jak nie przytyć w święta

Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 19 lis 2012, 23:58

Święta zawsze są trudnym momentem w czasie diety. Na stołach pojawia sie tyle smakołyków, że trudno sie oprzeć pokusie. Oto kilka wskazówek by ciesząc sie świętami nie przytyć:
1. Należy od rana jeść regularnie wszystkie swoje posiłki zachowując odpowiednie odstępy czasowe(3-6h). Kolację wigilijną czy też świąteczny obiad należy potraktować jako kolejny pełnowartościowy posiłek

2 Aby łatwiej kontrolować i ocenić objętość spożywanego pożywienia najlepiej od razu nałożyć na talerz wszystko co zamierza sie zjeść i nie stosować dokładek.

3 Postaw na typowo świąteczne potrawy, zrezygnuj z kupnych smakołyków.

4 Odejdź od stołu- wskazany spacer, (po wigilii można iść na pasterkę i celebrować czas świąt najlepiej jak sie da!

5 Postaraj sie tak zorganizować czas by nie siedzieć ciągle przy stole ani przy tv- im więcej ruchu tym lepiej.

6Nieustannie zastawiony stół sprzyja ucztowaniu od rana do wieczora dlatego unikaj tego- postaraj sie by posiłki wyły wyodrębnione

7 Można też odchudzić nieco tradycyjne potrawy dodając mniej tłuszczu lub cukru niż zwykle. różnica będzie niezauważalna jeśli potrawy będą dobrze doprawione.


To zasady a niebawem wpiszę kilka przepisów na świąteczne potrawy. :)
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 397
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: admin » 20 lis 2012, 0:08

Popieram - nie dajcie się zapędzić do stołu i w ten sposób zostaniecie tam "uwięzieni". Najlepiej uzgodnić wcześniej u kogo będzie Wigilia i żeby spotkanie nie skupiło się wyłącznie na konsumpcji. Najlepiej jeść zdrowo i z umiarem. Chyba nikt nie chce, aby gospodarze potrzebowali potem baterii "Duracell" ;)
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 20 lis 2012, 0:12

admin pisze: i żeby spotkanie nie skupiło się wyłącznie na konsumpcji.
hmmm konsumpcja może być fajna i odchudzająca :lol: :lol: :lol:
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
admin
Administrator
Administrator
Posty: 397
Rejestracja: 28 paź 2012, 21:04

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: admin » 20 lis 2012, 0:15

Uwaga, bo zacznę atakować pączkami ;D
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 20 lis 2012, 0:17

ooops ten mój temperament :P
prosze mi wybaczyć :)
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 12 gru 2012, 23:43

potrawy z Bożonarodzeniowego menu

ryba po grecku
składniki: 1kg fileta z dorsza, 3marchewki, 2pietruszki, 1nieduży seler, 1 cebula, 3łyżki oleju, puszka pomidorów, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, bazylia, oregano, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

przygotowanie: rybę opłukać, posolić i pokroić na nieduże kawałki. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać a następnie wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą i dusić do miękkości( ok 20 min) na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów oraz sok z cytryny. Warzywa zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Następnie do warzyw dodać kawałki ryby i dusić razem pod przykryciem ok 15 min. Po przestudzeniu wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i warzyw.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 12 gru 2012, 23:53

karp po żydowsku

składniki: 1karp- 1,5kg, 4 duże cebule, 1marchewka, 2 piertuszki, 1 nieduży seler, 50dag rodzynek, łyżeczka żelatyny, sól, pieprz, cukier i vegeta

przygotowanie;rybę pokroić w dzwonka. Marchewkę, 2 cebule pokrojone w ćwiartki i vegete zalać 1l wody i wraz z głową i ogonem karpia gotować ok 1,5h na małym ogniu. Odcedzić wywar. Pozostałe 2 cebule pokroić w kostkę, zalać połową wywaru i gotować do miękkości. Dzwonka ryby zalać druga połową wywaru i gotować ok 20 min aż będą miękkie ale nie rozgotowane. Wyjąć dzwonka i ułożyć na półmisku.
Połączyć wywar w którym gotowała się ryba z wywarem z cebulą i zmiksować. Następnie dodać rodzynki. Całość doprawić do smaku sola i pieprzem. Do wywaru dodać łyżeczkę żelatyny wcześniej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Tak przygotowanym płynem zalać ułożone na półmisku dzwonka ryby, po czym odstawić je w chłodne miejsce do zastygnięcia.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 12 gru 2012, 23:58

groch z kapustą

składniki: groch łuskany 100g, kapusta kiszona 700g, 2-3cebule, pieprz , sól

przygotowanie; groch zalać letnią wodą, zostawić na noc, następnego dnia ugotować w wodzie w której się moczył. Miękki groch odcedzić, kapustę posiekać, zalać wodą (ok 2szkl) ugotować, lekko odparować lub odcedzić, dodać groch. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać mąkę, wymieszać, przełożyć do kapusty, znów wymieszać i doprawić wszystko solą i pieprzem. Kilka minut dusić mieszając.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni
Posty: 453
Rejestracja: 05 lis 2012, 23:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: WOMAN IN BLACK » 13 gru 2012, 0:14

piernik z marchwi

składniki: 50dag mąki, 3 szkl startej marchwi, 4 jajka, 1/2kostki masła, 3/4szkl cukru, 3 łyżki miodu, korzenna przyprawa do piernika, garść grubo pokrojonych orzechów włoskich, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie: mąkę wymieszać z marchwią. Jajka utrzeć z cukrem a następnie dodać masło i wymieszać na gładką masę, te zaś należy połączyć z mąka i marchwią. Dodać miód, przyprawy i orzechy oraz proszek do pieczenia. Powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlać do formy keksowej wyłożonej papierem. piec ok godziny w temp 180 stopni.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Awatar użytkownika
mala
Posty: 262
Rejestracja: 13 lis 2012, 19:49

Re: jak nie przytyć w święta

Post autor: mala » 27 gru 2012, 19:37

WOMAN IN BLACK pisze:potrawy z Bożonarodzeniowego menu

ryba po grecku
składniki: 1kg fileta z dorsza, 3marchewki, 2pietruszki, 1nieduży seler, 1 cebula, 3łyżki oleju, puszka pomidorów, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, bazylia, oregano, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

przygotowanie: rybę opłukać, posolić i pokroić na nieduże kawałki. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać a następnie wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą i dusić do miękkości( ok 20 min) na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów oraz sok z cytryny. Warzywa zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Następnie do warzyw dodać kawałki ryby i dusić razem pod przykryciem ok 15 min. Po przestudzeniu wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i warzyw.
ja zawsze daję same warzywa z koncentratem pomidorowym a zamiast cebuli sparzony por , na talerz wykładam warzywa, póżniej rybę i ponownie przykrywam warzywami( nigdy nie wstawiam razem ryby i warzyw do duszenia)i jest pyyycha
ODPOWIEDZ