Dieta Dukana
Dieta Dukana
Dietę tą mogą stosować tylko osoby zdrowe i pod kontrolą lekarza. Eliminuje ona tłuszcze, ogranicza węglowodany w zamian dostarczając organizmowi dużo białka- nawet do 1,5kg na kg pożądanej masy ciała. Je się dużo soi, roślin strączkowych, białego mięsa, ryb i niskokalorycznych warzyw np. marchwi i kapusty.Przez cały czas należy kontrolować liczbę spożywanych kalorii. Dietę proteinową może zlecić lekarz specjalista - bariatra ( leczący otyłość) albo dietetyk. Od niego pacjent dostaje jadłospis.
Dieta proteinowa opiera się na 2 zasadach:dostarczanie białka powoduje, że organizm przestaje korzystać z mięśni, jako źródła "paliwa"( najpierw spala białka dostarczone w diecie)
Im więcej własnych mięśni tym więcej kalorii zużywa organizm. Kilogram mięśnia potrzebuje codziennie do przeżycia ok 80-10kcal, podczas gdy kilogram tłuszczu obywa się zaledwie pięcioma. Dieta ta będzie jednak skuteczna tylko pod warunkiem, ze codziennie przynajmniej pół godziny będziemy ćwiczyć.
Stosując dietę proteinową trzeba uzupełnić witaminy i minerały. Należy też codziennie pić przynajmniej 2litry wody mineralnej- jest ona niezbędna, jako "czyściciel"- dieta proteinowa obciąża nerki i jeśli nie będą przepłukiwane, to może dojść do ich uszkodzenia.
Dieta proteinowa opiera się na 2 zasadach:dostarczanie białka powoduje, że organizm przestaje korzystać z mięśni, jako źródła "paliwa"( najpierw spala białka dostarczone w diecie)
Im więcej własnych mięśni tym więcej kalorii zużywa organizm. Kilogram mięśnia potrzebuje codziennie do przeżycia ok 80-10kcal, podczas gdy kilogram tłuszczu obywa się zaledwie pięcioma. Dieta ta będzie jednak skuteczna tylko pod warunkiem, ze codziennie przynajmniej pół godziny będziemy ćwiczyć.
Stosując dietę proteinową trzeba uzupełnić witaminy i minerały. Należy też codziennie pić przynajmniej 2litry wody mineralnej- jest ona niezbędna, jako "czyściciel"- dieta proteinowa obciąża nerki i jeśli nie będą przepłukiwane, to może dojść do ich uszkodzenia.
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Re: Dieta Dukana
Ja. Słyszałam wiele pozytywnego o tej diecie. Mógłby ktoś przybliżyć jej główne założenia. Jestem bardzo ciekawa jakie są efekty. Ktoś z forumowiczów stosował? Podobno dieta naprawdę świetna.
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Kilka osób z którymi miałam okazję rozmawiac schudły na tej diecie bardzo dużo- od 20 do nawet 50kg
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
- Cherry_Lejdi
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
na pewno nie miesiąc ;p
widoczne efekty zapewne są juz po ok miesiącu- jak zreszta w każdej diecie - ale dokładnie nie mapietam ile kto w jakim czasie schudł...
widoczne efekty zapewne są juz po ok miesiącu- jak zreszta w każdej diecie - ale dokładnie nie mapietam ile kto w jakim czasie schudł...
A czy ta dieta nadaje się dla kogoś kto chce np. zredukować wagę. Chodzi o to, że nie jestem otyła ... chciałabym się pozbyć po prostu kilku kilogramów i zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Jeśli to tylko kilka kg to dukana bym raczej odradzała, chyba lepszym rozwiazaniem byłoby po prosty MŻ- biorac pod uwage fakt że ćwiczysz myśle że szybko bys osiągneła swój cel. A powiedz mi jeszcze.... wspominałaś że ciągle jesteś na etapie rozpoczynania diety- który okres jest dla Ciebie najtrudniejszy?
Gdzie mogę znaleźć więcej informacji na temat tej diety? Jest jakiś e-book na ten temat?
Mi znajoma przesłała mailem książkę " główną" -tak ją nazywam pt:"Nie potrafię schudnąć"- bo wiem,. że jest jeszcze jedna z przepisami.