Dieta dr. Budwig zapewnia naszemu organizmowi bardzo duże ilości tłuszczów omega-3, węglowodanów złożonych, błonniki i antyoksydanty, które to są zawarte w odpowiednich pokarmach. Głównym składnikiem, który zawiera duże ilości tłuszczu jest nieoczyszczony i tłoczony na zimno olej lniany. Dieta dr. Budwig charakteryzuje się swoją prostotą oraz niskimi kosztami, a dlaczego jest tania zapytacie – odpowiedź jest prosta – podczas kuracji wykluczyć należy wiele składników z diety np. nie wolno spożywać żadnych cukrów nawet brązowego, wszystkich olejów oprócz lnianego wymienionego wyżej oraz nie możemy spożywać margaryny, masła i produktów przetworzonych.
Dieta ma swój początek ponad 60 lat temu i została opracowana do walki z nowotworami oraz innych chorób cywilizacyjnych. Przypomnijmy, iż Johanna Budwig była naukowcem, biotechnikiem. To właśnie ona w roku 1951 przekonywała wszystkich o doborze odpowiedniej diety w celu walki z chorobami cywilizacyjnymi. Dzięki jej ciężkiej pracy dieta, którą stworzyła została doceniona – 7 razy była kandydatka do nagrody Nobla.