W ten sposób można gotowac warzywa, owoce, mięso, ryby a nawet mrozonki. Kasze i ryż też można jednak wtedy dodatkowo potrzebujemy miseczki na ziarna. Mięso przed wstawieniem do parowara czy tacki dokładnie myjemy, wieksze kawałki można podzielić na mniejsze porcje. W zależności od uznania warzywa możemy obrac lub wyszorować przed rozpoczeciem parowania. Kawałki warzyw najlepiej pokroic na w miare równe częśći by przygotowywały sie w takim samym czasie. i Właśnie należy przestrzegac czasu parowania, który jest różny w zależności od produktu i sprzetu.Na ogół wiekszość warzyw potrzebuje ok 10min, ziemniaki ok 10-20min, mięso 10-40min, ryby 6-20min. Wody powinno być tyle ile zaleca producent( w przypadku zwykłego garnka z sitkiem, woda nie powinna dotykać sitka. Do wody tej można wrzucić kostke rosołową dla poprawy smaku a żywność najlepiej przyprawić ziołami czy sokiem z cytryny przed poddaniem ich działaniu pary.
Bardzo szybko można sie przekonac że przgotowywanie takich potraw może być mało zajmujace ale bardzo smaczne. Kilka kawałków ziemniaka, kawałek miesa, kilka kawałków warzyw wszsystko doprawione ziołami , i w ciągi 20-30 min posiłek gotowy
