidowy.
ODPOWIEDZ