Rower stacjonarny
Rower stacjonarny
Jak długo ćwiczyć aby efekty były widoczne? Planuję zakup owego rowerku tylko jestem ciekawa jak z efektami. Czy ćwiczenia nie rozbudują za bardzo mięśni?
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Re: Rower stacjonarny
o matko
miałam taki rowerek i miałam postanowienie żeby codziennie jeździć na nim 30 min- wytrzymałam coś około tygodnia
było to dawno temu. osobiście wole ruch na świeżym powietrzu. W czasach szkolnych biegałam z koleżanką, rok temu wróciłam do biegania ale niestety zimą przestałam.OOOps temat dotyczył rowerka a ja się rozpisałam... W każdym razie czy to bieganie czy jazda na rowerze rozbudowują chyba mięśnie łydek- mogę się mylić bo specjalistą w tym temacie nie jestem- jeśli tak jest to poproszę o poprawna informacje co zyskujemy ćwicząc w ten sposób?

małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Ogólnie żeby schudnąć na rowerku czy stosując inny tego typu wysiłek (aerobowy), to trzeba cwiczyć powyżej 30 min ze średnia intensywnością, każdy może policzyć swój puls maksymalny i potem określić w jakim jego zakresie powinien ćwiczyć. Poniżej 30 min nie spalimy tłuszczu a jedynie zawarty w mieśniach glikogen.
Ja polecam trening interwałowy na rowerku (lub biegając). Polega on mniej więcej na tym, że przeplatamy na zmianę trening o małej i niewielkiej intensywności. Jedna seria ćwiczenia oraz odpoczynku to interwał. Trening zazwyczaj składa sie z kilku do kilkunastu takich interwałów. Daje w kość a przy okazji jest mniej czasochłonny niż zwykłe aeroby (wysiłek tlenowy).
Moja koleżanka ćwiczy na takim rowerku i muszę przyznać, że widać po niej efekty. A jeżeli ktoś lubi ruch na świeżym powietrzu to jest to jeszcze lepsze wyjście.
- WOMAN IN BLACK
- Moderatorzy globalni
Dziewczyny a co zaproponujecie na początek, by od razu sie nie zrazić do ćwiczen?
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Na początku może stopniowe zwieszanie wysiłku. Np. jeden tydzień 10 min następny 15 itp. Poza tym to słuchawki na uczy i dobrego audiobooka... bo rowerek stacjonarny jest diablo monotonny.
Lepiej mieć przy sobie muzykę. Więcej radości jest przy słuchaniu ulubionej muzykiAtacama pisze:Na początku może stopniowe zwieszanie wysiłku. Np. jeden tydzień 10 min następny 15 itp. Poza tym to słuchawki na uczy i dobrego audiobooka... bo rowerek stacjonarny jest diablo monotonny.

- FankaFajnegoUbranka
Bez muzyki to tylko prace na działkach, poza tym każde spalanie kalorii u mnie wiąże się z muzą 

nie chudnie się od niejedzenia
- paolina1234
Do pracy na działce też biorę radio, muzyka w moim życiu to podstawa.FankaFajnegoUbranka pisze:Bez muzyki to tylko prace na działkach, poza tym każde spalanie kalorii u mnie wiąże się z muzą