Ujemny bilans kaloryczny

Awatar użytkownika
Atacama

Ujemny bilans kaloryczny

Post autor: Atacama » 26 sty 2013, 23:45

Mam pytanie odnośnie komponowania diety. Otóż postanowiłam zastosować zwykła dietę redukcyjną. Z wyliczeń wynika ze moje zapotrzebowanie na kalorie jest równe ok 2000. I tu moje pytanie. Ile powinnam uciąć na początku myślę o 400-500 kcalc. Nie wiem czy nie będzie to za dużo. Poza tym jakie proporcje białko/weglowodany/tłuszcze powinna zawierać w miarę dobrze zbilansowana dieta.
Elena

Re: Ujemny bilans kaloryczny

Post autor: Elena » 29 sty 2013, 1:08

Na początku odejmij 300-400 kalorii. Obserwuj się i sprawdź swoja wage po tygodniu. Jeżeli nie spada wytnij 500. Pamiętaj aby nie chudnąć więcej niż 2 kg na tydzień. To bardzo niezdrowe. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest 0.5 kg/tydzien
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 29 sty 2013, 11:48

również uważam, że -0,5kg na tydzień to zdrowe podejście do diety. osobiście ważę sie 2x dziennie, nie wiem czy to dobre czy złe, ale tak mi jest łatwiej kontrolowac siebie.
małymi kroczkami do wielkiego sukcesu!
Elena

Post autor: Elena » 31 sty 2013, 2:19

Tylko uważaj. Takie zbyt częste ważenie może przerodzić się w nałóg... albo w obsesje. Potem ciężko jest myśleć o czym innym niż o wahaniach wagi.
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 31 sty 2013, 5:35

raczej nie sadze by tak było w moi przypadku- bo kiedy miałam mniej na wadze to nie ważyłam się codziennie, tylko jak czułam ze dzieje się coś złego to powróciłam do ważenia się, także obyś nie miała racji-:) wole ważyć słowa... :lol: - nie :) tego tez robić nie będę :D :D ;) :)
Awatar użytkownika
mala

Post autor: mala » 31 sty 2013, 10:06

Elena pisze:Tylko uważaj. Takie zbyt częste ważenie może przerodzić się w nałóg... albo w obsesje. Potem ciężko jest myśleć o czym innym niż o wahaniach wagi.
czyli co? niezrównoważona równowaga??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Atacama

Post autor: Atacama » 02 lut 2013, 0:50

Oh wiem coś o tym. Z własnego doświadczenia wiem, że człowiek jak za dużo myśli to staje się później niewolnikiem własnej diety/wagi. Potem łapię się złapać na tym, że przez duża cześć czasu który powinnam jakoś spożytkować, mysle o tym co ziem i ile to będzie miało kalorii :) Masakra...
Awatar użytkownika
AnjaD

Post autor: AnjaD » 21 lut 2013, 12:43

Dlatego nie należy stawiać wyłącznie na zrzucenie zbędnych kilogramów. Trzeba bardzo uważać i pamiętać o codziennym życiu. Nie tylko o odchudzaniu.
Awatar użytkownika
WOMAN IN BLACK
Moderatorzy globalni
Moderatorzy globalni

Post autor: WOMAN IN BLACK » 17 cze 2013, 23:36

Atacama pisze:Mam pytanie odnośnie komponowania diety. Otóż postanowiłam zastosować zwykła dietę redukcyjną. Z wyliczeń wynika ze moje zapotrzebowanie na kalorie jest równe ok 2000. I tu moje pytanie. Ile powinnam uciąć na początku myślę o 400-500 kcalc. Nie wiem czy nie będzie to za dużo. Poza tym jakie proporcje białko/weglowodany/tłuszcze powinna zawierać w miarę dobrze zbilansowana dieta.
najlepiej byłoby odjąć po trochu z każdego posiłku - tak byłoby najbardziej racjonalnie- jednak często jeśli chcemy szybko schudnąć narzucamy sobie zbyt wielki rezim i zdarza sie że nie wytrzymujemy bo organizm zaczyna sie dopominać. Jesli powoli przyzwyczaimy siebie do zmian bedzie łatwiej w nich wytrwac a i efekty będa stałe a nie krótkotrwałe
Awatar użytkownika
FankaFajnegoUbranka

Post autor: FankaFajnegoUbranka » 14 lip 2013, 18:52

żeby schudnąć wystarczy odjąc 200kcal
nie chudnie się od niejedzenia
ODPOWIEDZ