Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal.
Zawierają kwas oleinowy - zmniejsza on aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Bogate są w witaminy z grupy B , prowitaminy A, witaminy C i E . Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Oliwki kupowane w słoiczkach to najczęściej kiszonki, więc także poprawiają odporności, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz działanie przeciwdepresyjne. zastanawiam się tylko czy obróbka termiczna? gotowanie w sosach powoduje utratę części wartości ?
Oliwki
Re: Oliwki
nie wiedziałam, że oliwki są tak bogate w witaminy... a do tego niskokaloryczne są. Chyba muszę je polubić, bo szukam jakiejś przekąski - czegoś nowego, ciekawego. A które są lepsze zielone czy czarne?
Re: Oliwki
hmmmm a ja zawsze jakoś myślałam ze jest to produkt kaloryczny....w sumie sama nie wiem czemu....tak czy siak dobra informacja bo wyjątkowo przepadam za oliwkami a lepsza to przekąska na zachciankę na słone niż czipsy 

Re: Oliwki
oczywiście- oliwki to cenne źródło witamin i innych składników, dlatego tak bardzo poleca się oliwę z oliwek 
__________________________________________
Meble na wymiar Bielsko

__________________________________________
Meble na wymiar Bielsko